«

»

Pe fuge de care

10 Octombrie 2011

Pe care sau care? Grea întrebare.

Când îl aud pe nea Vasile din partea dorsală a Moldovei povestind cum a venit el „pe tren” până la capitală, spun că e explicabil şi îmi văd de treabă. În fond, omul a citit probabil doar stenograme în Libertatea.

Revista Dilemateca citat

Dilematicul "pe"

Dar când citesc în ditamai revista cu pretenţii culturale, Dilemateca pe numele ei, că o distinsă doamnă lucrează „pe proiecte culturale şi de patrimoniu”, mai că-mi vine să-i transmit  autorului urările de bine pe care i le-a făcut Gigi Becali reporterului plătit de Dan Voiculescu, om care voia doar să-i pună „câteva întrebări pe partea economică”.  Şi care a ajuns să regrete că nu şi-a ales o meserie mai puţin periculoasă, de exemplu şofer „pe ambulanţă”. Pur şi simplu nu pot să pricep de ce bietul „pe” îşi găseşte locul în tot felul de sintagme, numai alături de „care” nu-l aşază nimeni.

La fel cum nu pot să pricep de ce absolvenţii de liceu insistă să dea admiterea „în ASE” sau „în Medicină” (desigur, cei care n-au dat cu mucii în fasole la Bac) şi apoi să îşi serbeze eventuala reuşită mergând „în discotecă”. Asta după ce îşi vor fi pus problema că vor locui „în chirie”. De parcă numita “chirie” ar avea pereţi şi acoperiş.

Poate pentru că aşa e „în trend”. Trendul privind amenajările interioare, desigur.  Pentru că, după cum ne explică Ciprian Parconie, designer citat de Adevărul de weekend aici

„Nu se mai caută bibliotecile pline cu cărţi, acestea fiind înlocuite de câteva decoraţiuni, lumânărele şi fotografii.”

Sper că măcar una dintre lumânărele va fi aprinsă pentru sufletul limbii române.

1
+1 Vote -1 Vote +1bogdan
9 Noiembrie 2011 @ 13:42

de obicei este pe problema pt ca pozitia misionarului nu mai e trendy si e in discoteca pentru ca numai taranii o fac in aer liber! sau animalele? sau violatorii? oricum naspa’…
P.S. pe tren era si celebra strigare SARMAAAAAA!!!!!
btw probabil e vb de Dilematica :) )) pe bune!

2
+2 Vote -1 Vote +1Acru
9 Noiembrie 2011 @ 14:03

@bogdan, suplimentul respectiv e Dilemateca, cu “e”. Daca ai oareşce dileme, cu “i”, vezi poza cu pagina în original.

Tu ce părere ai?