«

»

Recesiunea: Mă simt bine în România

15 Noiembrie 2012

Tratată doar cu stimuli inflaţionişti, iar în rest sacrificată pe altarul circului electoral, economia românească se scufundă. În trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut a scăzut atât faţă de perioada aprilie-iunie 2012 (minus 0,5%), cât şi faţă de perioada similară a anului trecut (minus 0,8%). Luate la pachet, primele nouă luni sunt încă pe plus graţie performanţelor acumulate în primele trei luni ale anului. Datele comunicate azi de INS sunt cosmetizate estimative şi vor fi revizuite în scădere.

Agenda de guvernare: obsesia Băsescu, huo străinii, ia de-o bere

inteligent destept ideeVă mai amintiţi ce agendă au avut guvernanţii în trimestrul al III-lea? În iulie, campania Jos Băsescu, toată lumea la televizor, mitinguri, scandal şi lipit afişe. În august, concediu, leul în bălării, Jos Curtea Constituţională şi rectificarea bugetară prin care s-au tăiat investiţiile publice şi cofinanţările proiectelor europene pentru a susţine pomenile destinate bugetarilor şi pensionarilor. În septembrie, mascate de tragicomedia falsei privatizări a Oltchim, efectele conduitei iresponsabile ale politicilor USL au început să apară. A venit prima factură a promisiunilor făcute în perpetua campanie electorală. Mediul privat a început concedierile,  inflaţia a explodat (oare de ce?), iar România a stabilit un nou record al incompetenţei: 0% rată de absorbţie a fondurilor structurale.

Haos administrativ: inconşitenţă sau prostie?

Plăţile Comisiei Europene au fost întrerupte de la începutul lunii iulie pentru patru dintre cele opt programe operaţionale, iar POSDRU a intrat în procedură de pre-suspendare de la începutul lunii august. Nu-i nimic, în iulie era esenţial pelerinajul la vila Dante, iar în august executivul Ponta se ocupa de cumpărarea voturilor agricultorilor neperformanţi. Mai rău, se lăuda că a pus pe butuci cea mai valoroasă companie energetică din portofoliul statului de care statul încă poate să-şi bată joc.

Din octombrie, s-a închis la Palatul Victoria, căci Guvernul pleacă în campania electorală pentru alegerile din iarnă. Recesiunea e parcă invitată, dorită, încurajată, chemată cu ardoare. Şi va veni negreşit. În fond, România îi prieşte, iar românii sunt ospitalieri cu sărăcia.

Tu ce părere ai?