«

»

Diferenţa dintre dramă şi circ

21 Iunie 2012

Adrian Năstase (62 de ani) îşi plimbă un glonţ prin gât, pe lângă vena jugulară, apoi plumbul intră cuminte pe sub claviculă şi iese prin deltoid. Se alege cu patru leziuni care se vor vindeca în două săptămâni de spitalizare, un mic repaus la pat. Nicio formaţiune anatomică esenţială nu a fost măcar deranjată de plimbarea proiectilului prin corpul fostului premier.

Imagine reprezentativăaceasta. Dominantă: noroc porcesc. Mesajul public transmis: Jos criminalul Băsescu.

Mihai Neşu (29 de ani) se antrenează alături de coechipierii de la FC Utrecht, ca în fiecare zi. Se loveşte de un coleg, îşi fracturează o vertebră cervicală şi rămâne paralizat. După câteva săptămâni îşi recapătă abilitatea de a vorbi, iar la un an de la accident îşi poate controla o mână. De Crăciun, i-a cerut Moşului nişte unghii blânde, care să nu-i mai crească în carne, infectându-i piciorul. La prima conferinţă de presă pe care a susţinut-o din cărucior, Mihai Neşu a lansat o fundaţie dedicată persoanelor cu dizabilităţi. Pentru că vrea să-i sprijine pe cei care nu se pot ajuta singuri.

Imagine reprezentativăaceasta. Dominantă: ghinion teribil. Mesajul public transmis: copiii neajutoraţi trăiesc cea mai mare dramă pentru că n-au apucat nici măcar să încerce să-şi împlinească visele.

Emoţionalul colectiv românesc stă prost cu memoria. Poate n-ar strica şi ceva logică înainte de invada spaţiul public cu sintagme grele, precum “situaţie dramatică”, “filmul tragic al evenimentelor”, “mesajul înduioşător de pe Facebook”, “nenorocirea lui Adrian Năstase”, “presiunea devastatoare”, “testament public”, “stare gravă”, “imagine înfiorătore”, “operaţie delicată”, “suferinţă emoţionantă” etc.

Viaţa e plină de drame reale. Circul politic din jurul unui simulacru de sinucidere nu face parte dintre ele.

1
Vote -1 Vote +1bogdan banica
2 August 2012 @ 11:36

cred ca starea emotionala a romanilor este legata strict de starea emotionala a prezentatoarelor sau prezentatorilor tv.

2
Vote -1 Vote +1ionut
9 August 2012 @ 17:11

A pus totusi cineva botul la circul cu impuscarea ?

Tu ce părere ai?