«

»

Ouatu lui Gâdea, experiment reuşit

10 Martie 2013

antena3 manipulareDe ce s-a implicat maşinăria de propagandă a trustului Intact în concursul Eurovision 2013? De ce a ales Antena 3 să susţină făţiş un imberb cu voce de castrato? De ce face un post privat reclamă gratuită unei emisiuni organizate de un canal TV teoretic concurentCum de l-au selectat oamenii lui Dan Voiculescu tocmai pe Cezar Florin Ouatu, un anonim de care nu auziseră nici rudele apropiate înainte să apară la Sinteza Zilei? De ce nu Elena Cârstea, Electric Fence, Renee Santana sau Luminiţa Anghel? Ce caută un canal de ştiri privat într-un concurs muzical organizat de televiziunea publică?

Demonstraţie de forţă

Răspunsul e simplu şi înfricoşător: a fost un experiment social care a măsurat obiectiv capacitatea de manipulare mediatică. Şi o demonstraţie de forţă de genul celei reuşite cu Elena Cătălina Ştefănescu, secretara cu veleităţi de dansatoare, care la 23 de ani a fost pusă să candideze în cel mai tradiţionalist judeţ (Teleorman) şi a obţinut un scor de 72%. Atunci, votul a fost gratuit. Acum, publicul vizat a trebuit să plătească pentru a-şi exprima opinia.

Influenţa socială a fost cuantificată pornind de la minus, nu de la zero. Prin vocea sa de mezzo-soprana, Cezar Ouatu reprezintă exact ceea ce marea masă a telespectatorilor tipici al TVR detestă. Nici opera, chiar în varianta pop, n-are trecere în rândul publicului preponderent rural, homofob şi conservator. Iar piesa “It’s my life” cântată de Cezar la Eurovision 2013 exact asta este.

Profilul telespectatorilor TVR 1:  mai degrabă rezidenţi din mediul rural, din regiunile Moldova şi Muntenia, în vârstă de peste 65 de ani şi cu un nivel de educaţie scăzut (sursa: raport INSOMAR pentru CNA)

Aşadar, pentru ca testul puterii de manipulare să fie valid, a fost preferat concurentul cu cele mai slabe şanse teoretice. Până şi Narcis Ianău, celălalt contratenor participant, avea circumstanţe mai favorabile, graţie prestaţiei bune de la emisiunea “Românii au talent”.

Rezultatele experimentului social

Consecinţa experimentului prin care o televiziune politică camuflată în canal de ştiri s-a implicat agresiv într-un concurs muzical organizat de un canal concurent e mai jos:

cezar ouatu gâdea

Rezultatul experimentului de manipulare mediatică

Quod erat demonstrandum. Data viitoare, Antena3 s-ar putea decide să susţină un câine drept primar ori să-şi măsoare forţele sprijinindu-l pe Gigel Frone la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Academiei Române! Dacă-i pe bază de voturi, se rezolvă.

Sursa foto2: Piticu.ro

1
+4 Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
11 Martie 2013 @ 19:14

foarte interesanta interpretare. Nu eram la curent cu faptul ca a fost o campanie A3 pe tema asta si intr-adevar, si eu m-am intrebat de unde si pina unde Cezar asta ar fi simpatizat/placut de public. Nu ma pricep la fenomen, dar nu sunt de acord cu chestia ca are voce de castrat. Are un tip de voce ce pare a fi apreciat pe o scena de opera.

2
+6 Vote -1 Vote +1Acru
11 Martie 2013 @ 19:48

@Ratatouille, şi de când e opera populară printre pensionarii moldoveni cu nivel de educaţie scăzut? Ăsta-i publicul ţintă al TVR!

Ok, să admitem că i-a izbit brusc foamea de cultură. Iată un concurent cu acelaşi tip de timbru vocal:

Narcis Iustin Ianău a terminat concursul pe unul dintre antepenultimele locuri. Specialiştii spun că e un contratenor mai bun ca Ouatu. De unde diferenţa?

P.S. N-am scris că e castrat, ci că are voce de tip castrato! E termen de referinţă în istoria muzicii.

3
+1 Vote -1 Vote +1D-Petre
30 Martie 2013 @ 15:43

Pe Gigel Frone il sprijina trustul Pro(st) asa ca va fi bataie mare pe el :)

4
+1 Vote -1 Vote +1Cătălin
26 Octombrie 2013 @ 5:03

Cum mai deschideți voi mințile cele încuiate :-) !

5
+1 Vote -1 Vote +1Acru
29 Octombrie 2013 @ 7:36

@Cătălin, eh, ne-am străduit. :D Dar nu prea ne-a ieşit, să ştii! Majoritatea minţilor sunt prea bine ferecate.

Tu ce părere ai?