«

»

Titus, ai uitat de Tong Kok Wai?

24 Octombrie 2012

victima diplomat Silviu Ionescu

Nu e Teo Peter

Fără scrupule cum ne-au obişnuit, Victor Ponta şi Titus Corlăţean îşi fac campanie electorală pe seama bietei Mădălina Luiza Băcanu, studenta de 19 ani accidentată de un oficial al ambasadei Rusiei pe Bulevardul Camil Ressu din Bucureşti. Ministrul de Externe îşi umflă muşchii diplomatici, cerând, de ochii presei, “retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul auto” (sursa). Cu tărâţa naţională inflamată, presa asociază nefericitul incident cu episodul în care a decedat Teo Peter, basistul (cu “a”, nu cu “ă”!) trupei Compact. Comentatorii de ocazie acreditează ideea că judecarea vinovatului în statul de origine (Rusia, în cazul de faţă, respectiv SUA, în speţa Teo Peter) ar fi o nedreptate. Nimic mai neadevărat.

Sânge pentru sânge! Să fie linşat în România

Alexander Evsyukov, şoferul care a lovit-o pe tânăra brăileancă, s-a prezentat ca secretar al ambasadei. Dacă îl cheamă sau nu aşa, dacă-i spion ori ba, dacă are numele pe site-ul reprezentanţei consulare sau nu, e absolut irelevant. Câtă vreme ţara de origine îi susţine povestea, e obligat să răspundă pentru faptele sale numai în Rusia. Titus ministrul Corlăţean ştie foarte bine că acestea sunt uzanţele (conform Convenţiei cu privire la relaţiile diplomatice, încheiate la Viena în 1961 şi ratificate de România şapte ani mai târziu). Nefiind Andrei Marga, nu-l putem suspecta că a uitat de Convenţia de la Viena.

Solicitarea de ridicare a imunităţii e doar un exerciţiu de imagine meschin, fiind un demers despre care iniţiatorii ştiu că e sortit eşecului. E campanie electorală USL prin specularea unui subiect pe care publicul îl tratează emoţional. E de ajuns să parcurgi comentariile cititorilor pentru a realiza miza reală. Românii l-ar vrea pe rus spânzurat în piaţa publică şi bătut cu levierul.

Exerciţiu de obiectivitate: îl ştiţi pe Silviu Ionescu?

Cum e implicat un diplomat străin într-un accident în România, cum reapare şi numele Christopher Van Goethem. Presa reacţionează pavlovian: accident + diplomat = Teo Peter şi puşcaşul marin. De Silviu Ionescu am uitat cu toţii, iar de Tong Kok Wai nici n-am auzit vreodată.

Tong Kok Wai a murit în ziua de Crăciun, la trei săptămâni după ce se căsătorise. Era malaiezian şi avea 30 de ani în 2009. Nu apucase să-şi vadă pozele de la nuntă, aşa că soţia i le-a adus la spital, unde a zăcut în comă 10 zile. Femeia i-a descris fiecare fotografie în parte. Tong Kok Wai a fost ucis în Singapore de maşina ambasadei României, condusă de ataşatul economic Silviu Ionescu. Automobilul Audi A6 cu numărul S3401CD a spulberat trei pietoni după ce trecuse pe roşu de două ori. I-a secerat pe rând, doi la prima intersecţie, unul la următoarea. Apoi a dispărut în beznă. Şoferul băuse vin şi tequila. La 40 de minute după ce lovise mortal un om şi schilodise alţi doi, Ionescu a declarat maşina ca fiind furată. Din reflex, a şi încuiat-o. Trei zile mai târziu, s-a urcat în avion şi a venit în România. Silviu Ionescu avea imunitate diplomatică.

Ajuns pe malurile Dâmboviţei, diplomatul român i-a cerut unui coleg rămas în Singapore să modifice caietul de bord al maşinii implicate în accident şi să şteargă documente din calculatorul ambasadei. Cu bună-credinţă şi inocenţă, desigur.

Cum procedează România

silviu ionescu protejat imunitate

Din Singapore

Astăzi, Silviu Ionescu scrie la două ziare, predă la o facultate şi are două firme. E judecat în stare de libertate, după ce a fost plimbat prin faţa camerelor de luat vederi cu nişte cătuşe. România a refuzat cererile de extrădare formulate în mod repetat de statul singaporez, invocând imunitatea diplomatică stipulată în convenţia de la Viena. Războinicii revoltaţi nevoie mare de faptul că “străinii ne ucid mamele, soţiile şi cântăreţele în trafic şi nu păţesc nimic” ar trebui să-şi amintească de Tong Kok Wai. Sau victimele cu ochii oblici nu se pun?

Şi dacă tot vorbim despre indignare ipocrită, să precizăm şi că Silviu Ionescu şi-a început cariera diplomatică în perioada guvernului condus de Adrian Năstase. Victor Ponta era Şeful Corpului de Control şi ministru delegat.

Sursa foto2: Singaporememe

1
Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
25 Octombrie 2012 @ 9:15

hmmm … o fi și un exercițiu de imagine, totul se poate interpreta. Însă cred că atitudinea asta se impunea chiar și formal! Da, și asta indiferent de faza cu Ionescu.
p.s. nu zicea nimeni că să fie linșat!

2
+4 Vote -1 Vote +1Acru
25 Octombrie 2012 @ 16:25

Sigur nu zicea nimeni c-ar trebui linşat?

Ipoteza e char populară! Evident, discutăm despre dorinţele publicului, nu despre soluţiile oficiale. Căci acolo e miza, la emoţiile şi percepţiile poporului.

De altfel, între timp s-a şi întâmplat întocmai ce am anticipat. “Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat, joi, că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului implicat în accident şi a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul şi a părăsit România.” (Mediafax)

Le-au tăiat campania electorală cam din scurt.

3
+3 Vote -1 Vote +1gavozdita
2 Noiembrie 2012 @ 14:43

“Ochi pt.ochi si pasta pt.dinti”

4
+1 Vote -1 Vote +1Ionut Stoica
2 Noiembrie 2012 @ 14:53

caraghiosi oamenii care pe forum se inflameaza si linseaza dar la fata locului nici primul ajutor nu-l acorda ! Daca chiar il linsau la fata locului era dovada de un spirit pe care noi romanii nu-l avem din pacate sau din fericire.
Ar putea romania sau legea in general (conventia in cauza) sa oblige diplomatii sau pe cei cu imunitate diplomatica sa nu mai conduca autoturisme – si sa fie obligate a angajeze soferi locali care pot raspunde penal pentru faptele lor. Imunitatea aia diplomatica pentru altceva a fost facuta. Vezi filmul 300 si celebra scena cu “This is sparta!” :)

Tu ce părere ai?