Galeria demnitarilor agramaţi, căţăraţi la cel mai înalt nivel politic, se îmbogăţeşte pe zi ce trece. Seducătorul Daniel Chiţoiu, Ministrul Economiei, se alătură iluştrilor predecesori: Liviu Pop – analfabetul absolut, Mihail Boldea – deputatul Răifaizăn Băi Mercier şi chiar Victor Ponta, premierul Xerox cu stropitoare de virgule.
“Vanghelizarea” politicii româneşti pare de neoprit. I-am putea spune şi “becalizare” sau “fenomenul EBA”. Pentru că nu culoarea politică e criteriul definitoriu, ci ignoranţa atroce a celor mai de seamă reprezentanţi ai poporului român.
Videoclipul următor ne arată care e nivelul de exprimare al Preşedintelui interimar al Partidului Naţional Liberal (PNL), Daniel Chiţoiu, urmaşul Brătienilor, al lui Dimitrie Sturdza şi al lui I.G. Duca:
Cum bănuiţi deja, şarmantul Daniel Chiţoiu este doctor. De data aceasta nu în drept, precum şeful său, ci în economie. CV-ul liberalului e plin de fapte vitejeşti: studii în Scoţia şi Statele Unite, diplomă de la Colegiul Naţional de Apărare, coordonare de instituţii fiscale şi programe PHARE. Muncă intelectuală cât cuprinde, remunerată pe măsură.
Şi totuşi, neuronii ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri n-au reuşit “să debloce” centrul vorbirii, în ciuda experienţei politice notabile.
Ce dacă scrie agramat şi vorbeşte îngălat? Poate e un bun profesionist!
Numeroase voci susţin că o persoană poate atinge un nivel de excelenţă într-o profesie intelectuală chiar dacă nu e în stare să scrie sau să se exprime verbal fără a se face de râs. Fals. Nu poate! Iată de ce:
Reflexul vorbirii şi scrierii corecte se dezvoltă în perioada şcolii generale şi se desăvârşeşte prin studii liceale. E ca mersul pe bicicletă, nu poate fi şters din memorie. Nu ne referim la scriitură tip Patapievici şi discurs de nivelul lui Alexandru Paleologu, ci la pragul decent de cunoaştere a limbii natale. Dacă un individ nu reuşeşte să stăpânească noţiunile elementare ale exprimării coerente după ce a absolvit un liceu oarecare, înseamnă că se află într-una dintre următoarele situaţii:
- a) a chiulit de la majoritatea orelor de limba şi literatura română, promovând examenele prin fraudă;
- b) a studiat superficial, mecanic (atât cât să poată promova), iar apoi n-a mai citit decât agenda telefonului şi n-a mai scris decât facturi;
- c) a învăţat bine dar a uitat tot pentru că şi-a petrecut restul vieţii printre agramaţi, copiindu-le comportamentul;
- d) ştie să vorbească şi să scrie corect, însă nu-i pasă. E atât de plin de sine încât zice “ce vrea muşchii” lui. Şi “cui nu-i convine, primeşte un cap în gură“.
Niciuna dintre patru variante nu e compatibilă cu postura de înalt funcţionar al statului român. Pentru că profesionalismul implică atât inteligenţă, cât şi respect faţă de ceilalţi.
Unele specimene intra in politica anume pentru ca sa se compromita. PNL n-are oameni de valoare la varf, PSD defileaza cu alde Hrebenciuc, Vanghelie si Pop, PDL cu Anastase, Igas si Placinta. Partidele nu promoveaza oamenii de calitate.
era omul emotionat, ce rai sunteti…