«

»

Cum sărbătorim libertatea fiscală

18 Mai 2012

gânduri inspirateDe la începutul anului şi până azi, timp de 138 de zile, contribuabilii români au muncit doar pentru a-şi plăti dările către stat. Azi e Ziua Libertăţii Fiscale în România, data de la care se consideră, în mod simbolic, că oamenii încep să câştige şi pentru ei înşişi. În 2011, ziua de 28 mai a fost desemnată drept Tax Freedom Day. Iată harta fiscalităţii europene în raport cu necesarul de muncă. Altfel spus, cât au muncit europenii anul trecut pentru a-şi onora obligaţiile financiare faţă de statele lor.

La mulţi ani cu taxe noi!

Pentru a celebra libertatea fiscală, noul guvern a introdus pe agenda publică, deocamdată doar ca propuneri:

  • Supra-impozitarea profiturilor “excepţionale” obţinute de companiile petroliere. Nu-i clar unde se termină “profitul normal” şi unde începe cel “prea mare, excepţional”, dar astea sunt detalii observate doar de cârcotaşi;
  • Taxa pe fast-food şi bere, marca Vasile Cepoi. Cât de rapid trebuie preparată (respectiv îngurgitată) şaorma astfel încât să fie considerată “fast”, nu “slow”, rămâne de negociat;
  • Taxa pe muşcătura de căpuşă. Asta nu e direct de la executivul Ponta, dar e tolerată în sistemul sanitar;
  • Taxa pe retribuţiile bugetare care depăşesc “flagrant” 10.000 de lei. Ce-o fi însemnând “flagrant”, numai USL ştie.
  • Taxa pe orice, prin creşterea TVA, generată de raportul euro-leu.

Selecţia “reîntregirilor” şi numărul de voturi

Aţi auzit vreun cuvinţel despre diminuarea fiscalităţii? Despre facilităţi pentru investitori? Despre nivelul TVA, care a fost majorat de la 19% la 24% exact în momentul tăierii salariilor bugetarilor? Despre drepturile de autor, plasamente în fonduri mutuale sau depozite, toate impozitate suplimentar prin măsurile de austeritate? “Restituie” cineva şi mediului privat ceva din cele confiscate de samavolnicul Boc? Sau potenţialul electoral e prea mic pentru a merita măcar efortul unor declaraţii politice?

Pe hârtie şi la tribunal, USL înseamnă Uniunea Social Liberală. Care dintre măsurile anunţate de cabinetul Ponta au măcar o vagă tangenţă cu doctrina liberală? Chiar, PNL e la guvernare?

Altfel, azi sărbătorim Ziua Libertăţii Fiscale. În acest ritm, la anul o vom comemora.

Tu ce părere ai?