«

»

Portret de şmecher, cu maşina la finală

10 Mai 2012

Mii de fulare alb-roşii, un furnicar de suporteri spanioli, jandarmi, poliţişti şi un Audi A6 în mijlocul lor. Singura maşină pe o rază de kilometri întregi în zona Arenei Naţionale. La volan, Bogdan Şoşoacă (55 de ani), şeful Investiţiilor din Primăria Municipiului Bucureşti. Mai are un singur filtru de trecut şi ajunge cu A6 lângă terenul de joc, la timp pentru a saluta lovitura de începere a finalei Europa League cu un claxon de meltean.

Barda în stânga-i ajunge la cer

Suporterii madrileni privesc nedumeriţi în spate atunci când sunt împinşi discret de botul unui automobil. Ştiau că traficul rutier e interzis pe culoarul care conduce spre tribune. Chiar aşa şi e, nici măcar ambulanţele nu pot pătrunde în zonă. Bogdan Şoşoacă, vărul fostului director SIE, Cătălin Harnagea, e de altă părere. Îşi croieşte drum prin mulţime fluturându-şi legitimaţia de serviciu pe geamul din stânga precum Mihai Viteazu renumita bardă.

Bogdan Şoşoacă Primaria Bucuresti maşină

Şoferul Şoşoacă e calm, ştie că nici logica, nici bunul-simţ, nici normele UEFA, nici forţele de ordine, nici măcar chestiile alea bipede costumate în alb şi roşu nu-i pot sta în cale. Soşoacă înjură masoni şi patroni de ziar în faţă, e şef în PMB de 16 ani, a condus Departamentul Patrimoniu Imobiliar al Capitalei, a fost omul Preşedintelui în perioada când Traian Băsescu era primar. „Construcţia Arenei Naţionale a pornit din vârful stiloului meu şi acum îmi cer să merg pe jos”, gândeşte Bogdan Şosoacă, cel care conduce nu doar maşina Audi A6 B-87-RBS prin mulţime, ci şi Direcţia Generală de Dezvoltare şi Investiţii a Primăriei, dar şi firmele unde e asociat: un magazin de bijuterii în Mall-ul Plaza şi service-ul Auto-Mec 99.

După câţiva metri, densitatea suporterilor creşte, iar bolidul Directorului de la Capitală se propteşte într-un gard metalic susţinut de jandarmi. Câţiva spanioli au trecut de la etapa de surprindere la cea de iritare. O goarnă îi zgârie timpanul aristocrat potentatului local. E o spanioloaică nervoasă care face semne poliţiştilor indicându-le că maşina lui Şoşoacă nu se integrează în peisaj.

Bogdan Şoşoacă PMB

Ştabul de la Capitală se încruntă pentru prima oară. Nu poate închide geamul pentru că n-ar mai avea cum să-şi agite legitimaţia de şmecher. Suportă cu stoicism ironiile galeriei şi dă asaltul final când e înconjurat de poliţişti. Întâi sigur pe el, apoi ferm şi ameninţător, iar în final rugător. Bogdan Şoşoacă le explică tuturor cine e şi că regulile nu i se aplică. Povestea în imagini:

Jandarii ţin însă de garduri barând drumul Audi-ului, iar poliţiştii de la Rutieră îi repetă obsedant: „E filtru total! Şi dacă am vrea să vă lăsăm, nu aţi putea înainta. Nu e spaţiu, n-aveţi unde merge!”. Directorul Şoşoacă priveşte resemnat spre superba brunetă cu alură de rusoaică din dreapta sa. Apoi, învins pentru prima oară în cariera îndelungată de şmecher, închide geamul şi dă în marşarier. Probabil regretă că n-a inclus în buget şi o parcare pe măsura stadionului.

Viaţă de director în Primărie

Altfel, Bogdan Şoşoacă e un tip norocos. A primit aproape 50.000 de euro drept cadou de nuntă, iar familia lui încasează 15.000 de euro pe an drept pensie alimentară şi 10.000 de euro din chiria unui apartament din Moscova. Are trei terenuri, două case, dintre care una de aproape 400 metri pătraţi în Bucureşti, construită în 2006 şi vreo 25.000 de euro mărunţiş în conturi.

Poze mai mari şi mai clare găsiţi aici, în pagina acră de Facebook.

1
+7 Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
11 Mai 2012 @ 0:08

uluitor! dar de fapt de ce ma mai mir?! felicitari pentru reportaj!

2
+4 Vote -1 Vote +1Acru
11 Mai 2012 @ 2:06

Mulţumim frumos! Aşteptăm repercusiunile, suntem obişnuiţi deja.

3
+6 Vote -1 Vote +1SdB
14 Mai 2012 @ 16:57

țeapăn, fain surprins!

Tu ce părere ai?