«

»

Femeia de succes şi răzbunarea cratiţei

27 Ianuarie 2012

frigiderul gol al femeii de succes

Facem o salată!

În vremurile noastre, dacă vrei să jigneşti o domnişoară, nu te mai legi nici de inteligenţa ei, nici de moravuri, nici de ţignalul cu care îşi anunţă toţi vecinii că are o dezbatere în contradictoriu cu partenerul, pe tema consumului de alcool în locuri publice. Pentru femeia modernă şi contemporană, neaoşa trimitere la origini nu e nici pe departe la fel de jignitoare precum insinuarea unei călătorii iniţiatice spre adâncurile…cratiţei.

Nimic nu o îngrozeşte mai tare pe autointitulata „femeie de succes” decât sfârâitul uleiului încins în tigaie sau mireasma cepei călite. Asta pentru că, în viziunea ei, cea mai sugestivă imagine a eşecului este gătitul în bucătăria proprie. Cine are succes se scaldă în bani, iar cine are bani mănâncă la restaurant. Consecinţa firească a raţionamentului: femeia de succes nu ţine în frigider decât iaurt şi apă plată cu lămâie, iar aragazul îl foloseşte drept suport pentru vaza cu trandafirii primiţi de la admiratori.

Efectul pervers al raţionamentului e transformarea neştiinţei în virtute fluturată public. Încurajate de discursul revistelor dedicate, care încep orice editorial cu „ştim că eşti ocupată şi bucătăria e pentru tine un mister”, divele dâmboviţene în devenire ajung se mândrească cu faptul că nu ştiu să gătească. „Nu le am fată eu p-astea cu bucătăreala gen, ce, eu sunt servitoare?! Face maică-mea de mâncare” auzi de la junele aspirante la statutul de femeie realizată.

Ce are aia în plus? Ce-a găsit la ea?

Schema asta funcţionează perfect în jurul vârstei de 20 de ani, când nurii tinereţii îi asigură zilnic oricărei domnişoare măcar câte o invitaţie la o şaorma cu absolut de toate, dacă nu câte o cină romantică într-un local de fiţe. Pretendenţii o mănâncă din priviri, se ghiftuiesc cu sărutări pătimaşe şi se satură cu o savarină la desert.

Însă, de la 30 de ani încolo, lucrurile încep să se complice. Invitaţiile sunt mai greu de obţinut, iar bărbaţii parcă ar vrea să rămână peste noapte. Unde mai pui că după un ciocofon ca de Revelion, îi apucă foamea taman atunci când până şi băieţii care livrează pizza din uşă în uşă sforăie adânc.

nu ştiu şi nu imi pasă ignorantăBrusc, lipsa totală de cunoştinţe în ale gastronomiei nu mai e deloc glamorous, iar iubitul nu mai râde amuzat când află că femeia lui de succes nu e în stare nici măcar să ducă la bun sfârşit o omletă, fără să dea foc blocului. Ba mai rău, după câteva nopţi de post negru şi dimineţi cu micul dejun luat la fast-and-furious-food, s-ar putea ca bărbatul să-şi caute fericirea aia care trece prin stomac în casa altei femei, cu mai puţin succes, dar cu mai multă mâncare în frigider. Atunci, printre lacrimi de furie şi  frustrare, partenera părăsită se va întreba sincer nedumerită: „ce are aia şi nu am eu?”. Răspunsul? O cratiţă şi abilitatea de a o folosi.

Oricât de uber-trendy ar părea, a nu şti să faci ceva nu e nicicând o calitate. Definirea statutului social prin prezentarea ignoranţei drept virtute rămâne o fractură logică penibilă, chiar dacă pare rodul îndoctrinării mediatice.

1
+1 Vote -1 Vote +1Ioana
27 Ianuarie 2012 @ 14:41

Ce chef mi s-a facut sa coc vreo 50-60 de clatite cu Nutella :x
Cum de ce? Pentru ca merit si pentru ca pot!

2
+6 Vote -1 Vote +1Probiu
27 Ianuarie 2012 @ 14:53

Ai toata admiratia mea pentru articolul asta…asa e. N-ai mai continuat povestea, la 40 de ani sa le vezi pe toate “femeile de succes” abonat la site-uri cu teme culinare…

3
+5 Vote -1 Vote +1Oliver
27 Ianuarie 2012 @ 15:13

+1 Pentru articol.
Blogul tau Ii da clasa blogului lui zoso ;)

4
Vote -1 Vote +1Acru
27 Ianuarie 2012 @ 15:34

@Ioana, clătitele vor fi cele mai reuşite. Pentru că-s făcute cu motivaţie.

@Probiu, corect! Dacă ai intuit ce se întâmplă cu ele la 40 de ani, înseamnă că am transmis ideea coerent.

@Oliver, mulţumim frumos! zoso e lider de trafic de ani buni. Suntem departe de performanţa lui.

5
+1 Vote -1 Vote +1Probiu
27 Ianuarie 2012 @ 15:40

si Salam are mai multi fani decat Florin Chilian dar…:) chiar faci treaba buna…

6
Vote -1 Vote +1Ioana
27 Ianuarie 2012 @ 15:55

@Probiu: si unde mai pui ca zoso ne-a lasat (pe cititori zic) fara activitate?

7
+2 Vote -1 Vote +1Acru
27 Ianuarie 2012 @ 15:55

În muzică, criteriile de evaluare sunt mai variate. În online, contează doar traficul şi notorietatea. D-aia n-avem cum să nu-l apreciem pe Zoso. Cum a făcut, e altă discuţie. Important e că Vali Petcu a reuşit, în timp ce alţii doar s-au străduit.
Simplul fapt că n-am simţit nevoia să întrebăm “care zoso?” spune tot ;)

8
Vote -1 Vote +1dora
27 Ianuarie 2012 @ 17:43

Hi,hi, hi,hi,hi,hi
dar de barbati care gatesc pentru ca chiar le place si se pricep (si nu e musai sa fie toti ca dragul de Jamie O.) nu ai auzit?

9
Vote -1 Vote +1Acru
27 Ianuarie 2012 @ 19:04

Dora, aşteptam întrebarea asta.

N-am auzit niciodată vreun bărbat care să susţină că doar servitoarele/servitorii gătesc, nici vreun domn realmente mândru de neştiinţa lui în bucătărie n-am văzut. De aceea, acest articol este despre ignoranţă şi femei. Nu este nici despre bărbaţi, nici despre gătit.

10
-3 Vote -1 Vote +1Ioana
27 Ianuarie 2012 @ 21:20

Posed un frate care gateste (aproximativ zilnic) din pasiune si gateste absolut demential de delicios :)

11
Vote -1 Vote +1dora
27 Ianuarie 2012 @ 22:47

Revin, sa-mi fundamentez ideea:
Scenariul este: “el ramane peste noapte la ea” – deci este ipoteza de amorez, amor, distractie…caci in varianta sot ar fi ” sa petreaca o seara cu sotioara lui in intimitatea caminului lor…”
Deci: el musafir – ea gazda; un musafir educat manaca/ bea bine la el acasa si vine cu un pachetel de .., prajituri, etc; Ea – gazda, conform uzantelor , pune de o cafeluta si un fursec….atata doar;
Intrebare: de unde pana unde in casa ei … in lenjeria ei.. si pe munca ei… ar trebui sa ii si gateasca???
Dar…este adevarat ca in casnicie (ei bine da, aia prin care in taina cununiei sotii sunt “legati” de iubirea DARUIRE/ JERTFA si nu de DISTRACTIE) sotia face mancare, ingrijeste pruncutii si chiar si pe el, domnul Sot si stapan al casei si al inimii ei …
Daca cautati in “discoteca”, plete lungi si mofturi multe… de ce ati aveti alte asteptari??

12
Vote -1 Vote +1Probiu
28 Ianuarie 2012 @ 10:27

:) cineva se simte cu musca pe caciula…

13
+4 Vote -1 Vote +1Ioana
28 Ianuarie 2012 @ 11:26

@Dora: ceea ce ai descris tu pare a fi “one night stand” unde, intre noi fie vorba, “amorezul” vrea mai mult sa-si bage “carnaciorul” in “mustarul” gazdei, dar nu mai spera sa si manance dupa toate asta si, cu atat mai putin, sa fie si delicios.

Consider ca o femeie e cu atat mai apreciata cu cat, pe langa jobul misto de unde castiga bani frumusei (deci isi permite sa manance si la restaurant), mai scoate si cratita ei uneori si o antreneaza usor-usor pana cand aceasta din urma incepe sa o priceapa si sa o asculte, asa ca in timp (in timp, nu intr-o seara oarecare cand ajunge acasa cu un domn oarecare pentru o alta activitate oarecare), devine chiar o buna “preparatoare” de diferite sortimente culinare.

Argumentul cu casnicia mi se pare (scuze) usor aberant: doar pentru ca ieri nu eram casatoriti dar astazi suntem, nu schimba cu nimic problema gatitului intr-un cuplu. Nu de alta, dar daca sunt o “afacerista” care nu stie sa gateasca inainte de nunta, am toate sansele sa raman la fel si dupa, ba sa-l mai si dau afara in suturi pe “domnul Sot si stapan al casei si al inimii mele” daca forteaza nota – stia ce si-a luat (aka sotie) de la bun inceput si sa se consoleze cu ideea.

De aceea, zic ca mai frumos ar fi ca doamnele sa incerce sa “se dea” putin la cratita (inainte de nunta :) ), ca nu strica.

14
Vote -1 Vote +1ionut
28 Ianuarie 2012 @ 14:39

misto articolul! intuitia imi spune ca e scris de o fata! :)

15
Vote -1 Vote +1Probiu
28 Ianuarie 2012 @ 17:42

foarte misto replica Ioanei
:)

16
Vote -1 Vote +1Ioana
29 Ianuarie 2012 @ 2:12

@Probiu: avem a multumi :)

17
+4 Vote -1 Vote +1Valentina14
3 Februarie 2012 @ 23:39

Dora vrea sa spuna ca nu faci din cocos gaina, nici din curva nu faci gospodina. Are dreptate!

18
Vote -1 Vote +1Ema
19 Iunie 2013 @ 3:25

Partial de acord, in afara de ideea ca iubitul ar trebui hranit ca un neputincios ce este..sau cum? Pe el il taie o foame apriga, iar ea nu ii gateste…rezulatul. el ramane nemancat?? dar de ce nu pune chiar el, infometatul mana sa faca ceva?
Just saying. ;)

19
-1 Vote -1 Vote +1Acru
20 Iunie 2013 @ 20:35

@Ema, în afara talentaţilor de la Master/Top Chef şi a discipolilor la distanţă, se ştie că, în general, bărbaţii nu prea le au cu bucătăreala. Că nu se pricep ori pur şi simplu nu le place, e altă poveste. Dar, aşa cum femeia se aşteapta ca partenerul ei să fie “stâlpul casei”, “capul familiei”, eroul care taie lemne, repară robinete, schimbă cauciucuri (de maşină), aduce bani în casă şi flori pe masă, tot aşa şi bărbatul se aşteapta să vadă pusă în practică poezioara de pe şerveţelele vintage, aia cu “mâncărică am gătit / pentru soţul meu iubit”.

Dupa cum ziceam şi în text, “înfometatul” face ceva, respectiv merge la KFC. Dar după o vreme i se taie şi lui de aripioarele picante ale colonelului şi vrea să schimbe meniul. Şi femeia. Obişnuim să ne supărăm pe stereotipuri, dar ele funcţionează în ambele sensuri.

Tu ce părere ai?