«

»

Bani din nebunie şi suferinţă

15 Octombrie 2012

Nu mai e niciun secret că televiziunile comerciale nu se sfiiesc să cotrobăiască prin intimitatea tuturor pentru a mai smulge câţiva privitori tembelizaţi. Cel mai recent subiect al televiziunilor mondene acţionează ca un catalizator al mizeriei umane. E vorba despre cuverturile chiloţii Ioanei Tufaru: cum arată, cât de frecvent (sau dacă) îi spală, pentru cine şi pe câţi bani şi-i dă jos.

Bani din nebunie

ce mănâncă Ioana Tufar

Pe bune?

Zi de zi, fiica actriţei Anda Călugăreanu este prezentă la toate orele şi sub toate genericele, ba plângându-se de situaţia financiară, ba discutând despre curăţenia din propria locuinţă, ba explicând un fapt de domeniul evidenţei pentru oamenii cu simţul proporţiilor: că nu s-a prostituat. Nu e nevoie să o urmăreşti mai mult de cinci minute pentru a-ţi da seama că biata femeie nu are toate sinapsele la purtător. Bunul simţ şi lipsa mizei în cazul respectiv ne împiedică să estimăm un diagnostic, dar îndrăznim să spunem că nici un om în toate minţile nu s-ar lăsa de bună voie terfelit, umilit, batjocorit în văzul lumii, rămânând mereu cu zâmbetul pe buze şi cu dorinţa de a vorbi în public intactă.

E drept că din partea unor realizatori TV precum Cătălin Măruţă sau Simona Gherghe nu mai avem nici o pretenţie privind calitatea discursului şi a subiectelor abordate. Nu-i bănuim de înalte însuşiri morale, etice şi deontologice. Ei vând ce se cere, încasează banii şi, dacă strâmbăm din nas a putoare, ne recomandă nonşalant să schimbăm postul.

Mari actori, mici oameni

Dezamăgitoare însă este reacţia “marilor actori”, a “corifeilor teatrului românesc”, cei care n-au ezitat să facă turul platourilor şi “din respect pentru memoria Andei Călugăreanu” s-o desfiinţeze pur şi simplu pe fiica acesteia. Foşti colegi de breaslă, oameni care au lucrat şi au vieţuit alături de răposata actriţă,  se grăbesc să apară în faţa camerelor de luat vederi ca să “dea tot din casă”. Ne spun cât, cum şi ce mânca Ioana Tufaru când era copil, ce note proaste lua la şcoală ori cât de îngălată era. Cu o nesfârşită ipocrizie, “celebrii artişti” deplâng soarta nefericitei lor colege, blestemată cu un asemenea monstru de copil, continuând să scoată una câte una rufele murdare din sertarul familiei şi să le umple de clăbuc la ore de maximă audienţă. Ioana le surâde tâmp pentru că altceva nu ştie să facă, dar avem mari îndoieli că, de acolo de unde o fi ea, Anda Călugăreanu se simte onorată.

Audienţă din suferinţă. Neputincioşi vi-i veţi aminti

captura ecran antena2

Vai, săracul!

De altfel, boala (fie ea psihică sau fizică) n-a fost niciodată un impediment în calea apariţiilor televizate. Aceiaşi “cunoscuţi actori” se înfiinţează prompt în studiourile aceloraşi emisiuni mondene ori de câte ori cineva îşi mai aminteşte despre Iurie Darie sau Şerban Ionescu. Din nou, “din respect pentru cariera celor doi“, ei comentează cu nesaţ cele mai sordide amănunte din viaţa intimă a colegilor de breaslă, în timp ce pe fundal rulează în neştire imagini penibile cu bolnavii neajutoraţi, chinuindu-se să facă vreo câţiva paşi pe un hol de spital, primând mâncare cu linguriţa ori încercând să bâiguie vreo câteva cuvinte. Încet, încet sunt uitate rolurile interpretate, performanţele profesionale, prestanţa pe care artiştii o aveau cândva pe scenă şi lumea nu mai ştie decât că sunt nişte bătrâni neputincioşi care au nevoie de scutece.

Mai devreme sau mai târziu Iurie Darie, Şerban Ionescu şi alţii ca ei îşi vor găsi odihna veşnică, departe de falsa amărăciune a celor care li se pretind prieteni. Printre cei vii, numele lor vor continua să facă audienţă. După ce se va fi epuizat circul înmormântării, respectuoşi ca întotdeauna, foştii colegi vor continua să le onoreze memoria cum ştiu ei mai bine. Doar orice decedat are nişte copii, o avere de împărţit, ceva secrete de scormonit, nişte boarfe murdare de spălat.

1
+4 Vote -1 Vote +1gavozdita
2 Noiembrie 2012 @ 17:03

Eu cred că dl.Mihai Constantinescu trebuie să se tundă.

2
+1 Vote -1 Vote +1Ionut Stoica
22 Noiembrie 2012 @ 17:25

Este vorba despre “Ioana Tufaru, fiica regretatei artiste Anda Calugareanu” in titulatura ei completa. Vazusem mai demult niste carti de vizita amuzante:
“Xulescu Gigi – Sotul patroanei” si “Borcea xulescu – tata lui Cristi Borcea” . Le stiti? :)

3
+1 Vote -1 Vote +1Acru
22 Noiembrie 2012 @ 17:45

Dacă-i să fim scrupuloşi, ar fi “Ioana Tufaru, fiica regretatei actriţe Anda Călugăreanu şi a celebrului actor Dan Tufaru”. În mod straniu, deşi Tufaru e cât se poate de răposat, nu prea i s-a lipit sintagma cu regretul.

N-am văzut respectivele cărţi de vizită, dar ideea e excelentă. Şi-o fi făcut şi Plăcinţel?

4
Vote -1 Vote +1miki
30 August 2015 @ 23:02

Cred ca cei care fac astfel de emisiuni nici nu mai disting ce fac. Probabil cred ca le fac chiar un bine invitatilor pe care ii supun interogatoriilor umilitoare ( Maruta a intrebat-o pe Zina Dumitrescu daca e adevarat ca a facut 21 de avorturi…) sau situatiilor penibile cu o seninatate ruda cu psihoza. Evident, Maruta, din respect pentru Anda si Dan a pus-o pe fiica lor sa defileze pe strada in chiloti si ciorapi de plasa. Probabil rasplata a fost o.suma care i-a permis nefericitei sa supravietuiasca o perioada. Toti care critica asa ceva sunt redusi la tacere cu “si-a dat acordul”, “publicul vrea sa stie”, ” poate cineva vede si ii sare in ajutor”. Personal, mi-ar fi scarba de mine sa fac asa ceva si mi-ar fi rusine sa fiu ruda cu astfel de personaje. Adica Maruta , Gherghe,.Capatos, Ionescu…

Tu ce părere ai?