«

»

Îl ştiţi pe bizonul pieton?

13 Mai 2013

bmw parcare şmecherDupă şi-a proptit autoturismul cât tractorul fix acolo unde se află el în treabă, blocând o bandă de circulaţie şi vreo trei maşini parcate regulamentar, bizonul şofer îşi părăseşte volanul care l-a consacrat pentru a se înscrie în aglomeratul trafic pietonal. A parcat ca un Boss, e timpul să şi calce ca un şmecher adevărat.

De cum şi-a pus copita de firmă pe trotuar, bizonul onorează asfaltul cu o flegmă din străfundul gâtului, pregătită printr-un horcăit prelung. Aşa, ca să-i poarte noroc. Pe urmă, îşi potriveşte cureaua peste care se revarsă burta de patron întreţinută “ceafă dă porc” cu garnitură de mici tradiţionali şi bere rece, îşi pune pe creştetul capului ochelarii de soare, bagă mâinile în buzunare şi purcede la drum. Păşeşte rar şi apăsat, ocupând jumătate din spaţiul disponibil cu fiinţa-i mătăhăloasă.

Voce la tot cartierul

meltean telefoane

Conectare bizonică

Bizonul e un personaj mereu ocupat, aşa că nu trece mult timp până când îi sună telefonul. A manea sau a melodie de ascultat în club, după vârstă. Răspunde răstit, să-l audă tot cartierul cât e de căutat. Întrucât singurul lui neuron care încă n-a murit de plictiseală nu-i permite să execute două activităţi simultan, se vede nevoit să se oprească brusc în loc, pentru a-şi continua conversaţia. Astfel, dai peste meltean priponit în mijlocul străzii ori în uşa unui hipermarket, împărtăşind trecătorilor planurile sale pentru weekendul viitor. Dacă maşina lui “dă muzică la tot cartierul”, de ce n-ar da şi vocea sa informaţii “la tot magazinul”?

Fidel deprinderilor dobândite pe şosea, mitocanul pieton nu acordă prioritate, nu respectă coloana, ţi se bagă în faţă, iar în caz de tamponare uşoară părăseşte în grabă locul accidentului, fără măcar un simulacru de scuză. Deşi e greu de sărit, greu de ocolit, bizonul pe două picioare pare mai uşor de ignorat atunci când umblă singur. Lipsa unor tovarăşi de drum îl îndeamnă la anumite reţineri. Însă, dacă mai multe exemplare mature se adună într-o turmă ce se deplasează lent şi zgomotos, poate ar fi mai înţelept să schimbi trotuarul. Sau oraşul. Cel mai sigur, ţara.

Ritualul revenirii la maşină

emblemă bizoni traficDupă o scurtă incursiune în traficul nemotorizat, garnisită cu fluierături în urma tinerelor, înjurături în urma babelor, cumpărături ostentative prin câteva magazine şi nenumărate conversaţii la mobil, bizonul revine la calitatea sa primordială: aceea de şofer. Îşi urcă agale plasele în portbagaj, aruncă lângă bordură eventualele deşeuri, scuipă cu boltă guma de mestecat, mai garniseşte caldarâmul cu o porţie de secreţii nazale, ca de rămas-bun, apoi se urcă greoi la volan şi începe să învârtă roata. Hoo cu tata!

Tu ce părere ai?