«

»

Şatenii şi diacriticele

18 Mai 2013

Blonzii, bruneţii şi cărunţii sunt mai evoluaţi. Ei cunosc deja avantajele fermelor moderne şi n-au nevoie să-i înveţe popa cum stă treaba cu mulsul mecanic. Şatenii, în schimb, sunt mai puţin informaţi, aşa că vor primi lecţii de zootehnie la biserică. Cu adevărat INEDIT, nu-i aşa? Informaţia apare ca ditamai titlul pe Wall-street.ro, site vizitat de peste jumătate de milion de clienţi unici pe lună:

diacritice limba romana

De ce sunt esenţiale diacriticele

Şatenii pot fi săteni. Diacriticele contează

Habar n-avem dacă-i vorba despre şateni înapoiaţi sau despre săteni primitivi şi nici nu putem afla din scriitura editorilor publicaţiei amintite, în grafia originală. Ştim însă că limba română conţine diacritice tocmai pentru a nu lăsa inventivitatea cititorului să zburde pe coclauri. Stimularea imaginaţiei e bună, dar nu în jurnalismul economic.

E drept că utilizarea diacriticelor în textele publicate pe Internet ridică anumite probleme tehnice, dar parcă merită efortul de a produce conţinut lizibil când ai o cifră de afaceri de ordinul milioanelor de euro, precum compania Internet Corp SRL, proprietarul Wall-Street.ro.

INEDIT: Cititul nu-i cereală!

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu citesc întotdeauna integral. Chiar dacă articolul e trunchiat, eu tot integral citesc. Versiunea unui text e parţială, respectiv integrală, nu actul de a-l lectura. A scrie “citeşte integral articolul” e ca şi când ai spune “ascultă naţional imnul“. E o poveste de morfologie elementară despre adjective şi adverbe. Desigur, pe Wall-Street, fie el şi în varianta .ro, ortografia e desuetă. Traficul contează.

Alături de www.wall-street.ro, din grupul editorial InternetCorp fac parte specialistele în titluri de la revista Garbo, portalul de spam 9am.ro, colecţia de platitudini sexuale Kudika, magazinul de reduceri colective Kuponiada.ro şi încă cinci site-uri nesemnificative cu denumiri ciudate. Toate sunt scrise fără diacritice, căci oamenii sunt consecvenţi.

Tu ce părere ai?