«

»

Schimbăm imnul mai des decât mașina

1 Decembrie 2013

14 ani a supravieţuit, în medie, un Imn Naţional al României. În ultimii 70 de ani, România a avut nu mai puţin de cinci imnuri de stat, cel mai rezistent dintre ele fiind, deocamdată, “Te Slăvim, Românie!” (24 de ani împliniţi, între 1953 şi 1977). Frecvenţa cu care România a înlocuit imnurile oficiale e depăşită doar de viteza cu care a schimbat taberele în războaie şi partenerii strategici, în timp de pace.

Câte imnuri a învăţat un român până la 70 de ani?

Practic, un român născut în 1943 (astăzi în vârstă de 70 de ani = speranţa de viaţă medie) a schimbat deja în patru rânduri cântecul solemn care ar trebui să-i trezească sentimentele patriotice, astfel:

  1. până în 1948 Imnul Naţional a fost “Trăiască Regele!“;
  2. între anii 1948 şi 1953 imnul oficial s-a numit “Zdrobite cătuşe“;
  3. în 1953 “Te slăvim, Românie!” devine imnul de stat al românilor. Rezistă până în 1977;
  4. cutremurul din 1977 trezeşte apetitul pentru introducerea unui nou imn: “Trei culori“. Românii îl intonează cu mândrie până în 1989;
  5. adoptat în 1989, “Deşteaptă-te, române!” e încă imnul naţional. Fireşte, există numeroase voci care-l vor schimbat! Pentru că riscăm să devenim consecvenţi cu propriile alegeri şi statornici cu simbolurile esenţiale ale naţiunii.

Cum au evoluat trăirile muzical-patriotice ale românului în cei 70 de ani de viaţă, puteţi asculta mai jos. Sunt intonate imnurile nr. 1, 2, 3 şi 4. Să sperăm că omul nostru n-a fost afon, căci adaptarea la fluctuaţia valorilor definitorii e dificilă dacă n-ai ureche şi memorie muzicală:

Schimbismul cu imnuri, vina istoriei zbuciumate?

mandru că sunt romanDesigur, vicisitudinile istoriei pot fi invocate ca justificare pentru faptul că imnul României are o durată de viaţă medie de…14 ani.

Comparativ, actualul imn al Poloniei (“Mazurek Dąbrowskiego“) n-a mai fost schimbat din 1926, iar imnul maghiarHimnusz” e acelaşi de 169 de ani (fiind adoptat în 1844)! Albanezii au un imn compus de Ciprian Porumbescu. L-au preţuit suficient încât să-l păstreze din 1912 până azi (101 ani). Şi peste Polonia, Ungaria şi Albania a trecut perioada comunistă, toate trei naţiunile fiind acum membre NATO. Ca şi România. Dar, de 1 Decembrie, la paradă şi când ne e foame, stăm bine cu mândria de a fi român.

Tu ce părere ai?