«

»

Ești băsist? Fă-ți testul!

22 Aprilie 2013

pancarta jos basescu

Arma literatului

Dacă aţi asistat vreodată la o dispută verbală între doi băieţi de cartier, cu siguranţă aţi observat că, după câteva schimburi de replici pe un ton ridicat, apare, inevitabil, momentul cu “mă-ta-i proastă”, contracarat cu riposta “ba sor-ta-i c…a” (a se citi femeie de moravuri uşoare). E semnul că cei doi beligeranţi şi-au epuizat puţinele argumentele logice şi sunt gata să treacă la mai convingătoarele scatoalce după ceafă, capete în gură şi şuturi prin părţile moi.

Mai nou, observăm că şi dezbaterile din spaţiul public tind să urmeze acelaşi model. Taberele pornesc discuţia pe un ton amabil, se încing în păreri şi acuzaţii, apoi dialogul atinge punctul culminant atunci când primul participant rămas fără idei îl etichetează pe celălalt drept “băsist”.

Termenul “băsist“, de obicei substantiv sau adjectiv, s-a transformat într-un invectiv care vrea să însumeze tot ce e mai demn de dispreţ în materie de ideologie. Acuzaţia de “băsism” e considerată arma letală care scoate din joc orice adversar într-un conflict de idei. A încerca să porţi o conversaţie raţională cu un băsist e ca şi cum ai încerca să duci muncă de lămurire cu o ferigă.

Băsismul ca stare de spirit

zona libera de basism

Obsesie

În cazanul clocotitor al băsiştilor infernali sunt aruncaţi, claie peste grămadă, oameni care n-au votat în viaţa lor decât cu Iliescu, susţinători ai lui Corneliu Vadim Tudor, foşti electori ai lui Crin Antonescu, purtători de creier căciuli mov marca Dan Diaconescu şi ciobani din vârf de munte care încă mai cred că ţara e condusă de Gheorghe Gheorgiu Dej. Cu timpul, eticheta - clişeu mai sus amintită şi-a pierdut orice legătură cu simpatia sinceră faţă de persoana lui Traian Băsescu şi a devenit un atribut universal, menit să astupe urechile publicului în faţa oricărei opinii care nu s-ar potrivi în gura lui Mugur Ciuvică, a lui Bogdan Chirieac, a Danei Grecu ori a lui Mircea Badea. Iată un exemplu relevant:

 

Când eşti etichetat drept băsist? Factori declanşatori

Chiar dacă nu l-ai votat niciodată pe actualul preşedinte, eşti catalogat drept “băsist împuţit” dacă, într-o dezbatere sau text pe teme socio-politice, nu înfierezi cu mânie proletară măcar una dintre următoarele:

  • intervenţia malefică a străinilor (unguri, germani, portughezi, americani, patagonezi, nu contează) pe tărâmul străbunei noastre patrii;
  •  reducerea salariilor, pensiilor, subvenţiilor, indemnizaţiilor, sporurilor, ajutoarelor, bonusurilor, facilităţilor, retribuţiilor spre oropsirea “bieţilor …” ( şi aici se completează după caz cu pensionari, bugetari, salariaţi ai Oltchim, maidanezi, aurolaci, revoluţionari etc.);
  • numirea sau păstrarea în funcţii de conducere a “procurorilor lui Băsescu” (Atenţie! nu contează că n-ai nici o competenţă în domeniul justiţiei, că nu-i cunoşti pe respectivii nici măcar de la televizor şi că nu-ţi place să-ţi dai cu părerea în domenii pe care nu le stăpâneşti. Există anumite momente într-o discuţie când e obligatoriu să dai cu huuuoooo!);
  • Curtea Constituţională, pentru că a nesocotit votul a 7,4 milioane de români (Grijă mare! Nu e indicat să condamni şi liderii politici care ignoră cu nonşalanţă votul celor 7,8 milioane de români care au optat, în noiembrie 2009, pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Referendumul ăla nu se pune! Dacă-l introduci în discuţie, eşti băsist!);
  • închiderea oricărei unităţi de teoretică utilitate publică (şcoală fără curent electric, spital fără medicamente, post de poliţie dintr-un sat părăsit), indiferent cât de subfinanţată sau inutilă ar fi.

Dacă nu simţi nevoia să spumegi la auzul celor de mai sus, e clar, ai toate şansele să fii calificat drept “băsist”, indiferent dacă îl agreezi sau îl deteşti pe şeful statului. Dacă ţi-e indiferent Traian Băsescu, eşti un băsist sub acoperire.

Necazul e că în politică, ciocurile se rotesc la guvernare. Astfel că antibăsiştii de ieri se metamorfozează în băsiştii de azi, odată ajunşi la putere şi puşi să administreze un buget care mereu cu minus şi condamnaţi să menţină vie o schemă Ponzi în pragul colapsului. Premierul socialist Victor Ponta a devenit întâiul suspect de băsism la primele semne de realism politic. N-ar fi de mirare ca însuşi Traian Băsescu, după încheierea mandatului prezidenţial, să redevină politicianul populist şi demagog de odinioară. Dacă se întâmplă aşa, atunci vom avea un Băsescu anti-băsist!

1
+10 Vote -1 Vote +1Liviu
22 Aprilie 2013 @ 20:20

Conform celor scrise mai sus se pare ca sunt un basist inrait…
Observ tendinta de a infiera orice masura un pic mai dura adoptata de (orice) guvern si asta din partea unor oameni pe care ii consideram capabili sa realizeze ce se intampla in jurul lor, insa observ ca indobitocirea poporului cu televizorul a dat roade.
De multe ori am avut discutii cu oameni din jurul meu (in general legate de taiarea salariilor,sporurilor etc.) care nu stiu sa imi dea o alta varianta pentru iesirea din situatia in care se afla tara ; e drept ca eu sunt un pic mai radical si as fi sustinut niste masuri chiar mai dure, dar niciunul din “anti-basisti” nu a fost in stare sa imi dea o alternativa la masurile dure luate in ultimii ani, singurul concret pe care l-am auzit a fost : “Sa plece Basescu…”

2
+2 Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
26 Aprilie 2013 @ 13:02

mai intii ar trebui definit ce inseamna “basist”

3
+12 Vote -1 Vote +1Acru
26 Aprilie 2013 @ 20:06

@Liviu, e interesant câţi dintre oamenii obsedaţi de necesitatea plecării lui Băsescu de la Cotroceni îl admirau pe Preşedinte când acesta dădea cu basca de ţărână dansând ţigăneşte? Câţi n-au râs la glumele lui pe care azi le percep ca fiind grobiene? Câţi n-au avut pe telefoanele mobile celebrul hăhăit prezidenţial? Şi mai ales, câţi nu l-a aplaudat pe Băsescu când acesta promulgat legea care mărea într-o noapte, cu 50%, salariile unor bugetari, sfidând orice normă economică? Câţi nu l-au simpatizat pentru că era de-al lor, îi plăceau blondele grase cu forme, mai bea un păhărel, mai înjura o ţigancă împuţită, mai vărsa câte o lacrimă? Ăsta a fost Traian Băsescu până în 2009.

Apoi, în al doilea mandat, acelaşi Băsescu a încercat să devină un politician responsabil. Mai sobru, mai dur, mai apropiat de rigorile europene, uneori ermetic, alteori teribil de sincer.

Drept urmare, poporul l-a transformat din “iepuraşul Băse” în “chioru’ dictatoru’”.

Din păcate, exemplul lui Băsescu e o lecţie pentru orice politician român care ar fi tentat să încerce să guverneze responsabil.

@Ratatouille, şi noi ce-am făcut în articolul de mai sus?

4
+5 Vote -1 Vote +1Cătălin
26 Octombrie 2013 @ 2:52

Gata ! Voi adăuga acest site la siteuri favorte !

5
Vote -1 Vote +1Iorgu
28 Decembrie 2013 @ 23:34

Termenul “băsist“, de obicei substantiv sau adjectiv, s-a transformat într-un invectiv care vrea să însumeze tot ce e mai demn de dispreţ în materie de ideologie.

Am citat din articol si trebuie sa va dau dreptate. Asa este. Numele acestui om s-a transformat intr-un invectiv in urma faptelor si actiunilor sale. Termenul este foarte des folosit pentru ca romanii au ajuns sa fie dispretuiti de la cel mai inalt nivel si nu a existat in istoria recenta a Romaniei un conducator care sa-si urasca mai mult poporul.

Ma abonez la site-ul acesta.

6
-4 Vote -1 Vote +1Antibăsilă Army
13 Noiembrie 2014 @ 9:51

.. Numai băşiniştii să plătească creditul luat de Băşilă de la F.M.I, 20 miliarde de euro, băşinistii să poarte litera B pe piept si doar ei să plătească T.V.A-ul de 24%, băşinistii să aibă salariile si pensiile mai mici ca a celorlalti oameni cu 25% si 15%, asta e visul nostru..

7
+5 Vote -1 Vote +1Acru
13 Noiembrie 2014 @ 18:54

@Antibăsilă Army(6), să ştiţi că jumătate din vis s-a realizat înainte de a-l visa şi continuă până azi! Câştigurile în mediul privat s-au tăiat cu peste 50% de la debutul crizei şi au rămas scăzute, pentru că nu pot creşte din pixul PSD câtă vreme economia nu produce. Au falimentat peste 150 de mii de firme, iar salariaţii lor (băşinişti probabil) au rămas pe drumuri. Aşa că n-au salarii mai mici cu 25% doar, ci zero.

8
Vote -1 Vote +1petrica
3 Mai 2015 @ 1:58

Domnilor cum gandeste un om de 72 de ani Sant nascut in 1943 si cea mai mare parte a vieti am petrecut o sub regimul comunist Am avut o gena foarte defavorizata nascut cu stenoza mitrala pe care am purtat o in ambele sisteme in 92 am facut prima operatie pe cord deschis a doua am facut o in 96 dupa prima operatie am hotarat sa devin capitalis in sensul sa deschid o mica afacere din care sa imi duc viata muncind si avand si bani pentru sanatate mica mea afacere a durat pana in anul 2013 cand am fost nevoit sa fac a treia operatie de inima si nu am putut sa mai muncesc asa ca capitalizmul mi a asigurat batranetea prin munca mea eu primesc lunar o chirie si pensia pentru care am muncit in comunizm deasemeni primesc si ajutor de handicap intru cat am un handicap in fata semenilor mei deci eu ar trebui sa imi doresc capitalizmul pe care il si doresc numai ca in tara noastra nu avem capitalisti dar o parte din ei sant hoti si asta nea demonstrat o vechea guvernare care a dat tribut cel mai mare nr de asemenea capitalisti Doresc ca si capitalizmul sa mearga mai departe dar cu adevarati capitalisti nu cu hoti Doamne ajutane asa cum m-ai ajutat pe mine sa scap din cele trei impasuri a le vieti mele DOAMNE AJUTA NE

Tu ce părere ai?