«

»

Caprele negre atacă timpanul

26 Decembrie 2011

De obicei umblă în găşti de câte cinci, poate şase. Unul stă capră. Adică se cocârjează sub nişte zdrenţe care au fost colorate cu vreo câteva ierni în urmă, dar acum sunt doar jegoase, ţopăie de colo până colo ca Fred Astaire după ce a tras cocaină pe nas şi clămpăneşte din două bucăţi de lemn. Hărmălaia reuşeşte să trezească nu doar spiritele, ci şi alarmele tuturor maşinilor, dar mai ales nervii locatarilor pe sub ferestrele cărora trece alaiul.

Adidaşi trening costumaţie colind cu capra

Ţinută de ocazie

Ceilalţi indivizi se ocupă de coloana sonoră pentru dansul bezmetic al caprei. De cele mai multe ori lăutarii de ocazie preferă straiele populare tip Fubu. Adică piese vestimentare „treling” de Obor, pe care sunt înscrise cu mândrie mărci celebre gen Adidass, Like sau Muma. Uneori, ţinutele sunt completate cu câte o căciuliţă de Moş Crăciun şterpelită de pe vreo tarabă.

Iar dacă vechii colindători îşi atârnau de gât câte o trăistuţă pentru mere şi colaci, vestitorii Sărbătorilor urbane sunt mai optimişti. Ei se echipează cu o ditamai geanta sport, asortată portului tradiţional local, şi umblă tot cu ochii pe sus, sperând că desaga li se va umple cu dovezile de recunoştinţă ale nefericiţilor colindaţi cu de-a sila.

Cu capra aproape neagră Pentru că menestrelii tuciurii în rol de capră nu îşi fac apariţia decât iarna, decorul care îi înconjoară e întotdeauna la fel de sordid ca şi imaginea lor deloc studiată. Ei înaintează lent şi zgomotos după blocurile gri, sub un cer plumburiu, călcând în eternele noroaie ale străduţelor desfundate sau prin mocirla post-ninsoare „feerică”. Dacă aveţi în casă un copil care nu papă tot, nu doarme la prânz sau nu vrea să stea potolit în aşteptarea Moşului, acum e momentul să-l scoateţi pe balcon. Nicicând baubau nu va părea mai viu şi mai convingător.

1
+3 Vote -1 Vote +1Alexandra Ani
28 Decembrie 2011 @ 18:32

sa-i vezi pe tiganii cu biciurile ce balamuc fac printre blocuri! eu nu inteleg cine si de ce le da bani…

Tu ce părere ai?