Năstase patru case e o poreclă perimată. Omul a depăşit demult graniţa celor doar patru proprietăţi dobândite lucrând la stat. Însă, Adrian Năstase a lăsat în urmă un discipol care-i calcă pe urme cu precizia unei iscoade indiene. I-a cărat servieta fost doctorand, i-a servit drept şef al Corpului de Control între 2001 şi 2004, iar acum e premierul României, conduce acelaşi partid politic şi deţine în proprietate personală … tot patru case, precum mentorul său în perioada de guvernare. Unde mai pui că Victor Ponta e şi cel mai tânăr prim-ministru din istoria României, având şanse teoretice şi practice să depăşească nivelul averii acumulate de protectorul său.
Ponta patru case: 40 de ani, bugetar, socialist
Începând din acest an, bugetarul Victor Viorel Ponta e posesorul a patru imobile, dintre care trei în Bucureşti. Ca orice lider de stânga care se respectă, şeful Partidului Social Democrat nu poate plânge de mila defavorizaţilor şi nu poate împărţi pomeni electorale având doar una, două sau trei case. Îi trebuie cel puţin patru, câte una pentru fiecare deceniu de viaţă în slujba ţării şi a poporului român:
“De ce ar avea un cabinet de avocatură în patrimoniu două apartamente?” rămâne o întrebare pentru cronicari. Important e că România a reuşit să producă într-un timp extrem de scurt încă un premier de stânga care răspunde la apelativul “patru case”. Singura schimbare e că numele respectivului nu mai rimează cu porecla. Şi pentru că politica merită făcută, Victor Ponta mai are ceva mărunţiş prin conturi (doar 60.000 de euro), plus două maşini noi, după cum puteţi observa în declaraţia de avere actualizată în 2013:
În caz că vă întrebaţi, veniturile salariale totale încasate de preşedintele PSD anul trecut au fost de 62.836 lei, Victor Ponta cumulând salariul de prim-ministru cu indemnizaţia de deputat. Cu două surse oficiale de venit, politicianul Ponta a câştigat legal 5236 de lei pe lună, adică 1175 €, la cursul mediu din 2012.
Oare cum o cheamă pe Mătuşa Tamara a noului “patru case”?
O cheama Filofteia Spaga
ok, acum inteleg ca a fost si avocat o perioada, deci nu numai angajat la stat. Un cabinet de avocatura … nu vad imposibil sa-si cumpere 2 apartamente, nici ca putere financiara, nici ca utilitate.
@Ratatouille(2), în celebrul său CV, Ponta nici măcar nu menţionează perioda în care ar fi lucrat ca avocat. E drept că a intrat în Barou în anul 2005, dar când a avut timp să profeseze atât de performant încât cabinetul său să susţină investiţii imobiliare, după ce şi-a achitat toate cheltuielile curente?
În plus, de ce ar prefera un cabinet de avocatură să investească sute de mii de euro în cumpărarea unor apartamente (NU birouri), în loc să închirieze spaţiul necesar, plătind doar câteva sute de € pe lună? Pe partea economică, aşa…
Acru, pentru că românului îi place să fie proprietar. Suntem ţara cu cei mai mulţi proprietari din Europa (parcă undeva aproape de 90% este procentul). Acum, Ponta este şi el român şi nu cred că face excepţie de la regulă.
Imobilul din Gorj nu valorează mai nimic, iar celelalte două sunt nişte apartamente amărâte, din alea din care au câte unul şi 90% din populaţie. Prea mult tam-tam. Dacă avea o vilă în Zambaccian mai ziceam.. eu zic că nu e un urmaş demn de bombonel pe latura patrimonială. Presa anti-usl se face doar de râs comentând averea lui, românii ştiu foarte bine valorile imobiliare. Doar imobiliarele sunt ţelul lor în viaţă..
@Dezea.
E greu de inteles ca e prieten cu spaga ? Cine (se) il scuza se acuza…
Iar iteratiile de tipul “mai nimic” , “65mp amarati x 2″ … sunt tendentioase. Adica restul oamenilor care nu sunt manjiti cu politica pe la gura sunt prosti?
Si nu in ultimul rand, vorbim de un socialist adica cu origini modeste, verificate, de muncitor in fabrica – nu a avut neamuri cu sange albastru sa mosteneasca altceva decat o bratara de aur – meseria. Socialistii cu educatie au fost exterminati la un moment dat in viata partidului; dar nici aia nu aveau proprietati pentru ca nu-i asa, casele in care stateau erau ale partidului, confisacte de la chiaburi si mosieri. .. Deci cu cine vorbesti si despre ce crezi ca vorbesti ?
Averile nu se dobândesc doar prin moştenire sau șpagă. Omul a avut ani buni un cabinet de avocatură şi un salariu de procuror care nu e nici ăla foarte mic. N-a muncit pe nasturi, poate să justifice niște acumulări de avere.
Cat e salariul de procuror ?
Am avut o sotie de profesie avocat, intrata in baroul Bucuresti odata cu Ponta – nu a acumulat 4 case ci doar 2 , mostenite ambele. Un avocat normal, la inceputul carierei lui nu castiga cat crezi tu. Salariul ei de avocat aproximativ 2000 Euro / luna la momentul actual. Cand a inceput avocatura, intreaba orice avocat, primesti un salariu de 2000 RON in cel mai bun caz. La cat a activat Ponta ca avocat… Dar sigur, in politica se traieste bine si asta nu se poate explica, tara fiind saraca dupa toate aparentele. Nasturi castiga toti care activeaza in afara politicii, cei care muncesc pe branci pentru o casa intr-o viata; ar putea toti sa-si ia cam 4 cu acelasi efort, intr-o tara mai normala.
Ştiţi că unii oameni n-au doar venituri, ci şi cheltuieli! Iar automobilismul e poate cel mai costisitor sport.
Apropo de cariera avocăţească a lui Victor Ponta: îşi aminteşte cineva vreo două-trei dosare importante în care actualul premier să fi reprezentat vreo parte implicată? Ceva procese notorii câştigate? Fuziuni, achiziţii, ceva? Că nu din partaje şi plângeri contravenţionale se fac banii serioşi.
@Acru.. “nu din partaje şi plângeri contravenţionale se fac banii serioşi.”
E ca și cum ai zice că nu din vânzarea gumei de mestecat face un producător de gumă bani. Neglijezi factorul numit “cantitate”.. o firmă de avocatură organizată poate face din partaje, divorțuri etc. mai mulți bani decât o firmă axată pe fuziuni, dacă are un număr mare de clienți.
Oricum, profitând de fosta lui calitate de procuror eu zic că nu puțini au fost ăia care l-au angajat în procese penale chiar dacă n-au fost celebrități (presupun, habar n-am dacă a apărat vreo vedetă). În plus, vă zic de la cunoștințe avocat care-au avut de-a face cu vedete, vedetele sunt extrem de zgârcite în general când vine vorba de plătit onorarii, deci nu vă faceți iluzii că teleavocații care apar prin cauze mediatizate iau cine știe ce, cu una sau două excepții cu mână largă pe care le știți deja.
@dezea(9)
Poţi avea un număr impresionant de clienţi dacă eşti aproape imposibil de găsit? Hai să încercăm să-l căutăm pe avocatul Ponta, folosind denumirea exactă a cabinetului.
În afară de articolele despre avere, câte referiri sunt la firma respectivă?
Nu poţi face bani din gumă de mestecat dacă nimeni nu ştie că asta vinzi. Excludem contrabanda, nu-i aşa?
Acru, ăsta e unul avantajul avocaților și chiar notarilor “de partid” – n-au nevoie de nicio reclamă/marketing ca să aibă clienți pentru că le vin pe filiera partidului (care e până la urmă chiar el -partidul – fructul unui proiect de marketing și mituială imens) notarul Ioana Băsescu (PDL) sau Mitrea (PSD) își fac vreo reclamă? n-ai să vezi, însă bani fac cât 10 notari din București la un loc… pentru că au influența necesară în partid pentru ca un “word of mouth” să le fie mai mult decât suficient ca să aibă clienți. Așa și cu Ponta și alți avocați de partid.
@dezea(11), a, deci până la urmă nu putem exclude “contrabanda”.
Şi noi care tocmai începeam să credem că sunt bani câştigaţi onest, pe o piaţă concurenţială, doar prin competenţă şi muncă asiduă…Când colo, ce să vezi: era şpagă camuflată în contracte de reprezentare juridică!
N-are treabă influența în partid cu concurența și nici cu șpaga (cel puțin nu în mod direct). E ceva de genul, “mă apără ăla că e șmecher în PSD și a fost și procuror.” Nu prea afectează libera concurență oamenii care gândesc așa, pentru că ei din start nu se gândesc să verifice toată oferta de pe piață – unde este concurenața-, ei se bazează pe word of mouth și pe ce le recomandă partidul, asta fiind structura lor principală de încredere. Așa cum unii caută orice produs doar pe Google sau alții (mai rău) pe Facebook, așa sunt și membrii de partid care când au nevoie de ceva întreabă prima dată în partid.
sa nu il uitam si pe sponsorul lui care ii este si un bun amic pe nume……Negoita de la 3 care are mana libera sa faca ce vrea in partid…..
Poate sa aiba o avere oricat de mare daca este acumulata prin mijloace absolut legale si pote fi demonstrta in orice momnent.
Problema lui Ponta este ca minte cu nerusinare si nu intelege mai nimic despre functionarea unei economii. Nu are curajul si capacitatea de a reduce la minimum coruptia, dimpotriva practica nepotismul(tot o forma de coruptie) pe scara larga. Isi plaseaza mai peste tot in functii cheie oltenii lui si pur si simplu sfideaza populatia din celelalte regiuni ale Romaniei. Aceasta este o cale deosebit de periculoasa pentru Romania.