«

»

Simţiţi fiorul patriotic?

29 Noiembrie 2012

Îl percepeţi pătrunzându-i pe români, ridicându-le moralul şi aspiraţiile, făcându-i mândri că nu s-au născut japonezi ori elveţieni?

Pe la noi, fiecare sărbătoare importantă vine la pachet cu câte o trăire impusă. De Crăciun e musai să fim buni şi darnici, de Revelion nu ne putem simţi altfel decât veseli, neastâmpăraţi, gălăgioşi şi puşi pe benchetuit, iar de Paşte n-avem încotro decât să ne smerim şi să ne recunoaştem păcatele. Sentimentele nobile ni se trezesc odată cu spoturile publicitare şi emisiunile de sezon, apoi se culcă la loc de îndată ce televiziunile, radiourile şi creatorii de reclame trec la următoarea campanie.

Liberi! Românii sunt liberi! Două zile

steag badea ciutacu tricolorSăptămâna aceasta e rândul patriotismului sa fie scos de la naftalina, scuturat de scame, lustruit cu scuipat şi afişat peste tot sub formă de tricolor fâlfâitor. Prea puţini ştiu că pe 1 Decembrie aniversăm şi altceva decât ziua Pro sau botezul tribunei TV a lui Sebastian Ghiţă, dar nimeni nu uită că începutul lunii lui Moş Crăciun vine cu libere de la serviciu, mâncare de pomană de la autorităţi şi ediţii speciale la televizor. Dacă e rost şi de un steag gratis, cu atât mai bine, e numai bun pentru următoarea confruntare a tricolorilor lui Nea Piţi cu Andorra. S-o găsi vreun andorran să-l cumpere, doar e identic cu drapelul Principatului.

Sigur, există şi cusurgii care critică lipsa de inspiraţie a strămoşilor, spunând că puteau şi ei să aleagă o zi naţională prietenoasă meteorologic, aşa cum i-a dus mintea pe americani ori francezi. Că doar mai bine ar fi picat sărmăluţele şi fasolea la cazan sub un soare blând de iunie! Ca să nu mai spunem despre parada maşinăriilor de epocă recondiţionate (pardon, a tehnicii militare) cu care ne încurcă (pardon, încântă) în fiecare an armata română.

Dar cu tot frigul şi nămeţii ocazionali, românii nu pot lăsa să se irosească bunătate de “mini-vacanţă”, de acum prelungită cu o zi, bonus de la Sfântul Andrei. Aşa că îşi iau la pachet mândria naţională, ţuica fiartă, mititeii, lăutarii, şi se duc să petreacă româneşte în … Austria, că ăia au drumuri mai netede, pârtii de schi mai bune şi hoteluri mai ieftine. Asta dacă nu vor să respecte străvechea tradiţie autohtonă a ambuteiajelor, înjurăturilor şi claxoanelor de pe Valea Prahovei.

Fiorul patriotic din cazan

pomana electorala romani

Harta şerveţel

Cine n-are bani nici măcar pentru un sejur la Puchenii Moşneni, n-are decât să dea o raită prin centrul localităţii în care locuieşte. Acolo sigur va găsi bucătari trebăluind printre cazane în care clocoteşte dragostea de ţară şi va putea încinge o horă a unirii pe ritmuri de manele, alături de primar şi vreo doi candidaţi la alegerile parlamentare. Naţionalişti, cu toţii, iubitori ai patriei care-şi pune ceasul să sune degeaba în fiece dimineaţă.

Dacă totuşi nu vreţi să profitaţi de ultima învoire la potol electoral (pardon, aniversar) gratuit, atunci nu va rămâne decât să folosiţi telecomanda şi să vă înecaţi în emoţie pură, printre poveşti lacrimogene despre minunăţiile plaiurilor mioritice, despre eroii care schimbă România şi despre patrioţii stabiliţi definitiv peste hotare, care se află departe de neamul lor şi totuşi (sau poate tocmai de aceea) îl iubesc nespus.

Nu vă faceţi griji, tonul optimist şi înălţător al programelor nu va dura mai mult de câteva zile. De săptămâna viitoare televiziunile vor reveni la obişnuitele dezbateri cu tema “jos ăilalţi că uite ce dezastru au făcut în ţara asta”. Nu de alta, dar fără atacuri şi văicăreli parcă ne-am pierde o bună bucată din identitatea naţională.

1
+1 Vote -1 Vote +1gavozdita
29 Noiembrie 2012 @ 14:19

Toți suntem eroi când pornim revoluția din pat.

Tu ce părere ai?