«

»

Enervarea ca mijloc şi virtute

22 Septembrie 2012

Arătându-ne o Monica Tatoiu care părăseşte ofuscată studioul sau un Ioan Ghişe care dă cu lavaliera de pământ, îşi ia jucăriile şi pleacă, România TV se făleşte că este postul de televiziune care “enervează întreaga clasă politică”.

Monica Tatoiu Mugur Ciuvică RomâniaTV

Încă trei de alungat

Ciudat ţel pentru o echipă de jurnalişti, să-şi creeze o imagine de muscă agasantă care insistă să ţi se aşeze pe felia unsă cu marmeladă până te scoate afară din bucătărie. Penibilă imaginea de profesionişti ai bâzdâcului sărit. N-ar fi fost mai bine ca sâcâitorii vitejii moderatori RTV-işti să aspire la a-şi păstra invitaţii în platouri astfel încât să-i poată sfredeli cu întrebări pertinente şi argumente bine documentate? Parcă, pe vremuri, scopul era să-i determini pe oameni să scoată vorbe pe gură, nu flăcări pe nas, iar reporterul cel mai priceput era acela care obţinea informaţii, nu înjurături. Mai nou, obiectivul ziaristic e să-l păcăleşti pe invitat aducându-l în platou, ca să-l poţi face să plece. După care, să te lauzi cu performanţa că ai făcut un om (fie acesta şi politician) să-ţi întoarcă spatele.

RomâniaTV, înjuri şi pleci acasă

Desigur, e de înţeles de ce RomâniaTV nu-şi poate construi un o strategie de promovare în jurul noţiunilor de obiectivitate şi profesionalism. Clişeele astea au fost deja confiscate, fumate şi demonetizate de Antena 3. Aşa că subalternilor lui Sebastian Ghiţă nu le-a mai rămas decât enervarea ca mijloc şi virtute. Însă, dacă tot îşi doresc să ne demonstreze, în câteva imagini, cât de imparţial incomozi sunt ei, n-ar fi rău să mai scotocească prin arhivă după alte fragmente din emisiuni. Pentru că în clipul de promovare actual personalităţile nu sunt arătate înfuriindu-se din pricina intervenţiilor incisive ale moderatorilor, ci jignindu-se şi supărându-se, ca de obicei, unele pe altele. Motiv pentru care mesajul care transpare e mai degrabă “RomâniaTV, înjuri sau pleci acasă”.

Iar pentru a evidenţia că iritarea e o reacţie globală, Sebastian Ghiţă l-ar putea ruga (reverenţios, ca de obicei) pe amicul Ponta să joace rolul băieţelului înfuriat care roşeşte şi fuge. Ca să avem şi primul PSD-ist alungat profesionist din platourile televiziunii de ştiri.