237 de voturi pentru a primit Cabinetul propus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu la votul din Parlament. Opoziţia a avut un singur reprezentant prezent, pe Victor Ponta, al cărui discurs i-a “băgat în şedinţă” pe liberali. Şeful PSD a rostit de la tribună un alt text decât stabilise cu partenerii de alianţă din Uniunea Social Liberală (USL).
Vanghelie şi Geoană, un nou partid?
De altfel, Partidul Social Democrat are de gestionat o criză internă mai importantă decât conflictul conjunctural cu liberalii. Gurile rele, dar cunoscătoare, susţin că Marian Vanghelie, fostul lider al organizaţiei PSD Bucureşti, ar intenţiona să dezerteze pentru a se alătura unui alt proscris, Mircea Geoană.
Cei doi ar urma să lanseze o nouă formaţiune politică, după modelul UNPR. Partidul Geoană-Vanghelie ar avea sprijinul firesc al Oanei Niculescu-Mizil Stefanescu (încă) Tohme, deputat PSD şi partener de ghiduşii al Primarului sectorului 5.
Băsescu: perfect pentru familia mea
Reconfigurările scenei politice româneşti din ultimele luni au un singur mare câştigător: Preşedintele Traian Băsescu. Emil Boc a funcţionat ca un paratrăsnet, atrăgând antipatia unor măsuri dureroase, dar extrem de necesare. Nu putea fi schimbat pur şi simplu din funcţie, pentru că gestul ar fi semănat a trădare. Preşedintele nu avea cum să-şi sacrifice aliatul loial pur şi simplu, aşa că că a fost provocat un pretext pentru demisia echipei Boc.
Executivul premierului Mihai Răzvan Ungureanu va utiliza probabil robinetul pomenilor electorale. Poporul va înţelege că Preşedintele ascultă vocea străzii: l-a repus pe Raed Arafat în funcţie, apoi schimbat guvernul cu “unii care mai şi dau”. Nu întâmplător numele noilor miniştri sunt practic anonime. Interesează pe cineva afacerile lui Stelian Fuia, ministrul Agriculturii? Credem că nu, iar asta va constata şi presa înregimentată politic atunci când va încerca să decredibilizeze Puterea atacând guvernul, după un model care a funcţionat câtă vreme liderii PD-L aveau şi funcţii executive.
Alegerile anticipate au fost evitate, iar Opoziţia are mari probleme de coeziune. Dacă Partidul Democrat-Liberal (PD-L) va strânge măcar 25% la alegerile parlamentare din 2012, atunci Băsescu îl va nominaliza drept prim-ministru tot pe Mihai Răzvan Ungureanu, fost membru PNL. Dacă nu, atunci vom reveni la variantele George Cristian Maior sau Mihai Tănăsescu, despre care am mai scris aici.