«

»

Bunica face parizer pentru Moş

7 Decembrie 2011

moşi craciun peste totLuna decembrie este „luna cadourilor şi a bucuriei”. Obligatoriu! Primarul, administratorul blocului, vânzătoarea de la mall, cârciumarul din colţ, editorii şi reporterii, nevestele de fotbalişti, toţi se întrec să-ţi bage fericirea pe gât. Nu contează că eşti chinez, arab, evreu sau ateu, „spiritul Sărbătorilor şi minunea Naşterii Domnului” te urmăresc mai ceva ca Fiscul. Deschizi televizorul, dai peste colinde, steluţe şi clopoţei. Deschizi frigiderul, dai peste aromă de scorţişoară şi portocale. Deschizi uşa magazinului, dai peste brăduţi, ghirlande şi globuleţe. Nu se ştie cum au ajuns acolo, având in vedere ştirile din toamnă şi tânguirile ulterioare.

Moşul e ubicuu şi polimorf, bunica face parizer

parizerul copilariei

Bunica ta făcea parizer?

Nici nu mai poţi să cobori din pat fără să te lovească, de unde te aştepţi mai puţin, vreunul dintre nenumăraţii bătrânei de sezon. Moş Nicolae, Moş Crăciun (şi prietenii săi, vorba unui clasic), Moş Gerilă pun stăpânire pe ţară şi par a se pricepe la toate. Ei fac desfăşurătoarele emisiunilor TV, pun muzică la radio, împart pliante, servesc bere la bar sau îţi fac manichiura. Numai în bucătărie nu se bagă, pentru că acolo lucrează la foc continuu bunica, cealaltă reprezentantă a senectuţii. Ea ne pregăteşte, întotdeauna după „reţete tradiţionale”,  cozonac cu E-uri, turtă dulce cu coloranţi, pâine de casă cu afânători şi parizer ca la dânsa în bătătură.

Caltaboşi udaţi cu Coca-Cola

friptura porc crăciun coca colaPe români îi apucă brusc dorul de strămoşi. Blogurile şi forumurile se umplu de comentarii în care intelectualii de ocazie se oripilează în faţa consumerismului de sorginte americană, acuză cu înverşunare rătăcirea spiritului pur al Crăciunului şi evocă nostalgic ţuica de prună a lu’ tataia sau tradiţionalele jocuri cu băşica de porc care le-au însoţit copilăria.

După ce şi-au făcut datoria morală faţă de străvechile tradiţii, închid laptopul, trag pe ei o pereche de blugi, se suie în maşina lor străină şi pornesc spre hipermarketul de unde vor cumpăra (pentru ăla mic, desigur) un Moş Crăciun model Coca Cola care dansează lambada, face „Ho-Ho-Ho” şi orăcăie „Merry Christmas” dacă îi dai una după cap. Căci, până la urmă, cu toată tradiţia naţională, ce soi de Sărbători ar fi alea fără febra cumpărăturilor?

Tu ce părere ai?