«

»

A murit Steve Jobs. Să vină banii!

6 Octombrie 2011

- Te mişti odată cu ştirea aia cu moştenirea?

- Gata şefu, îi bag o poză cu lumânări şi-i dau drumu’. Să-i fac ş-un cadran negru, ceva?

- Lasă-l dracu’ de cadran, că dacă dă Newsinul înaintea noastră suntem mâncaţi. Bagă un măr şi gata. A murit ăla la două şi noi n-avem nimic pe site cu moştenirea!

Dialog imaginar? Poate…

Vestea morţii cofondatorului Apple, Steve Jobs, a ajuns în presa românească la primele ore ale dimineţii de joi, 6 octombrie. Timp de câteva ore, presa online autohtonă s-a întrecut în omagii, rezumate ale vieţii antreprenorului american şi preluare de ecouri din surse semnificative. Până aici, totul în regulă.

articol Mediafax la moartea lui Steve Jobs

Mediafax în ziua morţii lui Steve Jobs

Cât credeţi că a trecut însă din momentul în care trista veste a apărut şi până când Mediafax să publice articolul “Cine va moşteni averea de 7 miliarde USD a lui Steve Jobs?” O noapte de linişte? Vreo câteva zile de reculegere? O săptămână de amintire? Nu. Nu chiar. Pe principiul “morţii cu morţii, vii cu vii” accelerat, la mai puţin de 10 ore de când aflam că Jobs s-a stins, prima ştire pe site-ul Mediafax e asta (în original aici).

Jurnaliştii Mediafax ne spun fix aşa: “nu este încă sigur cum va fi împărţită moştenirea între cei patru copii, soţie şi soră”.  Deci, de fapt, n-avem o informaţie, habar n-avem cine şi ce va primi la împărţeală, nici măcar nu există o declaraţie a vreunui avocat al familiei, dar facem un subiect de ştire din chestiunea moştenirii când inventatorul I-Phone abia dacă  s-a “răcit”. Punem materialul în prim plan pentru că, probabil, face trafic.

A doua zi probabil vom citi despre cât costă înmormântarea, cine a trimis cea mai scumpă coroană de flori şi ne vom întreba dacă nu cumva Jobs murit ca urmare a unei erori medicale. Pe modelul Michael Jackson.

Decedat? Hai cu împărţeala

Patronul Apple renunţase cu puţin timp în urmă la conducerea executivă a companiei sale, slujbă pentru care era remunerat simbolic, cu un dolar pe an. În caz contrar, lângă articolul cu moştenirea, am fi avut materialul “Cine se bate pentru a-i lua locul lui Steve Jobs la conducerea Apple?”  Oricum, Adevărul ne informase încă de dimineaţă că succesorul lui Jobs, Tim Cook, “a primit în total aproape 59 de milioane de dolari anul trecut, adică un salariu de bază de 800.000 de dolari, un bonus de 5 milioane de dolari şi un pachet de acţiuni în valoare de 52,3 milioane de dolari.” Aşa, detaliat, tot in memoriam Steve Jobs.

Sigur, succesiunea logică a întrebărilor pe care moartea cuiva le produce în mentalul colectiv românesc este:

  1. a murit?
  2. de ce a murit?
  3. unde e înmormântat şi când e slujba?
  4. se dă ceva de pomană?
  5. ce e de moştenit?
  6. cine şi cât primeşte?

Sunt etape uzuale, însă uneori parcă ultimele întrebări îşi caută răspuns prea repede.

1
+2 Vote -1 Vote +1Magda
18 Octombrie 2011 @ 20:30

Nu zice romanul ca: “mortii cu morii si vii cu viin”? Sau, si mai bine: “vii se fute si mortii se impute”.

Tu ce părere ai?