Camerele video în holul blocului şi în alte spaţii comune sunt ultima găselniţă a locatarilor cu veleităţi de securist, care, spre amurgul vieţii, ajung să conducă ceva: asociaţia de proprietari. Sistemele de monitorizare şi înregistrare video amplasate astfel nu sunt doar ilegale, ci şi absolut inutile. De multe ori, printr-un efect pervers, existenţa camerelor e periculoasă. Nu-ţi mai fură nimeni ziarul de la cutie, în schimb găseşti casa goală la întoarcerea din concediu sau devii o ţintă aproape sigură pentru înşelătoria prin “metoda Accidentul“, pentru că escrocii ştiu exact când anume să sune la tine acasă.
Legile 333/2003 şi 677/2001 îl obligă pe Big Brother să stea numai în locuri vizibile şi să-şi anunţe prezenţa printr-un afiş de tip “acest obiectiv este supravegheat video”. Mai mult, legiuitorul s-a gândit la eventualitatea că infractorii ar fi analfabeţi, respectivul anunţ fiind musai însoţit de o pictogramă reprezentativă. Pe sistemul “dacă nu ştii să citeşti, cască ochii la poză, ete o cameră video”. Uneori, pe lângă camerele instalate la vedere, îşi fac loc, discret şi eficace, mici echipamente de spionaj. Cum se face filajul modern, vom explica mai târziu.
Spărgătorul cu şapcă
Aşadar, chiar şi cel mai retardat hoţ ştie că acolo sunt camere de supraveghere. Ce face „spărgătorul” dacă e puţin mai inteligent decât un babuin şi nu vrea să aplice trucurile cu balonul ori umbrela deschisă? Îşi trage cozorocul şepcii peste ochi şi intră cu pas vioi. Urcă şi îşi face treaba. Camerele video panoramice vor înregistra o şapcă Fubu ţopăind prin hol la ora X. O informaţie cum nu se poate mai preţioasă pentru vajnicii poliţişti români, nu-i aşa? Oamenii legii vor putea exclude din cercul suspecţilor toţi cetăţenii fără şapcă, ca în bancul cu iepurele şi cangurul.
Tâlharul idiot
Să luam alt scenariu. Un tâlhar idiot care atacă în holul blocului, unde poate fi oricând surprins de locatarii care coboară, în loc să „dea în cap” cu câţiva metri înainte, în spaţiu deschis, unde hoţomanul vede perfect dacă se apropie cineva sau nu. Tâlharul imbecil intră, îţi dă un pumn şi-ţi scoate doi dinţi. Apoi fuge cu prada: lănţişorul, poşeta sau servieta ta. Da, ai imagini cu tine luând bătaie. O să-ţi crească dinţii la loc când te uiţi la filmul jafului? O să doară maxilarul mai puţin? Nu, nici măcar o reducere la stomatolog nu poţi obţine cu imaginile respective.
Poliţia nu are o bază de date cu feţele tuturor românilor cu gânduri necurate. Şi chiar dacă ar avea, când un sistem de monitorizare video surprinde imagini în mişcare accelerată, filmul e neclar. În plus, jurisprudenţa românească nu admite ca probă în instanţă imaginile respective, în majoritatea cazurilor. Aşadar, nici măcar de nişte daune interese pentru dinţişori nu-ţi iese.
Psihologia actului infracţional
Spărgătorii de locuinţe acţionează la pont. Nu „atacă” decât atunci când au indicii că merită să rişte. Dacă observă un afiş pe care scrie „acest bloc e supravegheat video”, ei citesc „în acest bloc locatarii au ce păzi”. Brusc, o locaţie ca oricare alta devine interesantă din punct de vedere infracţional.
Existenţa monitorizării video pe hol sau scară nu e un impediment pentru infractor, ci un pont. E ca şi când ai căra pe stradă o servietă pe care scrie, cu litere de-o şchioapă,„această geantă e asigurată cu cifru”.
Cui folosesc camerele video
Imaginile înregistrate de camerele video amplasate în holul blocurilor sunt accesibile practic oricărui proprietar doreşte să le vadă. Dreptul de acces la imagini e stipulat de Legea 677/2001. Aşadar, dacă ţi-ai adus amantul/amanta acasă când jumătatea oficială era plecată în delegaţie, caută-ţi un avocat pentru divorţ.
I-ai spus administratorului condominiului că n-ai bani luna asta pentru întreţinere? Stai liniştit, ştie exact când ai cărat plasma cea nouă. De fapt, comitetul blocului ştie totul despre tine: la ce oră pleci, la ce oră vii, câte cumpărături faci, la ce ziar eşti abonat, câte plicuri îţi lasă poştaşul, cum te-ai îmbrăcat luni, când te-ai tuns, dacă ai sau nu măturică şi făraş când ieşi cu câinele la plimbare, câtă bere bei acasă, cât a stat la tine blonda sau colegul drăguţ. Banca de date despre tine poate fi folosită fix aşa.
Pleci în concediu? Aruncă valizele pe fereastră!
Înregistrările sistemului de supraveghere video sunt disponibile prin Internet inclusiv angajaţilor firmei de securitate, pază şi alarmare care le-a montat. Multe dintre aceste societăţi sunt un paravan perfect pentru activităţi de crimă organizată. Nu vorbim despre tâlhari tolomaci, ci despre băieţi răi cu ştate vechi. Iată cine ştie exact când ai plecat în vacanţă şi între ce ore pleci la serviciu. Renumitul “clan al sportivilor” e constituit pe scheletul unei grupări de bodyguarzi. Elias Bucurică, liderul galeriei Dinamo, reprezintă firma care asigură paza în sectorul 2 al Capitalei. Nenea ăsta lucrează pentru o firmă plătită de contribuabili să asigure paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Patroni ai firmelor de pază şi alarmare sunt arestaţi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Firme fantomă deţinute pe hârtie de oameni ai străzii angajează consumatori de droguri pentru monitorizarea bunurilor şi persoanelor. Cam acesta e nivelul de reglementare şi control în domeniu.
„Anumite personaje rău famate îşi fac firmă de pază şi alarmare pentru a-şi putea regla conturile. Pentru că în mod normal nimeni nu le-ar da aviz de funcţionare, interlopii caută persoane bine văzute în societate, eventual cu influenţă, pe care, contra unor sume mari de bani, le trec drept administratorii firmei. Au învăţat cum să înşele legea şi să-şi facă companie de securitate“ – vicepreşedintele Patronatului Agenţiilor de Pază (sursa)
Seduse de oportunitatea unui chilipir, unele asociaţii de proprietari care montează sisteme video la bloc aleg cea mai ieftină ofertă de pe piaţă. Există un motiv destul de simplu pentru care preţul e convenabil. La ceva timp după instalarea sistemului de alarmare, un locatar înstărit primeşte vizita unor hoţi. Camerele video fie erau temporar indisponibile, fie au înregistrat nişte siluete cu şapcă. Ghinion. Schema se va repeta peste un timp, de fiecare dată victime fiind familiile chivernisite care lipsesc temporar din localitate, sau sunt la serviciu. Poliţia va da din umeri neputincioasă. Partea simpatică e că în tot acest timp firma de “securitate şi alarmare” care gestionează sistemul video ia bani în continuare de la proprietarii „păziţi”. Contractul cu Administraţia Asociaţiei nu garantează împiedicarea infracţiunilor, ci doar instalarea, întreţinerea şi monitorizarea video pasivă.
Arhiva înregistrărilor, un paznic cu memorie perfectă
Dacă nişte amărâţi de paznici, care se bazează doar pe ce văd şi reţin ei, oferă informaţii atât de precise şi de complexe despre locatarii blocurilor, imaginează-ţi ce valoare au pentru răufăctori arhivele zilnice ale camerelor de supraveghere!
Ponturi în timp real prin camere spion
Un cititor „păţit” ne-a relatat că lupii angajaţi să păzească oile naive, adică lucrătorii firmelor de pază de duzină, au învăţat să folosească profitabil banca de date personale pe care o administrează. Nu doar ei, ci şi spărgătorii mai evoluaţi obţin ponturi perfecte pentru spargeri, cu minim efort. Nu mai e nevoie ca vreun vecin sau paznic guraliv să povestească despre noul tău Smart TV. E suficientă o cameră spion şi infractorii îţi filează apartamentul zi şi noapte chiar de deasupra uşii, în linişte. Hoţii sau doar admiratorii secreţi află şi de câte ori mergi să duci gunoiul, nu doar cine şi când te vizitează. Dacă se decid că merită să acţioneze, riscul de a fi prinşi în flagrant e practic nul.
Camerele video spion folosite pentru filajul apartamentelor sunt, de obicei, ascunse printre nenumăratele fire de telefonie, Internet şi cablu TV ale clădirii, în aplică, întrerupător şi chiar în becuri, sau sunt îngropate în canalele ornamentale de plastic (paturi PVC) care protejează cablurile de pe holurile comune. Cam aşa arată. Din nefericire, simplul fapt că detectezi sistemul spion nu te scuteşte de griji.
Majoritatea acestor dispozitive înregistrează şi sunet! Pentru răufăcători, riscurile sunt minime, întrucât nimeni nu poate dovedi intenţia cu care au executat filajul domiciliului până în momentul în care deveniţi „partea vătămată”. Adică vă găsiţi casa răvăşită. Moment în care mini-camera fie nu mai există, fie e deconectată, fie e imposibil de stabilit cine şi cu ce scop a montat-o acolo.
Citeşte şi Supraveghere prin monitorizare video, legală sau penală?
Dreptul la intimitate şi viaţă privată nu e o fiţă occidentală, ci are inclusiv un rol pragmatic. Bunele intenţii funcţionează ca un bumerang devastator atunci când nu sunt dublate de logică, informare şi inteligenţă. Supravegherea video la domiciliu e ca o cheie. În principiu, poate fi benefică. Depinde doar câţi oameni au dublurile şi dacă poţi avea încredere deplină în toţi cei cărora le oferi pe tavă cheia informaţională care deschide larg uşa datelor despre viaţa privată a familiei tale.
desi e o camera video la cativa metri de intrarea in bloc, noua ne-au furat contoarele de la subsol si tot ce aveam in boxe (cauciucuri, bicicleta copilului, haine de vara, etc).
politia zice ca s-a uitat pe inregistrari. era iarna, hotii erau imbracati gros. e tot ce au vazut. n-au prins pe nimeni si nici nu vor prinde. sunt bani aruncati aiurea, parerea mea.
Off topic: “doamna” de la asociatia de locatari din blocul meu a fugit cu toti banii de pe intretinere (platiti de locatari, adica)
In prealabil, la apartamentul meu a pus “din greseala” intr-o luna (de vara) 40 de metri cubi de apa calda in plus, peste ce declarasem (si consumasem, pentru ca ca nu…nu fur apa) eu.
Mi se pare de-a dreptul hilar ca nimeni nu o poate gasi acum…si ajung on topic: daaaca aveam si noi montate in scara blocului camere din alea care fac filme pentru CC TV, o gaseam de mult pe tanti! Harakiri faceam!
Ioana,
Dacă aveaţi camere video, ar fi fugit cu nişte bani în plus: banii pentru sistemul de monitorizare video.
O găseaţi cu siguranţă cu ajutorul camerelor, dacă s-ar fi ascuns într-o cutie de scrisori. Altfel, îi vedeaţi spatele plecând. Presupun că ştiţi deja cum arata doamna de la spate, nu?
O stim din toate unghiurile si dupa toate grimasele.
Evide(me)nt ca nu o gaseam cu camerele, cum nu o gasim nici fara ele.
Planul ei a fost elaborat, si ca un sef de asociatie de locatari competent, nu cred ca ar fi tras zambete la camere (pornind de la premisa ca stia de existenta lor :p ).
Revenind acum la “psihologia actului infractional” – “doamna” stia cum se face si nu cred ca prezenta unor camere video in bloc ar fi inhibat-o in vreun fel.
Nu pot sa cred pe ce mai arunca “blocatarii” banii. bine ca stau la casa, la bloc m.as fi imbolnavit de nervi!!!
Pai asa e suntem romani si hai sa ne dam cu parerea.Lucrez la o companie care se ocupa cu instalarea de sisteme de supraveghere video,printre care si la blocuri si au fost cazuri si cazuri in care s-au spart apartamente,boxe de la subsolul blocului,talharii in scara,vandalizarea holului etc.In unele cazuri s-au recuperat bunurile in unele nu,acum nu va ganditi ca din moment ce ati pus camere puteti lasa usa deschisa cand plecati de acasa.Anumite avantaje pt a pune camere sunt ca nu mai exista riscul asa de mare a se sparge apartamente etc… in bloc o parte din hoti/talhari se sperie(camerele sunt puse in diferite unghiuri pt a surprinde toate detaliile),mai sunt anumite persoane care se strang in scara blocului/in fata scarii,fac anumite stricaciuni(geamuri sparte,becuri sparte,mizerie,vandalizarea peretilor etc) sunt vazuti pe cctv si sunt usor de recunoscut,referitor la”când un sistem de monitorizare video surprinde imagini în mişcare accelerată, filmul e neclar.” cu scuzele de rigoare trb sa fii ori prea prost ori foarte prost documentat.(inainte sa instalti camere asigurati-va ca,camerele au min 520 linii TV si DVR sa filmeze full D1 adik 25 fps/camera,filmeaza in timp real,imagini fff clare).
D Anro, mulţumesc pentru părere. Presupun că sunteţi român.
Eu am o geacă gri cu glugă. E frig rău, deci îmi pun şi o căciulă, plus un fular. Mă îmbrac fix cum v-am spus şi mă duc să desenez, cu vopsea, un falus mare în holul unui bloc dotat cu cameră video de monitorizare, care filmează min 520 linii TV si DVR, full D1 adik 25 fps/camera. Îmi ia fix 10 secunde (cu agitat spray cu tot).
Îmi puteţi explica concret cum o să ma împiedice dispozitivul montat de dvs. pe banii locatarilor să-mi duc “opera” la bun sfârşit?
Pai este exact ce am spus mai sus sunt cazuri si cazuri,eu de fiecare data cand am discutat cu reprezentatii asociatilor de locatari le-a,m prezentat atat avantaje cat si dezavantaje,niciodata nu am mintit nici un client,locatarii iau o decizie dupa discutie,deci ei decid pe banii lor.In legatura cu firmele de paza sunt de acord cu articolul am uitat sa mentionez mai sus.
Dar daca vreti sa spargeti/vandaliza/talharii un bloc ce ati alege mai repede cel cu sistem de supraveghere sau cel fara?
Dacă vreau să vandalizez din pasiune, mi-e indiferent. Vandalismul nu implică premeditare, nici evaluarea consecinţelor. E distrugere sălbatică, instinctuală.
Daca vreau să “sparg” locuinţe, aleg exact blocul cu sistem de supraveghere. Pentru că înseamnă că locatarii au ce păzi. Deci eu, ca hoţ, am ce fura! Pentru un recidivist tăbăcit prin “facultăţi”, camerele video sunt doar un indiciu al bunăstării combinate cu frica.
In cei 5 ani de experienta,chiar pot sustine contrariul in fine toata lumea are dreptul la o opinie,dar cel mai urat este sa-ti dai cu parerea in necunostinta de cauza.
Aveţi experienţă în psihologia devianţei/criminologie sau într-o firmă care vinde sisteme video?
În plus, niciunul dintre comentariile dvs. nu a fost cenzurat. Fiecare şi-a prezentat argumentele. Cât de valide din punct de vedere logic sunt ele, vor decide cititorii ACRU.ro.
Stimate domn,
Nu stiu ce v-a inspirat sa scrieti acest articol (probabil experienta in psihologia deviantei/criminologie) insa nu sunt de acord cu cele spuse de Dumneavoastra.
Ma bazez pe urmatoarele argumente:
1. Un sistem de supraveghere montat in scara unui bloc poate servi la incadrarea infractiunii intr-un interval orar, esential de altfel pentru verificarea eventualilor suspecti si a alibiurilor acestora. De asemenea daca ora comiterii actului este cunoscuta se poate intocmi un traseu iar in functie de camerele care inconjoara perimetrul blocului (banci, magazine, farmacii, firme , etc) se poate identifica raufacatorul. – informatii culege de la organele de politie
2. Sistemele de supraveghere video nu sunt ilegale. Nu stiu pe ce temei legal va bazati cand faceti o asemenea afirmatie fara acoperire.
3. Legat de faptul ca sistemele de camere in scara blocului sunt inutile, in ipoteza in care raufacatorul este mascat sau foloseste “umbreluta”, sper ca v-am lamurit ca va inselati pentru ca exista si alte utilitati ale sistemului de supraveghere.
4. Scopul camerelor video este si de a preveni comiterea infractiunilor, iar in majoritatea cazurilor raufacatorii sunt descurajati de sistemele de supraveghere (excludem teribilistii sau fanaticii ).
Va rog sa revizuiti articolul, pentru ca informatiile false nu aduc niciun beneficiu cititorilor. Pentru intrebari va rog sa va adresati IGPR – Ordine Publica si va vor lamuri.
Nu in ultimul rand. Sunteti chiar hot?
@Vlad+ceilalţi comercianţi de sisteme video CCTV cărora le înţelegem frustrarea:
1) Să coborâm în realitate. Nu suntem în serialul american CSI-Criminaliştii. Dacă îmi numiţi organul de poliţie care procedează astfel în cazul unui banal furt din apartament, o să mă mut pe raza secţiei de poliţie respective.
În plus, credeţi că hoţii vor pleca pe jos şi se vor opri la cumpărături imediat după spargere la alimentara din colţ? Sau scot bani de la bancomat înainte să intre prin efracţie, ca să dea o şpagă în caz că sunt surprinşi?
2) Camerele video în scara si holul blocului sunt ilegale în 99% din cazuri. Vă recomand Noul cod civil şi pe cel penal precum şi legislaţia europeană privind protecţia vieţii private/intime şi prelucrarea datelor personale.
3) Alte utilităţi? Cum ar fi?
4) Da, aşa scrie în prospectele societăţilor care fac bani monitorizare video. Realitatea din teren nu se prea potriveşte cu marketingul. Văd că nu suflaţi o vorbă despre cazul concret în care imaginile cu locatari sunt folosite ca pont pentru spargeri sau înşelăciuni prin “metoda Accidentul“.
Dacă tot veni vorba despre poliţie, să citim un material direct de pe site-ul Ministerului de Interne (MAI):
http://depabd.mai.gov.ro/stii_ce_drepturi_ai.pdf
Doar în timpul liber, după ce termin cu tâlhăriile şi omorurile.
Cu respect Dl. ACRU.. Dar curiozitatea mea este de ce in orase europene precum Madrid, Barcelona, Londra sau Lyon ( in care din intamplare am sesizat camere de supraveghere in scarile de bloc si pretudineni )..care se presupune ca sunt mult mai dezvoltate decat Bucurestiul exista astfel de camere..care eu personal le vad cu scop de prevenire…ca doar nu fuge o camera video dupa infractor si il prinde…
Oare primaria sectorului 2…ne-a cerut dreptul spre a monta sisteme de supraveghere pe strazi ? Daca sesizati unele sunt orientate catre scarile unor blocuri ( intram in conflict cu legea specificata de Dvs.)… Totodata sunt curios daca imi montez o camera in fata curtii ( ceea ce am in plan sa fac )…iar aceasta surprinde si o bucatica din trotuarul vecinului…oare ii video-violez intimitatea ?
Tindem sa facem din articole de genul asta..un CANCAN, doar de dragul de a arata cat de destepti suntem noi . Oare cei ce acorda licente de functionare de pe la politie strict pe acest domeniu sunt nebuni ?
Eu consider ca trebuie sa descurajam infractionalitate…iar faptul ca putem sa ii descurajam ( mai putin sau mai mult ) prin metoda “sisteme supraveghere” de ce sa nu o facem ? Am dat de articolul Dvs. cautand informatii despre camere video pe internet si sincer..am ramas surprins cum siguranta unui om ( macar si psihica ) e demontata de o persoana care doreste binele infractorilor in esenta.
Descurajăm infracţionalitatea furnizând imagini în direct (inclusiv) unor firme paravan pentru jaf, furt, cămătărie, omoruri? Da, autorizate de poliţie, cum sunt mai toate firmele private de securitate.
Descurajăm infracţionalitatea furnizând voluntar date despre programul nostru zilnic, perioadele în care lipsim de acasă şi achiziţiile de bunuri de valoare voluminoase? Ce control avem asupra destinatarilor reali ai imaginilor colectate de camerele video ale unei Asociaţii de Proprietari, de exemplu?!
Firma de pază interlopului Marian Ivan avea toate actele în regulă. Ca şi băieţii aştia. Hai să-i plătim să ne filmeze ori de câte ori ieşim sau intrăm din casă! Nu ne-am simţi mai în siguranţă?
Altfel, confundaţi spaţiul public cu proprietatea privată (individuală sau comună). Vecinul dvs. nu are trotuar personal, dar are dreptul să-şi folosească uşa fără a fi filmat şi înregistrat. Dreptul de a nu fi monitorizat video e un drept personal nepatrimonial, un drept fundamental al oricărui cetăţean liber.
Mai Bogdane, m-am saturat pana in gat sa aud de la oameni ca tine cum se face si cum se drege in “tarile/orasele civilizate”. Daca Parisul si-a inaltat un, ma scuzati, falus de fier in mijlocul orasului, ar trebui sa ne protapim si noi unul?
Daca ai fi citit mai multe despre problemele “lumii civilizate”, ai fi aflat ca multi europeni si americani sunt ingrijorati de propagarea fenomenului Big Brother si de intruziunea in viata privata a individului cu scopul nobil de a-l…proteja.
Dl. ACRU generalizati…dar am citit cu ce v-ati ocupat si inteleg frustrarea pe care o aveti si aceasta lupta acida impotriva acestor sisteme de supraveghere… Eu voi merge pe alegerea mea, sa imi fac familia sa se simta cat de cat mai in siguranta…
Dar ia sa analizati..e normal ca convorbirile telefonice de pe mobil sa fie inregistrate ? E fenomenul spion ? sau ce fenomen mai este acesta ?
Bogdan P, aşa repede ai rămas fără argumente? Ne poţi povesti şi nouă ce ai citit şi cu ce ne-am “ocupat”? Matale intri doar pe site doar ca să comentezi la acest articol Exclusiv la acest articol. De ce oare?
Discuţiile telefonice curente nu sunt înregistrate. Sunt stocate numai date tehnice (număr apelat, durata convorbirii) strict pentru uzul autorităţilor. Dacă ţi-ai instalat vreun dispozitiv de interceptare “pe” persoana fizică, firmă sau asociaţie de locatari, ai grijă că şi ăla e ilegal.
Ciudat, familia mea se simte în siguranţă şi fără a-şi filma vecinii. Dacă dorim live video stream cu noi înşine, ne montăm camere de supraveghere doar spre interiorul propriei curţi/locuinţe. CCTV la noi acasă, nu la vecini.
Io nush daca e de la camere, da la noi in bloc s-au spart doua apt. tocmai la scara care ARE camere video. sistem televiziune cu circuit inchis, d-ala de emite si pe internet, care a mai si costat o garla de bani. cum naiba au stiut hotii ca unii erau in concediu iar aialaltii renovau apartamentul si nu locuiau acasa???
Dl Acru…
1. daca recititi mai sus mesajul… o sa vedeti ca am MENTIONAT ca am dat de acest articol pe google cautand informatii despre sistemele de supraveghere…
2. aveti bunul simt sa nu utilizati si sa folositi datele care se trec la rubrica “COMENTEZI” ?
3. am mai transmis un mesaj catre o alta partenera de discutie pe care l-ati cenzurat…pe care nu l-ati publicat…si a fost foarte normal si decent…ASTA INSEAMNA PROPRIETATE PERSONALA…si fac ce vreau pe siteul meu…
Eu va las in voia Dvs. si va urez mult succes in lumea internautilor…. !
Dl Bogdan, tot n-aţi răspuns la banala întrebare “ce anume aţi citit?”
1) am înţeles cum aţi descoperit, iniţial, articolul. ulterior care v-a fost miza reală?
2) ce informaţii? ţineţi cumva la discreţie şi intimitate? aţi fi inconsecvent.
3) dvs. aţi transmis un atac la persoană insinuant şi trivial la adresa unei cititoare.
Mulţumim. Reveniţi cu argumente logice şi exemple documentate, nu cu îndemnuri promoţionale cu “montări sisteme supraveghere video, camere ieftine şi bune la toate”
Deci, îmi place să studiez oamenii şi să-i înţeleg. Viaţa m-a purtat prin multe situaţii şi am întâlnit multe specimene de oameni. Da, am învăţat să fur şi cum gândesc mare parte dintre hoţi. Da, am lucrat la o firmă de schimb valutar unde aveam camere de supraveghere. Primul lucru care-l făceam în timpul liber la schimb valutar (când nu aveam clienţi, tranzacţii) era să analizez camerele, unghiul de filmare, claritatea şi reacţia poliţiei în cazul unui furt. Poliţia afirmă că “nu se vede suficient de clar” şi chiar dacă le duci hoţul de mână ei tot nu-s siguri că e el, aşa că eventual paote să-l invite la o bere, că de arestat nici nu încape vorbă. Fiindcă sunt amabilă (uneori) i-am explicat şefului că sistemul lui de supraveghere este defect. Văzând că nu-mi înţelege punctul de vedere i-am şi demonstrat. Din păcate pt el, e obligat să aibă supraveghere video.
Mentalitate: Sunt hoaţă, fur din obicei şi instinct, însă sunt o hoaţă care se respectă şi nu acţionez impulsiv. Trec la plimbare pe lângă un bloc cu supraveghere video şi parcă mă simt provocată să le demonstrez că nu le folosesc camerele la nimic … nu împotriva hoţilor. Obişnuiesc să acţionez singură ca să nu aibă cine mă trăda, aşa că mă împrietenesc uşor cu o locatară a blocului, pentru a putea studia mai atent camerele (amplasarea lor şi unghiurile de filmare) fără a da de bănuit. La o bârfă cu locatara, aflu şi cine ar trebui să jefuiesc (ea dându-mi detalii cotidiene despre vecinii ei). Astfel aflu uşor unde, când şi cum trebuie să acţionez. Mai rămâne alibiul şi nişte modificări la mersul şi hainele mele, pentru a nu fi recunoscută pe camere. Anunţ locatara că plec la ţară la rude, unde o şi invit (sigură fiind că e are altă treabă). Ba chiar o rog să mă şi conducă la microbuz, cu care plec. Cumpăr biletul corespunzător, cobor la prima oprire şi mă întorc să fur. Merg la ţară, de unde la 2 zile mă întorc şi aşa am ambele bilete ce-mi confirmă alibiul. Nimeni nu cercetează mai profund, dar pentru orice eventualitate, fratele meu afirmă că am ajuns la el, la ţară cu 2 ore mai devreme.
Concluzia e că da, un bloc supravegheat video reprezintă un pont şi o provocare pentru un hoţ şi ar considera păcat să ignore aceste 2 lucruri.
Ideea cu politistii care fac si dreg pe baza imaginilor e o gluma proasta. Politistii de strada abia asteapta sa aiba pretexte pentru ca sa nu mai patruleze zonele cu blocuri monitorizate video.
Chestia asta cu camerele poate merge la jafuri din banci. In niciun caz intr-un bloc socialist unde de multe ori nici becurile nu ard ca lumea.
100 lei/ap nu este un capat de tara. Avem pe scara o familie cretina, un arab (care mai are 3 neveste prin Bucuresti). Idioata pe care o are la noi pe scara ia fatat 4 bastarzi (pina acum). Astia nu au nici un fel de dumnezeu. mizerie pe casa scarii, urinat, etc. Nu poti sa le faci nimic pt ca nu poti demonstra ca ei au facut. Cu o proba insa le poti da amenda pina ii saturi si iti scoti si pirleala pe sistem.Un lucru este cert : cind te simti filmat te vei gindi de 2 ori daca sa arunci flegma pe casa scarii sau nu. In ceea ce priveste firmele de monitorizare , pas. Ce un DVR nu poate fi pus si in unul din apartamentele noastre?
@Virgil, descrierea arabului îmi aminteşte de negrul care “vinde droguri“.
Altfel:
a) în baza cărei legi imaginile colectate de un sistem privat sunt probă pentru amendă?;
b) dacă arabii urinează în lift, ce te faci? Pui cameră şi în lift? Dar dacă fac pe palier, cu boltă, la etajul 3? Îţi dai seama cam câţi ochi i-ar trebui lui Big Brother ca să vadă în orice colţ în care ar putea micţiona copiii arabului?
DVR-ul poate fi pus oriunde. Însă dacă vorbim despre spaţii şi căi de acces comune , e ilegal.
Cred ca ai auzit de dvr cu 8 canale. Imagineaza-ti ca imaginile alea nu ajung (poate nu este nevoie) la tribunal. Este pentru a demonstra CE al imobilului cine este faptasul. Si cred ca stii ca CE poate da amenzi. Altfel ce mama draq, traim in Congo. Poti face ce vrei pe casa scarii si sa nu ti-o iei? Important e sa stii cine a facut. Ca dupa aia o sa-ti doresti sa te muti de aici. Trust me.
Virgil, ai scris deja cine e “făptaşul”. Dacă tu ştii, în mod sigur mai ştiu şi alţi vecini. Întreabă-i cât sunt dispuşi să plătească doar pentru a obţine o probă, fără nicio valoare juridică, a ceva ce ei cunosc deja.
Pai nenorocitu nu vrea sa recunoasca. Cere dovada. Lumea e satula de ei si majoritatea au aprobat instalarea unui sistem. Bineinteles fara firme. In ograda noastra. Ramin si 3 camere puse pe garaje, gradina si canal apometru. Eu personal mi-am transat deja relatia cu ei. Am pus pe usa de 3 ani un vizor electronic cu dvr. si acum 2 ani am gasit usa zgiriiata.Am dat inapoi imaginile, le-am tras pe telefon si m-am dus sus la binladen la usa. Nu au ciriit, mi-au platit si polisu la usa si ca sa ma racoresc, cind l-am prins pe imbecilu de fisu singur pe scara i-am dat si “citeva in gluma” peste felinare. Altfel nu se poate.
Cazul 1: Maşină lăsată în parcare păzită, cu 3 camere video. Apar “unii”, rup 8 senzori de parcare + ornamentele de pe bare. Subliniez: rup, deci obiectele în cauză nu mai pot fi vândute, nici în Autovit şi nici altundeva. Paznicul evident nu era acolo, camerele “întâmplător” nu au văzut nimic. “Anticiparea mentalităţii hoţilor” – glumă proastă. Nu au furat ca să obţină un profit.
Cazul 2: Altă maşină aflată pe un loc de parcare exact între 2 blocuri (ca un canion ). O conductă de frână e tăiată cu sficul în timpul nopţii, cel mai probabil spre dimineaţă. 60 de apartamente pe o parte, 20 pe cealaltă. Evident, sherlock-holmeşii de la secţie vin cu trusa cât geamantanul de căpşunar spaniol, caută amprente, găsesc un mare caca, nu chestionează pe niciunul dintre vecini şi ţin un discurs lung în care încearcă să mă convingă că acea conductă s-a prins între 2 piese de metal în timpul mersului şi s-a rupt astfel. Evident, nu existau piese de metal care să poată forfeca o conductă de frână în pasajul roţii. (Dar spoilerele şi contraaripile au suferit imediat după aceea mici modificări care blocau orice spaţiu prin care ar fi putut trece o mână umană cu un sfic )
~Nautilus
Eu nu inteleg un lucru….ce tot o scalda lumea cu intimitatea lor,daca vine cu cineva acasa…pai cat de naiv sa fii ca nu te vede vre-un vecin si in scurt timp stie tot cartierul…si exemplele continua….camerele de supraveghere au un rol bine stabilit si totodata limitat,sunt unii care au cainii si isi fac nevoile in scara blocului si cand intreaba locatarul care caine si-a facut nevolie in scara ..el zice al meu nu ..poate al vecinului….furtul de corespondenta…vandalizarea obiectelor de interior din scara blocului….daca sunte-ti atat de pudici de ce nu va cumparati vile case…etc…
ira, nu “sunte-m” pudici, suntem cetateni europeni si avem drepturi. Din pacate pentru securistii de la bloc, dreptul de a nu ne fi controlate vietile de sefii Asociatiei de locatari intr-un spatiu in care suntem proprietari (de cota indiviza) e unul dintre drepturile fundamentale:
http://dataprotection.ro/servlet/ViewDocument?id=762
Drepturile de care beneciază persoanele fizice:
– dreptul de informare
– dreptul de acces
– dreptul de intervenţie
– dreptul de opoziţie
– dreptul de a nu supus unei decizii
individuale
– dreptul de a se adresa justiţiei.
asa e romanul…el le stie pe toate si de fapt…..ne place sa ne uitam la tarile civilizate,invocam drepturile lor,dar daca se poate sa facem ca noi in romanica noastra cea mai frumoasa…primitoare..cu fete frumoase si baieti destepti…ca nu de alta suntem nr 1 ….e cum suna…va place….si realitatea care este… suntem praf…saraci …etc…dar …stam si ne cramponam de o camera de supraveghere intr-o scara de bloc…:))), de si-au montat romanii termopane,centrale de apartament si alta si mai tare ..cati dintre cei contestatari aveti masini…la ele aveti alarme…:)), pt ce va folosesc…de ce le-au inventat producatorii auto…..ca la dacia noastra cea de toate zilele nu aveam …nici geamuri electrice….etc…ce ne trebuie noua……autostrazi…de aia avem un imn national perfect…care ne caracterizeaza perfect DESTEAPTA-TE ROMANE
Ma bucur ca v-am gasit site-ul si articolul acesta. In scara noastra de bloc a aparut de curand o camera de supraveghere. Nu s-a facut nici o instiintare catre proprietari, nu s-a cerut acceptul prin semnatura. nimic. administratorul bag eu d eseama se crede vreun zeu picat din cer iar pe noi ne considera niste prosti, o turma de oi spalate pe creier (ceea ce este adevarat in proportie de 90% din pacate!)
Numai ca eu sunt de fel o persoana mai “nebuna” in viziunea altora, si perfect rationala si indignata cand este vorba despre incalcarea drepturilor mele fundamentale, cum sunt LIBERTATEA si DREPTUL LA VIATA PRIVATA. Am de gand sa-i fac o mica scrisorica pt inceput in care sa enumar legile pe care le-a incalcat si sa-i solicit actele (ctr cu firma respectiva pt inceput), sa le “cetesc” si eu. Din cate cunosc eu chestia asta nu se putea face cu 50 +1 din voturi, desi nu s-a convocat oricum nici o adunare! Nici cu trei sferturi. Din cate stiu trebuie acceptul scris al fiecarui locatar in parte, altfel NU ESTE LEGAL!
As ramane indatorat daca mi-ati face trimitere directa la articole de lege precise, ca sa nu mai bajbai si sa redactez scrisoarea cat mai repede (articole pe care le voi citi in prealabil personal). Vreau ca pana la sfarsitul lunii viitoare camera aia sa NU MAI EXISTE! Multumesc anticipat!
@Raphaelly, mulţumim pentru interesul manifestat. Date fiind numeroasele întrebări şi controverse legate de legalitatea mijloacelor de supraveghere video în spaţiile comune (blocuri, scări de bloc, intrări în lift, holuri etc.), îţi vom răspunde pe larg, într-un articol publicat pe ACRU.ro în următoarele zile.
Până atunci, patru întrebări punctuale:
1) Sigur e o singură cameră? Arareori pasionaţii trasului cu ochiul se mulţumesc la a pândi cu un ochi unic. De obicei, montează una vizibilă şi alte câteva camere ascunse sau nesemnalizate corespunzător;
2) E semnalată existenţa supravegherii video prin pictograme aflate la distanţa rezonabilă de fiecare dintre echipamente?
3) Scrie undeva cine e beneficiarul mijloacelor de monitorizare video şi care e scopul declarat?
4) Aţi fost notificaţi cu privire la existenţa drepturilor de informare, de acces la date, de intervenţie şi de opoziţie? Altfel spus, scrie undeva că aveţi dreptul de a refuza să fiţi filmaţi şi înregistraţi din motive întemeiate şi legitime?
Nu vă grăbiţi cu scrisorica, s-ar putea să fie rost şi de o amendă contravenţională aplicabilă responsabililor asociaţiei de proprietari.
De asemenea, nu achitaţi cheltuielile care vi se vor impune pentru că sunteţi filmaţi. E logic, nu poţi contesta ceva ce tu însuţi ai achitat.
Multumesc pt raspunsul prompt. Acum sa va raspund si eu la intrebari:
1) se pare ca sunt mai multe, eu o observasem numai pe cea de la lift, sunt 4!!!!!! cred ca administratorul asta are PROBLEME GRAVE la mansarda! imi iese fum pe urechi de nervi!
2)Nu este semnalat NIMIC!!!! Nici o atentionare, nici o pictograma! Or face flagrant?! :O
3)Nu scrie nicaieri NIMIC!!!!
4) Nu am fost notificati, informati. nimic, nimic!
Astept cu mult interes articolul dv. Vreau sa iau o masura cat mai curand, le-am scris si catorva avocati. Sper ca, beneficiind de ajutorul vostru sa-i dau o lectie administratorului, sa nu imi mai incalce vreodata drepturile! Mentionez ca sunt un bun locatar, prorpietar (conteaza?) si fara nici o datorie. Noapte buna!
Astazi m-am trezit la usa cu un reprezentant al societatii de paza care a montat camerele. A incercat sa ma convinga ca totul este sigur, ca filmarile nu vor ajunge nu stiu unde, ca au camere performante etc etc
Din pacate pt ei, nu m-au convins. cred ca a fost trimis de administrator.
Raphaelly(36), normal!
George Orwell – 1984.
Aşadar, după ce te filmează, îţi sună la uşă ca să-ţi prezinte … ideea. Tupeu clasic.
Sunt un fan Orwell, l-am citit in facultate. Un vizionar; iar 1984 o distopie pe cale sa devina o urata realitate.
Sa nu ma uiti cu legile daca ma poti ajuta, eu am pregatit deja scrisorica cat de cat.
MULTUMESC! nb
F. bun articolul si binevenit. Incep si eu un razboi cu un bizon de pres. de bloc care nu stie cum sa mai terorizeze lumea din bloc. In afara de placerea morbida de a sti si a vedea tot ce misca in bloc cu tehnica moderna (ca de…s-au saturat sa tot pandeasca dupa perdea – preshul cu a lui oafa, presa), ii suspectez si de altele. Eu cred ca nu le pun chiar intamplator, probabil, au indicatii de la primarie, sau de la politie.
De ce cred asta? Pentru ca am constatat aceeasi abordare la diferiti preshi de asoc. propr. din acelasi sector. Sau, acu dupa alegeri, pot sa-si faca de cap ca nimeni nu le face nimic – aportul lor trebuie rasplatit – macar prin a fi lasati in pace. Am suficiente elemente care ma indreptatesc sa cred asta. Foarte multi l-au reclamat la primarie pe acest pres. – degeaba – nu se obosesc nici macar sa raspunda. Eu il suspectez pe acest pres. ca intra in casele oamenilor cu chei potrivite. Acu daca s-a dotat cu tehnica moderna poate sa o faca mai simplu, iar presha nu mai sta dupa perdea, poate sta mai comod la monitor – doar suntem in mileniul III! Evident, a montat camerele video fara sa fi cerut acordul locatarilor. Acum ii pune sa semneze ca ei au solicitat montarea, pe multi ii pacaleste si semneaza – “noaptea mintii”.
Aceasta mentalitate bolnava, reminiscenta stalinisto… ar trebui sa dispara, iar oamenii care-o intretin inlaturati, forever. Uniti-va, oameni buni si nu va mai fie frica! Nu va lasati, pana la urma tot pica! Ce va poate face? Scapati de idioti si puneti-va oameni ca lumea sa va reprezinte – atunci o sa aveti si cheltuirli de intretinere mai mici , cel putin cu 25%. Sunt interesata de acest subiect si vreau sa ma implic serios in aceasta problema. Ma bucur ca cei care gandesc normal sunt mai multi. Felicitari!
Atentie la ce confirmati ca sunteti de acord. Pt toate jocurile, aplicatiile android, sunteti de acord sa va fie prelucrate datele personale precum nr de telefon si registrul de apeluri, etc etc!!!!
Hai sa va zic eu cum sta treaba cu recomandarile politiei pentru camere video. Varul meu e sectorist la o sectie din Bucuresti. Cand isi face planul de patrulare, vrea sa aiba cat mai putin de stat prin frig si ploaie, da? Ca benzina pentru masini oricum e putina si cam toti politistii sunt obligati s-o ia la pas prin cartier. Si atunci sare din schema toate zonele cu blocuri sau parcari supravegheate video. Se duce doar unde NU SUNT CAMERE, ca acolo e nevoie de paza umana. Restul perimetrelor le considera “asigurate”.
Daca toti si-ar pune camere, var-miu si colegii n-ar mai iesi din birou decat pentru interventii. Asta e motivul pentru care organele de politie recomanda asociatiilor de locatari sa se monitorizeze video. Existenta camerelor le face politistilor munca mai lejera.
Daca unii locatari se simt mai in siguranta fimand hotul cum fura decat cu un politist pe strada, e problema lor!
@Marius
O camera video ii poate descuraja pe hotii marunti, da nu si pe “profesionisti”! Poate sunt prinsi mai usor hotii prostovani si gainari, da pe “profesionesti” ma-ndoiesc.
Faptul ca e prevazuta o camera video in holul blocului nu inseamna ca politistii nu trebuie sa mai patruleze pe strada (daca asta e sarcina lor). Politistii nu patruleaza pe strada pentru a nu se mai fura din apartamente. Daca politia ar fi interesata, sa zicem, in monitorizarea unor persoane din bloc, ar putea sa sugereze pres. si/sau admin. sa monteze astfel de dispozitive. Personal ma indoiesc. Daca as fi politist n-as apela niciodata la un pres de bloc, chiar daca e inginer-pensionar, la prima vedere onorabil si respectabil. In realitate, neonorabil si nerespectabil. Daca chiar trebuie sa-i determine sa monteze acele camere, atunci le-ar spune cum sa o faca in mod legal.
In acest caz sunt convinsa ca a fost doar dorinta presedintelui dictator (un hitler care nu si-a gasit inca nasul). Poate i-o fi intrebat pe politisti daca ar fi bine sa monteze camere video si i s-o fi raspuns “e recomandabil”. Mai mult, ma-ndoiesc. Acest pres de bloc are o mare apetenta pentru investitii mai mult sau mai putin utile si pentru spionarea vecinilor pentru a detine controlul total, evident in folosul sau. Cine nu stie ca din investitii ies bani? De aceea simuleaza necesitatea unor investitii pe care locatarii le platesc in rate – se mai revolta unul altul (din pacate nu sunt uniti!), dar pana la urma platesc, ca sa-si menajeze nervii. Ar trebui ajutati de primarie sau de politie sa scape de abuzurile acestui individ.
Sa revin la camere video. Personal n-am nimic impotriva lor, doar ca acestea nu trebuie sa incapa pe mana unor astfel de indivizi si sa fie si sa se respecte proceduri exacte si clare. In cazul relatat, presul a montat camerele video din proprie initiativa, pentru a-si satisface consoarta, sa spioneze mai comod si mai cu sarg, sa nu le scape ceva chiar daca nu sunt acasa. Camerele video au fost montate ilegal, impotriva vointei proprietarilor, de aceea cred ca ar trebui sesizata politia, sa se depuna o plangere penala impotriva presedintelui pentru abuzurile facute. Daca politia sprijina astfel de practici inseamna ca sprijina si incurajeaza abuzurile si oamenii necinstiti, incorecti. Atunci…ma mut in Congo! Da mai bine sa ne unim… si sa se muta ei in Congo!
MArius Bratu… vaurl tau ar trebuii sa-si faca treaba… nu sa stea in baza unor camere amplasate de niste administratori… care nu vor decat sa urmareasca cine intra si cine iese din scara ca sa umfle intretinerea…
Sunt de acord cu tine. Sistemul de supraveghere video are atat parti bune cat si parti rele, iar polemica pe tema asta poate continua la nesfarsit.
Indiferent de comentariile aparute in urma postarilor tale, toti cetatenii Republicii ROMANIA si cei EUROPENI trebuie sa respecte legislatia in vigoare, indiferent de parerile lor personale. Cine nu respecta LEGEA, suporta rigorile legii!
@Agr, Vali- eu v-am spus care-i treaba cu recomandarile politistului de proximitate. Sigur ca n-o sa zica adevarul pe fata. Cum ar suna “puneti camere de supraveghere pe banii vostri ca sa nu mai fim noi obligati sa ne plimbam pe langa blocul vostru in fiecare tura”???
Nu apeleaza la presedintii si adminii de bloc decat de forma, stai linistit. Majoritatea sunt bosorogi obsedati care dau pe gura numai prostii. Daca vad un chinez sau un arab la ei in scara de bloc gata sigur ala consuma droguri, face contrabanda si aduce fetite. Ca l-a vazut el pe camere cu un pachet mare noaptea si altadata au urcat doua gagici seara si n-au mai iesit pana a doua zi ))
Patrularea e doar una dintre sarcinile pe care var-miu si colegii le au. Nu-i usoara munca de politist sa stiti. Benzina e cu tzaraita, masinile sunt vai mama lor, salariile cam de rahat, asa ca nu-i judecati ca vor si ei mai putina alergatura si au gasit solutia sa-i faca pe fraieri sa se spioneze intre ei. Oricum nu-i obliga, le sugereaza.
Din tot ceea ce am citit am inteles urmatorul lucru: camerele de supraveghere montate in scarile de bloc sint bune si pt locatari si pt hoti,depinde fiecare ce interese are. Instalarea lor e legala daca se respecta legea. In cazul scarilor de bloc e nevoie de acordul tuturor locatarilor,pt ca spatiul comun e proprietate comuna perpetua si continua. Deci daca respectam dreptul de proprietate ,trebuie sa respectam legea si in situatia in care dorim instalarea unor asemenea sisteme de supraveghere….firma sa fie licentiata ,sa aiba aprobarea politiei,asociatia sa fie inscrisa la autoritatea nationala de prelucrare a datelor cu caracter personal…Dar daca asociatia de prorpietari nu are ACORDUL SCRIS al tuturor locatarilor si totusi instaleaza asemenea camere? Ce sanctiuni sint impotriva ei? si cine le da?
@Marusca(47), aţi înţeles perfect. În funcţie de gravitatea imixtiunii în drepturile fundamentale la protejarea vieţii private şi la confidenţialitatea datelor cu caracter personal, atributul sancţionării revine, în ordine crescătoare: Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracte Personal (ANSPDCP), instanţelor civile române, Parchetului, instanţelor penale române şi Curţii Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Tot în funcţie de gravitatea imixtiunii sunt stabilite natura şi cuantumul sancţiunii: de la sancţiuni contravenţionale în temeiul 677/2001 până la pedeapsa cu închisoarea de la o lună la 5 ani.
Am o nelamurire: cine trebuie sa notifice autoritatea de prelucrare a datelor cu caracter personal: firma care a montat camerele video in holul scarii si ne ”fileaza sau nu ne filmeaza”? sau asociatia de proprietari?
@Marusca(49), depinde de cine controlează sistemul şi ce fel de contract există între cele două entităţi. În majoritatea cazurilor, e vorba despre Asociaţia de Proprietari, mai precis despre mai-marii acesteia.
Buna ziua,
Sunt bine venite sfaturile in legatura cu aceste camere. Am o situatie data si as aprecia o rezolvare legala. In blocul in care stau nu s-au dat spargeri; in schimb in parcarea inchiriata de la ADP din fata blocului apar frecvent vandalizari ale autoturismelor (mie personal de 4-5 ori in ultimii 10 ani) – suntem in apropierea unui targ de masini. Toti cei din asociatie (mai putin un proprietar) am dori camere montate “macar” spre parcare. Inteleg ca legalitatea camerelor este cel putin neclara. Dati-mi un sfat pt protejarea proprietatii – un altul decat cumpararea unui garaj, bineinteles. Astept
@LM(51),
ieftin, simplu si eficient:
Se numeşte senzor de perimetru / de proximitate şi poate fi completat cu funcţia de avertizare prin SMS în cazul în care toată lumea e surdă în cartier.
Avantaje: funcţionează oriunde e garată maşina, nu doar în parcarea de reşedinţă. Intervine înainte sau în timpul evenimentului (deci, chiar poate preveni ceva, nu doar înregistra).
Dezavantaj: nu veţi afla de la ce etaj zboară piftie, oase de vită, supă cu fidea şi găluşti pe maşinile parcate (caz real). Nu că v-ar folosi la ceva dacă aţi şti.
Apropo, parcarea ADP e spaţiu public.
Din pacate zona detine si cateva haite de “catelusi”. Nu sunt un provocator al nelinistii vecinilor. Am accentuat aparteneta la ADP. Deci singura solutie o alta tara – mai civilizata.
“Căţeluşii” sunt, de obicei, paznici involuntari pentru parcările din raza lor de acţiune. Că sunt periculoşi şi pentru şoferii maşinilor, e altă poveste.
Pentru problema haitelor, da, soluţia e o ţară mai civilizată. Altfel, senzorul de proximitate al alarmei auto poate fi reglat (pe înălţime) astfel încât să ignore apropierea animalelor. Bănuiesc că urşi n-aveţi în cartier.
Exista la asociatia unui imobil de 20 de apartamente tabel cu 19 semnaturi de acord pentru montarea 2 camere de supraveghere a celor 2 intrari in bloc. Un singur locator nu a fost de acord amenintindu-ne chiar ca ne va da in judecata si va si cistiga. Sa oprim actiunea de montare inainte de a se creea acest conflict? sau sintem in conformitate cu legea? Mentionez ca acel locatar care nu a semnat si doreste actiune judecatoreasca nu locuieste efectiv in apartament ci are sediul de firma acolo unde vine 8 ore /zi si nu in fiecare zi.
@Rotaru Maria(55), am explicat aici care sunt limitele voinţei majorităţii în situaţia supravegherii video a blocurilor de locuinţe. Legea e destul de clară, trebuie doar să învăţăm s-o respectăm în practică. Mai ales atunci când nu ne prea convine.
Mama, ce-mi place cum i-ai dat peste nas lu’ nea instalatoru’ asta roman, care n-are nicio treaba cu romana, manca-i-as virgulele, cratimele si gramatica lui. Bai, nene, mai fa o data clasa a opta, si dup-aia apuca-te sa comentezi pe site-uri.
Unde pot reclama o camera video care filmeaza in Fara liftului, amplasata de in vecin?