«

»

Eroii reali nu sunt vehemenţi

11 Ianuarie 2012

Într-o vreme în care tot părerologul care se respectă pomeneşte criza mai des decât îşi menţionează cocalarii organul reproducător, e foarte la modă discuţia despre „criza de modele”. Îngrijoraţi de faptul că tineretul ţării nu mai are la cine să caşte gura admirativ, jurnaliştii sunt gata să transforme în eroi naţionali tot felul de cetăţeni al căror singur merit este vehemenţa.

Adrian Sobaru sare balcon parlamentS-a suit vreun dement pe stâlp în faţa Palatului Cotroceni şi ameninţă că se aruncă în cap dacă nu iese Băsescu la geam să-i facă un pic de conversaţie? Toate televiziunile de ştiri îl ţin câte jumătate de zi pe ecran, îi află biografia, vorbesc cu vecinii şi o descos pe ţaţa Maria din Pătârlagele, verişoară de-a treia după tată cu vindicativul alpinist de ocazie.

S-a apucat o învăţătoare din Caracal să ţină post negru? Realizatorii de talk-show-uri o numesc profesoară şi se bat între ei s-o invite în platou, să-i ia interviuri, să-i afle părerile despre învăţământ, sociologie, economie, sport şi biologie marină. Brusc, dăscăliţa anonimă devine Cristina Anghel, expert avizat, investit cu încredere şi respect doar pentru că îi e foame.

S-a aruncat un electrician oarecare de la balconul Parlamentului (şi nici măcar asta nu i-a ieşit cum trebuie)? În doar câteva ore toată România ştia că-l cheamă Adrian Sobaru şi se interesa cu sufletul la gură de starea sănătăţii lui. Mai apoi l-am regăsit în reportaje-portret şi emisiuni de analiză, propulsat peste noapte în rândul simbolurilor contemporane. Săritorul în adâncime are şi o pagină dedicată pe Facebook.

Eroi vs. antieroi

Uitându-se la televizor, junii căutători de modele nu prea văd nici afacerişti care au clădit, de la zero, firme profitabile, nici inventatori, nici scriitori de succes. Nu văd nici dascăli care încălzesc sufletele câtorva copii citind poveşti clasice la lumina unui opaiţ, după ce au străbătut zece kilometri prin zăpadă. Dacă apar doi tineri care produc legume în acvarii folosind doar reziduurile provenite de la peşti, după ce au început afacerea cu un acvariu în sufragerie, facem un reportaj scurt şi revenim la scandalagii. Pe cine interesează sistemul acvaponic, când avem o grevă pe undeva?

circari miting

Ulterior, cere respect

Presa abundă în români care se cer eutanasiaţi, datornici care ameninţă cu sinuciderea pe Facebook sau foşti revoluţionari care îşi dau poalele în cap în mijlocul oraşului.

Dar dintre toţi aceşti eroi de-o lună (cam atâta îi ţine rating-ul pe micile ecrane), de departe cei mai penibili sunt „intelectualii” care cer respect, demnitate şi bun simţ, punându-şi pălării caraghioase, vânturând prin aer păpuşi de cârpă cu moaca lui Boc decupată din ziare şi executând cu fluierul în gură dansul pinguinului în piaţa Victoriei.

Aţi auzit de Adrian Sobaru, nu-i aşa? Dar despre Iulian Crăciun? Vreţi eroi autentici, nu antieroi? Iulian Crăciun e un erou, iar asta e povestea lui. Hai să învăţăm de la Iulian Crăciun, nu de la Adrian Sobaru.

Sursa foto: Evz