«

»

Chestiune de logică elementară

9 August 2012

Dacă radiezi un număr de persoane dintr-o listă electorală, n-ar fi normal să anulezi şi voturile deja exprimate de respectivii indivizi? Cum poţi include în cvorum nişte oameni care scriptic nu există în numărul de bază? Ideea de majoritate (50% plus unu) e aplicabilă unei mulţimi finite, adică unei colecţii bine definite de persoane, considerate ca un întreg.

Cetăţeanul X aparţine sau nu aparţine ( ori ) mulţimii românilor cu drept de vot. Dacă aparţine, atunci trebuie să facă parte din numărul total de electori la care se raportează rata participării. Dacă nu aparţine, nu votează. Cum să bifezi ca fiind prezent un individ care nu există în catalog?! Nici măcar în Parlament nu poate vota un senator care nu există.

100%=x, dar pot vota x+n

inteligent destept ideeUSL insistă că românii din străinătate nu fac parte din corpul electoral global, deşi au votat la referendum. Logica strâmbă a ideii poate fi lesne demonstrată. Să presupunem, prin absurd, că toţi cetăţenii care au voie să voteze se prezintă la urne, dar listele electorale “martor” nu includ persoanele din diaspora. În mod evident, participarea ar depăşi 100%. În acest caz ipotetic, mulţimea “finită” ar întrece nivelul întregului. Deci, mulţimea a fost greşit delimitată din start.

Întrucât politica n-are prea multe tangenţe cu logica, Uniunea Social Liberală numără voturi şi calculează procente mai abitir ca Roberta Anastase la Legea Pensiilor. Consecvenţa, memoria şi decenţa sunt mulţimi abstracte.

1
Vote -1 Vote +1Cornel
9 August 2012 @ 16:47

De ce “să presupunem, prin absurd, că toţi cetăţenii care au voie să voteze se prezintă la urne”, dacă L-Ogica băsistă ne spune că toţi cei 10.5 milioane care n-au votat DA la referendum sînt împotriva demiterii ?

2
Vote -1 Vote +1Acru
9 August 2012 @ 21:45

Pentru că era vorba despre prezenţă la urne, nu despre intenţie de vot. Tot peste 100% ar fi participarea, indiferent cum s-ar vota.

3
Vote -1 Vote +1Cornel
9 August 2012 @ 22:16

Şi dacă 10.5 milioane intenţionau să voteze NU de ce s-a sucit Masăverde : ca să nu cîştige cu minimum un vot in plus fata de ăia care voiau demiterea ?

4
+1 Vote -1 Vote +1Acru
9 August 2012 @ 23:17

Singurii care s-au sucit sunt de la Masătoantă. Adică băieţii care-şi contestă propriile liste.

Tu ce părere ai?