«

»

Ştii tot despre tine? El ştie mai mult

29 Septembrie 2012

Cine te cunoaşte cel mai bine pe lumea asta? Cine ştie ce maşină ai, cum te îmbraci în fiecare zi, când ţi-ai schimbat televizorul sau când ţi-ai aruncat vechea maşină de spălat? Cine ştie la ce oră pleci la muncă, de câte ori pe săptămână mergi la cumpărături şi în ce zile duci gunoiul? Cine ştie dacă te-ai certat cu nevasta, dacă ai fost bolnav, de câte ori ai chemat salvarea sau dacă te-a vizitat soacra? Răspuns corect: vecinul.

În rând cu lumea, aşa cum se cuvine

vecini romania

Cum să nu-i iubeşti?

În România, omul cu care împarţi un perete la bloc ori un gard la curte este cel mai vigilent paznic al vieţii tale private. Dacă ai impresia că ea există. Cu urechile ciulite lângă ziduri ori uşă, cu ochiul lipit de vizor sau cu privirea scrutătoare ascunsă în spatele perdelelor ori derulând înregistrările camerelor video, vecinul simte că are dreptul, dacă nu chiar obligaţia, să vegheze ca tu să-ţi desfăşori traiul casnic “în rând cu lumea”. Şi nu se va sfii să te admonesteze cu câte un comentariu acid sau câte o aluzie grosolană de fiecare dată când va considera că nu te-ai comportat “aşa cum se cuvine”. De la urmele de noroi lăsate pe scară, până la musafirii prea gălăgioşi, de la mieunatul pisicii în miez de noapte, până la restanţele de la întreţinere, megieşul e gata oricând să-ţi amintească faptul că locuieşti într-o “comunitate civilizată”, guvernată de abstractele şi subiectivele, dar fermele, “reguli ale bunului simţ”.

Atunci când, întâmplător, lipseşte o informaţie despre tine, vecinul va suplini imediat acest deficit minor punând o altă piesă de puzzle în locul gol de pe harta vieţii tale. Îl ajută imaginaţia debordantă, memoria şi generalizarea. De exemplu, dacă ai găzduit cândva pisica unui amic, iar felina a mieunat de câteva ori după lăsarea serii, e suficient pentru ca vecinul să ştie că ai o grămadă de pisici care miorlăie de foame, dărâmă bibelouri şi fac tărăboi toată noaptea.

Banca de date cu acces universal

curiozitate vecini spionaj

Constatare

Evident că tot acumulând, zi de zi, detalii despre tine, familia ta, prietenii şi duşmanii tăi, vecinul ajunge la un prea-plin de date, iar comunitatea locală se transformă în comunitate de informaţii. Dar nu-ţi face griji, va găsi el în faţa cui să-şi deşarte sacul cu bârfe, bănuieli, speculaţii şi teorii. Administratorul care se întreabă de ce nu ţi-ai plătit întreţinerea pe luna trecută, poştaşul care te caută să-ţi dea o recomandată sau curierul care trebuie să-ţi înmâneze o citaţie vor afla fără întârziere şi ce culoare aveau galoşii cu care ai plecat de acasă acum trei zile. Nu trebuie decât să bată la uşa de alături, află şi ce tu însuţi nu ştii despre tine!

Turnătoria e bună

Nici nu-i de mirare că, în România, vecinul te cunoaşte cel mai bine. Toată lumea îl încurajează să-şi ascută simţurile şi să toarne grabnic orice află. Reporterii îl dau la televizor dacă s-a petrecut vreo nenorocire în căminul tău, băncile îl sună dacă nu ţi-ai achitat creditele, recenzorii îl iau la întrebări dacă pe tine nu te găsesc la domiciliu. Ba chiar şi fiscul avea de gând să-l bonifice dacă i se părea că te-ar putea prinde cu fofârlica la declararea impozitelor. Păi cum să nu-i fie mai mare dragul să-şi potrivească paharul pe zid, ori să se aşeze confortabil pe balcon sau în faţa monitorului şi să-şi ia notiţe?

1
+3 Vote -1 Vote +1Teo din Iasi
27 Noiembrie 2013 @ 17:17

FOARET ACRUuuu…! Felicitari (pentru majoritatea) postarilor!

Tu ce părere ai?