«

»

Nesimţit în trafic? Fă-l de râs

15 Iulie 2012

Nesimţirea şoferilor bucureşteni l-a enervat până şi pe Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Aşa că oficialul american s-a decis să sprijine un portal dedicat ridiculizării conducătorilor auto care îşi lasă căruţa în drum parchează autovehiculul ilegal, blocând trotuarul, pistele de biciclişti sau chiar traficul rutier. Iniţiatorii proiectului hărţii şoferilor cu tupeu din Capitală speră că implicarea cetăţenilor poate determina reacţii mai ferme din partea autorităţilor.

Unde reclami mârlanii care parchează aiurea?

Ideea portalului găzduit de Centrul de Resurse pentru participare publică e simplă: când întâlneşti un meltean care parchează aşa:

b69sxz renault taran

Ce, vă doare volanul să mă ocoliţi?

b-69-sxz renault clio nesimtit

Locul de parcare de pe banda I

reuşind performanţa de a bloca, dintr-un foc, o bandă de circulaţie şi un loc de parcare,

taran nsesimtit parcare

Nu intră, e prea îngust spaţiul!

îi imortalizaţi isprava, apoi trimiteţi pozele la adresa contact@orasulmeu2020.ro sau accesaţi direct interfaţa de încărcare aici. Dacă optaţi pentru varianta mesajului electronic, nu uitaţi să menţionaţi numărul de înmatriculare al maşinii, să faceţi o scurtă descriere a incidentului şi să precizaţi locul în care aţi realizat fotografiile. Pot fi semnalate şi rablele abandonate de proprietarii care încă mai cred povestea calului mâncător de jar şi tot aşteaptă transformarea hârbului în limuzină.

Administratorii site-ului orasulmeu2020.ro verifică cele semnalate înainte de a le publica, iar la sfârşitul fiecărei luni trimit un raport către poliţie şi primărie.

Teoretic, sistemul responsabilizării prin presiunea opiniei publice ar trebui să fie eficient. Noi nu credem că va reuşi să străpungă tovalul gros al majorităţii bucureştenilor. Însă, până în anul 2020, lucrurile s-ar mai putea schimba, aşa că iniţiativa merită promovată.

1
Vote -1 Vote +1beatrice
15 Iulie 2012 @ 13:14

A mai fost un blog din ăsta acu câțiva ani… nu s-au schimbat prea multe …

http://deanpulea.blogspot.ro/

Am parcat de-a-n pulea!!!
masini, parcari, nesimtiti, indiferenti

2
+1 Vote -1 Vote +1Acru
16 Iulie 2012 @ 8:51

Chiar dacă ideea e aceeaşi, sunt mai mari şansele acum, dintr-un motiv evident: proiectul are finanţare din surse externe. Deci va fi mai vizibil, mai constant, mai rezistent, mai bine promovat, adică mai eficient.

3
+3 Vote -1 Vote +1Monica
17 Iulie 2012 @ 17:10

Daca demonstram autoritatilor ca suntem multi presiunea va fi mai mare. Avem in plan intalniri cu politia dar deocamdata numarul de sesizari nu este suficient de mare. Daca am deveni virali poate ar avea alt efect. Vom incerca o promovare agresiva in curand!

4
+1 Vote -1 Vote +1Bogdana
17 Iulie 2012 @ 18:22

Pe ce principiu va functiona?
Adica eu vad giolbanu, pun poza si mai departe? ala isi ia masina si se duce sa faca pe marlanu’ in alta parte dar cum se iau masurile, asta imi scapa

5
+3 Vote -1 Vote +1Acru
17 Iulie 2012 @ 22:37

@Monica(3), nu e prematur să mizaţi pe componenenta punitivă d.p.d.v. legal a mesajului? Cum spune Bogdana(4), modalităţile concrete de intervenţie ale autorităţilor sunt limitate, iar eficienţa e prezumat îndoielnică.

Poate că varianta presiunii comunitare (cetăţeneşti) la nivel de imagine individuală ar funcţiona mai bine. Pentru bucureşteni, “o să râdă prietenii de tine văzând că parchezi ca bizonul” sună mai ameninţător decât “te reclamăm la poliţie“.

6
+2 Vote -1 Vote +1Daniela
19 Iulie 2012 @ 10:57

Dar motociclistii nesimtiti, care-si turuie motoarele mai rau ca un avion, la 1-2 noaptea, stie cineva unde se pot reclama?

7
Vote -1 Vote +1bogdan
19 Iulie 2012 @ 22:37

daca nesimtitul chiar considera ca acolo e locul lui de parcare…de aia nu prea avem noi sanse de UE ca “e” prea multi destepti care se cred pe tarlaua mamicii lor de tarani rataciti prin urbe – si nu este valabil doar pentru parcari.

8
Vote -1 Vote +1Monica
21 Iulie 2012 @ 12:33

Nu mizam pe componenta punitiva. Cu cat strangem mai multe semnalari cu atat ne putem da seama care sunt zonele sensibile unde este necesara interventia politiei. Avem legaturi cu cei de la RATB care ne raporteaza zonele unde circulatia e blocata datorita nesimtitilor. Mai avem si niste poze faine cu masini de politie parcate aiurea. Vom avea in luna urmatoare intalniri cu politia.

Trebuie sa ii facem in primul rand de ras pe nesimtiti. Va dati seama cum ar fi ca acest site sa devina VIRAL? Adica noi cetatenii sa punem in geam afise cu link catre site si un mesaj de felicitare.

Suntem la inceput, totul e pro-bono dar sunt vesti bune, vom primi un sprijin financiar cu care vom incerca sa promovam proiectul cat mai bine.

Eu stau pe langa Banu Manta si aud mereu motoare. Fenomenul e stiut de politie dar nu reactioneaza. Cei de la politia rutiera te trimit la politia locala si vice-versa. Cu prima ocazie voi pune intrebarea asta celor de la politie. Intalnirile care ni se faciliteaza vor fi cu cei din conducerea politiei.

Orice idee de imbunatatire a site-ului e bine venita. Daca cunoasteti ONG-uri care pot sustine idea, v-am fi recunoscatori.

9
Vote -1 Vote +1Acru
21 Iulie 2012 @ 19:12

@Monica(8), vă dorim să depăşiţi etapa “pro-bono” în timp util. Proiectele bazate doar pe entuziasm mor repede. Dacă rezistă un an de zile, înseamnă că entuziasmul a fost uriaş. Beatrice ne-a dat şi un exemplu.

La capitolul idei de îmbunătăţire, zicem că poate n-ar strica editarea unor fotografii (prin rotire, de exemplu) după încarcare.

Apoi, prezentarea e coerentă şi elegantă, dar ermetică pentru bucureşteanul mediu. “Instrument de lucru colaborativ la a cărui populare cu semnalări”, “alăturat formal inițiativei”, “studia amploarea fenomenului” citim aici. Şoferache tipic cunoaşte 200 de cuvinte şi foloseşte în mod curent 50, din care 40 sunt invective. Vă permiteţi luxul de a vă adresa elitelor?

Şi tot în legătură cu valorile publicului: oferiţi drept premiu un set de baterii chinezeşti AAA şi în prima zi de la lansarea concursului veţi primi zeci de semnalări. Unele fabricate, dar asta e altă problemă. Românii nu reacţionează la gratificaţii simbolice, în schimb se calcă în picioare atunci când se profilează o bonificaţie matarială. Demonstraţia aici

10
+1 Vote -1 Vote +1Monica
26 Iulie 2012 @ 0:18

Multumesc pentru feedback (mai nou se numeste feedforward). Proiectul e pro-bono pentru ca initiatorii se ocupa cu alte lucruri din care rezulta beneficii pecuniare. In curand vom angaja pe cineva care sa se ocupe de proiect atunci cand noi nu suntem disponibili.

Feedback-ul referitor la limbaj si la bateriile chinezesti este perfect adevarat. Nu stiu de ce dar mereu ma imaginez ca traiesc in alta tara.

11
+2 Vote -1 Vote +1Gogu
19 Ianuarie 2013 @ 22:28

Azi o pitipoanca cu audi a zdrobit o Dacie Papuc in intersectia Spl Independentei cu Bornescu. A trecut pe rosu, vorbea la telefon. Nici macar nu a franat. Apoi spunea ca nu mai stie pe ce culoare a trecut. A mai lovit inca o masina, care daca nu ar fi franat briusc s-ar fi terminat cu victime. Nu au fost victime. Soferul de Dacie a acceptat ca sa vina platfomra sa ii ia masina pe cheltuiala pitipoancei. Al treilea sofer a refuzat sa admita ca pitipoanca ar fi trecut pe alta culoare decat pe rosu.
Au fost la politie. politistul era foarte atent cu pitipoanca. Pe care o sfatuia. Cand unul din cei doi a intrebat daca trebuie sa se prezinte impreuna si la asigurari, a spus sec ca nu il priveste…
Pitipoanca si compania au fost indignati ca ceilalti doi soferi nu au stiut ca este sotia unui milionar… Ca puteau sa se inteleaga. Adica ea sa ii lase sa demonstreze la asigurari ca nu ei au fost de vina…
OAMENI BUNI, MERGETI LA POLITIE IN CAZ DE ACCIDENT USOR CAND VA LOVESTE VREUN BMW ORI AUDI. IN SPATEKLE LOR SUNT MULTI BANI CARE POT AVEA PICIOARE…
Va veti simiti umiliti ca politistul va arata ca sunteti saraci, dar nu are ce face. Iar daca face ceva, nu semnati nimic si faceti plangere penala.

PS Evident preocuparea pitipoancei era ca pierde carnetul si ca are de platit pentru reparatii… Despre viata celorlalti… pauza.

12
Vote -1 Vote +1Acru
20 Ianuarie 2013 @ 23:20

@Gogu(11), o poză, un număr de înmatriculare, un nume de milionar, ceva?

13
Vote -1 Vote +1Florin
17 Februarie 2014 @ 8:16

Bună intenția, m-aș bucura să văd că produce ceva rezultate.
Dar ce te faci dacă nu apuci să imortalizezi momentul și nu ai alte dovezi?
De exemplu, fiica mea care este în clasa a 3-a are de trecut în fiecare dimineață drumul pe la trecerea de pietoni care se află chiar în fața blocului.
Trecerea este semnalizată și marcată corespunzător, ba mai are și o denivelare din aceea specială pentru reducerea vitezei. Cu toate astea, un măgar reduce viteza cât să treacă de acea denivelare, moment în care fiica mea se angajează în trecere, convinsă fiind că șoferul va aștepta și îi va permite trecerea (așa cum este obligat să o facă).
Când colo, dobitocul accelerează și forțează trecerea. Noroc că fiică-mea este foarte precaută și s-a oprit la timp, dar a lipsit foarte puțin să o acroșeze.

Ce pot să fac în legătură cu acest potențial criminal?

Număr de înmatriculare: CJ-13-NPF
Autoturism marca VW, albastru, combi (posibil Golf combi).
Locul incidentului: trecere de pietoni în CJ, pe strada Mehedinți în dreptul numărului 39.

14
+1 Vote -1 Vote +1Acru
20 Februarie 2014 @ 13:22

@Florin(13)

“Dar ce te faci dacă nu apuci să imortalizezi momentul și nu ai alte dovezi?”

Scrii un comentariu aici, în speranţa că n-a fost un eveniment izolat şi alţi trecători ori şoferi vor relata incidente similare.

15
+1 Vote -1 Vote +1Florin
17 Mai 2015 @ 20:30

@Gogu…dom’ Gogu, incearca te rog sa faci abstractie de marca masinii. Nu masina este de vina, ci nesimtirea proprietarului. Sunt destule masini care se fabrica pe meleagurile noastre, ale caror proprietari/soferi se comporta in trafic de parca ar fi singuri pe sosele. Ar trebui de fapt sa tineti cont de cauza accidentului. A vorbit la telefon? Fara sa foloseasca un hands free cel putin ? Dupa parerea mea, asta este egal cu a conduce sub influenta alcoolului si legislatia in privinta asta ar trebui schimbata.

16
Vote -1 Vote +1Cris
14 August 2018 @ 11:27

Buna ziua, Acest Domn din imagine Blocheaza iesirile din Curte a Proprietarilor , Isi Lasa MOTORUL SA MEARGA IN FATA FERESTRELOR !!!
Ma intreb DACA LA DINSUL ACASA FACE LA FEL???????????????? AUDI B 91 DYT NEAGRA !!!
Domnul respectuos ARE PARUL ALB

Tu ce părere ai?