«

»

Ponzi nu-ţi va plăti pensia

21 Septembrie 2012

Dacă în urmă cu cinci ani depuneai 1000 de lei într-un fond de pensii privat, azi aveai 1560 de lei în cont. Dacă dădeai cei 1000 de lei statului român spre administrare, Boc, Ungureanu, Ponta şi compania ţi-i cheltuiau pe toţi, apoi se împrumutau în numele tău.

Care e diferenţa dintre pensia publică şi cea privată?

Conceptual, e distincţia dintre un joc piramidal de tip Ponzi şi un sistem bazat pe conservarea sau multiplicarea valorii prin investiţie. În timp ce Fondurile de pensii private obligatorii au obţinut un randament mediu de 56% din momentul încasării primelor contribuţii şi până în prezent, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPAS) a produs găuri anuale de peste 3 miliarde de euro.

pensii stat schema ponzi

Şi Charles Ponzi s-ar speria de ritmul creşterii deficitului

La nivel de administrare, deosebirile dintre decidenţii politici (care gestionează asigurările sociale) şi profesioniştii în administrarea portofoliilor (care au în grijă fondurile de pensii private) e colosală. În vreme ce primii îşi bazează hotărârile pe interese partizane şi logică electorală, ceilalţi sunt plătiţi în funcţie de performanţă. Adică încasează mai mult doar dacă generează plusvaloare. Guvernanţii au de generat doar victorii pentru partid.

Piramida sărăciei

pensionari pomanăCei 3,1 milioane de salariaţi care produc ceva în România sunt prea puţini şi prea prost plătiţi pentru a susţine 5,3 milioane de abonaţi la sistemul piramidal al pensiilor de stat. Caritas-ul pensiilor publice respiră încă doar datorită infuziilor de capital de la buget. Care buget e deficitar, motiv pentru care, de ani buni, România se împrumută pentru a plăti pensii. Astfel, valoarea datoriei publice creşte galopant, iar sumele disponibile pentru dezvoltare sunt din ce în ce mai mici.

Fiecare pomană electorală indexare, restituire, reîntregire, reparaţie pe care guvernanţii o inventează pentru a-şi asigura voturile pensionarilor aduce mai aproape momentul în care uriaşa schemă Ponzi a CNPAS se va prăbuşi. Asta se întâmplă cu absolut orice joc piramidal care nu multiplică ce încasează, ci doar redistribuie.

Să crape, mie ce-mi pasă?

Cifrele arată că salariaţii care au azi peste 40 de ani vor primi de la stat cel mult 15% din valoarea ultimului salariu. La un salariu de 1556 de lei (câştig mediu net în iulie 2012), rezultă o pensie de 233 de lei pe lună. Ajung de vreo 12 kg de ceafă de porc, la preţul de azi. Sau de 45 de kg de struguri, pentru vegani.

Dacă n-aţi emigrat încă, munciţi, aveţi de gând să trăiţi mult şi obţineţi venit legal, ideea contribuţiei voluntare la un sistem alternativ e de luat în calcul. Pensiile private obligatorii nu sunt suficiente, întrucât România impune cea mai redusă cotă din Europa, doar 3,5%. Puteţi citi mai mult aici. Motivul e evident: “grosul” contribuţiei merge către Ponzi, sistemul de unde curg voturile şi al cărui faliment e inevitabil.

Tu ce părere ai?