«

»

Focul goliciunii, gunoiul şi Motos Ban

7 Iunie 2012

Focul din inima libidinosului primar al Constanţei, Radu Mazăre, a ajuns pe panourile publice destinate ghinioniştilor turişti străini rătăciţi pe litoralul românesc. Traducerea publică, oficială, a formulei “No Naked” este…”Focul interzis“. În mod evident, e vorba despre focul din pantaloni, aceasta fiind sigura legătură între nuditate şi flăcări.

Indicatoarele amplasate la Mamaia, în preajma unei pasarele inaugurate recent cu surle şi trâmbiţe, îi invită pe vorbitorii de franceză să-şi folosească propriile deşeuri. “Utiliser les dechets” e îndemnul verde al Primăriei Municipiului Constanţa. Ca să nu mai existe niciun dubiu asupra sensului inscripţiei, cititorilor versiunii în engleză li se spune pe şleau: “Use trash!“.

panou turistic pasarela Mamaia indicator

Fără foc în pasarela goală

Delirul lingvistic al angajaţilor lui Mazăre continuă cu textul “Motos ban“. N-am reuşit să detectăm în ce limbă a lumii are sens respectiva zicere. După cum nici semnificaţia cuvântului “interdite” n-am găsit-o în niciun dicţionar.

Rezumatul mesajului pentru oaspeţii străini: folosiţi cu încredere gunoiul, adică serviciile turistice româneşti. Nu vă despuiaţi şi jucaţi-vă doar cu o minge serioasă (ballon),  mingiuţa (balle) e cea care vă poate băga în belea. Formaţia edilitar-artistică “Motos Ban” vă doreşte, prin intermediul panourilor şi al serviciilor, Călătorie sprâncenată (“Sprâncenat Travele“) spre litoralul bulgăresc. Vaporaşul pleacă de la pasarelă.

În fond, nu turiştii îl menţin în funcţie pe Radu Mazăre, ci miile de pomeni electorale pe care face în fiecare lună. Voturile vin de aici, nu de la vizitatorii de peste hotare. Şi atunci de i-ar respecta Mazăre pe oaspeţi suficient încât să-i onoreze punându-şi salariaţii să producă un panou inteligibil? “Las’ să scrie oligofrenul afişul, cine nu pricepe, să facă bine şi să întrebe”.

1
+3 Vote -1 Vote +1Sandra
7 Iunie 2012 @ 17:27

Ce tareee!!! Probabil ca panoul a fost conceput de Voicu Panzar, manechinuitul lu’ Botezatu. Tot s-a dorit el “tu da bi da best”. Ete ca i-a reusit! :) ))

2
+6 Vote -1 Vote +1Acru
8 Iunie 2012 @ 10:03

Ricky de România ar fi scris “moto sicli” şi “ai laic reiging ză carts”, aia cu MotosBan e de la un francofon :P

3
+1 Vote -1 Vote +1SdB
8 Iunie 2012 @ 18:12

Aia cu “no naked” e în regulă, se vede și în desen că nu e voie să te arzi pe plajă, româneasca e greșită. Iar “forbidden ball game” e un fel de “fructul interzis” al sporturilor. Panoul acesta frizează involuntar o genialitate dadaist-pluri-lingvistică

4
Vote -1 Vote +1bogdan
12 Iunie 2012 @ 12:38

le-o fi scris don’ Vanghelie; ca de jocul cu mingea interzisa nu am mai auzit pana acum. o fi ala cu pusul balonului la centru la femei?

5
+6 Vote -1 Vote +1bogdan
12 Iunie 2012 @ 12:41

utiliser les dechets este un indemn pentru aurolaci? pofta buna!

6
Vote -1 Vote +1Ionut Stoica
7 Noiembrie 2012 @ 14:09

Use trash ma duce cu gandul la filmul pe care l-am vazut ieri – “Waste Land” – si pe care vi-l recomand; mi-a schimbat putin perspectiva asupra omului si a dejectiilor societatii. Vorba amish (filmul de azi) un om nu-i pierdut decat atunci cand moare. Iar Motos ban este ceea ce pentru auto este Autobahn. Doar ca pe engleza la Constanta – Romania. De nemti nu le pasa constantenilor, e clar ca nu vin pe plaja, nu li se adreseaza nimeni in limba materna, aia chiar e o limba complicata. Dar engleza / franceza, incropesti si din putina romana, “ision” la sfarsit pt. franceza si the / ing / ed pt. orice in engleza. Polyglott(en).

7
Vote -1 Vote +1D-Petre
2 Mai 2013 @ 19:58

E chiar pe bune ? nu e photoshop ?

8
Vote -1 Vote +1Acru
3 Mai 2013 @ 10:51

@D.Petre(7), poza cu Mazăre pe plajă lângă panou e Photoshop. Conform RTV.net, mesajele înscrise de pe indicator sunt autentice, după cum relatează portalul televiziunii România TV aici.

9
Vote -1 Vote +1gavozdita
29 Iulie 2013 @ 11:59

Pacat ca nu sunt si in germana

Tu ce părere ai?