«

»

Năstase n-a vrut să moară, ci să fugă

22 Iunie 2012

Adrian Năstase sinucidere sau accidentTentativă de suicid a fost numită înşiruirea de fapte care a succedat condamnării definitive a lui Adrian Năstase. Singurele dovezi concrete sunt plăgile împuşcate din gâtul fostului premier şi trei gloanţe trase, găsite la faţa locului. Martori sunt doar comisarul-şef  Nicolae Costea, colegul său, Cristian Ionescu, şi familia Năstase. Atât.

Restul e un scenariu suferind la capitolul logică,  bazat pe presupuneri şi declaraţii publice. Vă propunem un exerciţiu de imaginaţie: haideţi să citim ACELEAŞI informaţii într-o grilă alternativă, urmând a stabili ulterior care interpretare ridică mai multe semne de întrebare.

Datele disponibile

 • Adrian Năstase s-a prezentat la toate termenele proceselor în care a fost implicat. Miercuri, 20 iunie 2012, a lipsit pentru prima dată.
 • La aflarea sentinţei (ora 18:30), domiciliul său din Strada Muzeul Zambaccian a fost înconjurat de presă. Cei aproape 100 de ziarişti au observat că Andrei, fiul lui Adrian Năstase, ieşea regulat pe uşa garajului, într-un Audi A8 negru, pentru a face nenumărate scurte drumuri, nu se ştie unde. (sursa).
 • La ora 18:30, Adrian Năstase ştia că are la dispoziţie 24 de ore pentru a se prezenta de bunăvoie autorităţilor, abia ulterior urmând a fi emis mandat de executare (sursa).
 • La ora 21:30, Ioan Rus, Ministrul de Interne îl sună pe Năstase, rugându-l să se predea de bunăvoie şi propunându-i, ca alternativă, să trimită un echipaj de poliţişti în civil pentru a-l escorta. Adrian Năstase, care spera că mai are o noapte la dispoziţie, refuză ambele variante şi îi spune subalternului pe linie de partid: “N-are nici un rost sa insişti. Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut”.
 • Rus îl anunţă pe Năstase că va trimite, totuşi, poliţiştii în seara respectivă.
 • Ofiţerii desemnaţi de ministru să-l aducă pe pe condamnat sunt specializaţi în Urmăriri. Nu sunt negociatori, nu au fost însoţiţi de vreun psiholog.
 • 10 minute au stat cei doi poliţişti trimişi de Rus în faţa porţii, după ce îşi anunţaseră prezenţa la interfon. Era ora 22:30.
 • Adrian Năstase avea bagajele făcute. Toată familia era acasă. Inclusiv Andrei Năstase, care lipsise, anterior, în mai multe rânduri.
 • 3 (trei) gloanţe au fost descoperite în biroul în care se presupune că fostul premier ar fi încercat să se sinucidă cu … un singur foc de armă. (sursa)
 • Adrian Năstase este dreptaci. Glonţul care l-a rănit a intrat prin partea stângă a gâtului. (vezi traiectoria proiectilului aici)
 • Poliţistul “salvator” care ar fi împiedicat suicidul câştigă 3.300 de lei lunar şi locuieşte la bloc. E un profesionist decent şi modest, probabil fără relaţii în lumea politică. (sursa)
 • Nu există niciun înscris de “Adio”. Nici măcar un “testament politic”.
 • Cu câteva ore înainte de a fi căutat de poliţişti, Adrian Năstase scria un articol pentru rubrica aniversară “Astăzi e ziua ta” din Jurnalul Naţional, descriindu-şi planurile de viitor. (sursa)

Scenariul alternativ

Acestea sunt datele. Scenariul oficial, cu toate fracturile lui logice, e cunoscut. Versiunea alternativă, bazată strict pe interpretarea faptelor de mai sus, e următoarea:

1) Adrian Năstase nu riscă să se prezinte la proces, temându-se că sentinţa îi va fi nefavorabilă, caz în care ar fi fost permanent însoţit de ziarişti şi poliţie. Află că e condamnat şi îşi pregăteşte fuga, convins fiind că are o noapte la dispoziţie. Se teme să folosească telefoanele, motiv pentru care toată comunicarea cu exteriorul e purtată prin viu-grai, de fiul său, Andrei Năstase. Acesta nu căra bagaje în repetatele drumuri, ci purta mesaje. Apelul telefonic primit de la ministrul de interne îl surprinde. Îl repede pe Ioan Rus cu o formulă ambiguă din care dă de înţeles doar că nu se va preda. Rus realizează că Năstase vrea să dispară în cursul nopţii şi îl sună pe Victor Ponta. Ambii decid să urgenteze procedura, neputându-şi permite lovitura de imagine pe care fuga condamnatului le-ar fi produs-o. Ştiind că Năstase are 20 de arme (18 de vânătoare şi două pistoale) în casă, trimit şi o ambulanţă împreună cu echipajul de poliţie.
2) Doi poliţişti specializaţi în arestarea fugarilor sună la interfon. Iniţial, Năstase nu vrea să deschidă şi încearcă să-l contacteze telefonic pe Ioan Rus. După 10 minute, e convins de familie să încerce un dialog cu ofiţerii. Fostul premier le explică celor doi poliţişti că se va preda singur, în cursul zilei următoare. Poliţiştii au alt mandat, vor să-l ridice de îndată. Nervos că e înfruntat, Năstase scoate din birou un pistol şi le indică acestora uşa. Arma e în mâna dreaptă. Unul dintre oamenii legii scoate propriul revolver. Somează şi trage două focuri de avertisment, în plan vertical. În acest timp, comisarul Costea îi prinde braţul lui Adrian Năstase şi încearcă să-l dezarmeze. Pistolul se descarcă accidental în decursul luptei, rănindu-l pe fostul premier. În total, s-au tras trei gloanţe.
3) Năstase e rănit, dar perfect conştient, cum a rămas până la internarea în spital. Negociază cu poliţiştii Ionescu şi Costea varianta sinuciderii, reciproc avantajoasă. Ulterior, îşi va instrui fiul să lanseze public zvonul existenţei unui “testament politic”. Andrei Năstase programează o conferinţă de presă în interiorul Spitalului Floreasca, fără a consulta vreun oficial al unităţii sanitare. Apoi, anulează evenimentul despre care ştia, de la început, că nu se va desfăşura.

De ce ar prefera poliţiştii varianta sinuciderii?

Deşi şi-au făcut datoria ca la carte, cei doi ofiţeri nu au niciun interes să fie anchetaţi pentru uz de armă, bănuiţi că au folosit în mod exagerat forţa sau transformaţi în simbolul abuzului în statul poliţienesc “al dictatorului Băsescu”. Ei ar fi crucificaţi de presa partizană în cazul în care s-ar afla că au îndrăznit să folosească (sau măcar să arate!) armamentul din dotare în palatul marelui Adrian Năstase.

De ce ar minţi Năstase?

Raţiunile pentru care Preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar prefera să se prezinte drept martir pe altarul dreptăţii sunt evidente. La nivel de simbolic, laşitatea implicată de un gest suicidal e preferabilă imaginii de infractor fugar.  Năstase ştie că în scenariul “poliţia nu mă lasă să mor” joacă, în final, trei eroi.

De ce şi-a pierdut cumpătul poliţistul Costea?

(26 iunie 2012)

Conform declaraţiilor oficiale date de Andrei Năstase, comisarul-şef Nicolae Costea i-ar fi strigat rănitului: “Să-ţi fie ruşine, să-ţi fie ruşine!”. (sursa) E greu de presupus că un ofiţer cu experienţă, care fusese avertizat de faptul că Adrian Năstase ar putea încerca să se sinucidă (conform declaraţiei ministrului Rus), reacţionează în acest mod. Pare mai plauzibil ca poliţistul să fi fost enervat de faptul că Năstase l-a ameninţat cu arma. Oricât cinism ai avea, nu procedezi în acest mod cu un om care vrea să moară, cu atât mai mult cu cât e vorba despre un fost prim-ministru. Decât dacă propria viaţă îţi e pusă în pericol, caz în care varianta suicidului suferă grav.

Tot fiul liderului PSD declară:

Un alt poliţist, intrând în cameră odată cu echipajul medical, i-a spus poliţistului care îl încătuşase: ”bine că nu te-a…muşcat”.

Muşcat sau împuşcat? Din câte ştim noi, Adrian Năstase nu era suspect de rabie.

NOTĂ: Cum nu suntem Sherlock Holmes şi Hercule Poirot de România, nu susţinem că am fi deţinătorii adevărului. Am propus doar o altă grilă de lectură a poveştii “Adrian Năstase a vrut să se sinucidă, dar n-a avut timp”. Cât de logică e înlănţuirea faptelor şi care e justeţea deducţiilor în varianta acră, vă invităm să judecaţi dumneavoastră, cititorii.

1
Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
23 Iunie 2012 @ 22:56

si mie imi pute treaba cu sinuciderea, dar si varianta unei inscenari mi se pare dificila.

2
Vote -1 Vote +1Acru
24 Iunie 2012 @ 0:43

Dacă nu-i nici sinucidere ratată, nici înscenare premeditată, mai rămâne varianta accidentului, susţinută de textul de mai sus.

3
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 4:52

Nastase nu s-a impuscat in gat. Totul este o inscenare de la cap la coada.
De ce a fost chemata o ambulata privata si nu una a unui spital? Pai nu intamplator. Personalul acelei ambulante nu l-a atins pe Nastase, altfel in loc de fular la gat ar fi avut un dispozitiv imobilizator, o perfuzie si o masca de oxigen. Daca ar fi venit o ambulanta adevarata, personalul de pe ambulanta ar fi constatat imediat ca dl Nastase nu are nici o plaga impuscata in gat. Singurii care i-au vazut lui Nastase “plagile” sunt cei 2 doctori de la spital, unul mai credibil decat celalalt. Am vazut o reconstituire grafica la TV in care glontul intra prin dreapta, probabil si-au dat seama de greseala comisa in scenariul initial, Nastase fiind dreptaci. Ca orice treaba facuta de PSD, si pe asta au facut-o tot de mantuiala.

4
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 5:20

De ce a fost evacuat intreg etajul unde e cazat (ca nu pot sa spun internat) Nastase? Simplu: ca sa nu-l vada nimeni. Altfel s-ar putea gasi martori care l-au vazut intorcand capul, miscand mana, si se complica treaba.
Nu pot sa cred ca procurorii si criminalistii care ancheteaza cazul nu s-au prins de toate lucrurile astea. E cusuta cu ata alba rau de tot. Pentru isprava asta ar trebui sa-i mai dea vreo 10 ani si cativa colegi de celula, care l-au ajutat sa puna in aplicare scenariul asta prost.

5
+2 Vote -1 Vote +1Acru
24 Iunie 2012 @ 6:17

@anonim(3), n-a fost ambulanţă privată. Maşina şi echipajul medical aparţin Seviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). Am verificat informaţia. Salvarea Mercedes Sprinter cu numărul de înmatriculare B-81-CVU provine de la SABIF.
Dacă nu ne crezi, vezi sigla pe maşină şi pe uniformele echipajului.
În plus, era mai simplu să-şi cheme singur salvarea dacă avea de gând să simuleze rănirea.

6
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 6:18

@Acru: Toate articolele de pe net mentioneaza ca a fost vorba de o ambulanta privata. Imi poti da tu macar un link care mentioneaza altceva?
Inca ceva: cum si-a schimbat el camasa dupa ce s-a impuscat in gat? Ce personal medical misca un ranit cu o rana in gat, ca sa-i schimbe camasa? Ce personal medical intarzie transportul la spital ca sa-i schimbe pacientului camasa si sa-i lege artistic un fular la gat? Imi pare rau, dar daca aia erau personal medical, ar trebui pedepsiti pentru neglijenta.

7
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 6:29

@Acru: N-am inteles de ce era mai simplu sa-si cheme singur salvarea. Salvarea era aranjata, daca venea o salvare oarecare isi dadeau aia seama ca nu e nimeni impuscat in gat, ce naiba. Stiu ca pare SF ce spun, dar sa nu uitam despre cine vorbim aici si ce resurse au el si prietenii lui.

8
Vote -1 Vote +1Acru
24 Iunie 2012 @ 7:12

Toate articolele de pe net mentioneaza ca a fost vorba de o ambulanta privata. Imi poti da tu macar un link care mentioneaza altceva?

Arareori ne bazăm pe articolele de pe net mai degrabă decât pe imagini. Dar da, sigur că pot:

“Preşedintele Traian Băsescu a telefonat miercuri noapte la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, pentru a afla care este starea de sănătate a lui Adrian Năstase” (de aici)

Apoi, “Alis Grasu, sefa Ambulanta Bucuresti, a declarat sa starea lui Adrian Nastase este echilibrata hemodinamic si respirator. Stiu de o plaga impuscata, dar nu am alte amanunte de la echipaj, a afirmat Alis Grasu, la Romania TV.” (de aici)

9
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 7:36

@Acru: Multumesc, dar tot nu sunt convins, pentru ca nu cunosc regimul de functionare al ambulantelor private (nu stiu ce relatie au cu Serviciul de Ambulanta), si am citit si auzit de n ori ca era o ambulanta privata. Ideea ramane in picioare: cei de pe ambulanta nu l-au atins pe Nastase. O dovedeste lipsa unei linii venoase, a unei masti de oxigen, a monitorizarii tensiunii (monitorul era oprit). Nastase era preparat, cu fular la gat, iar ambulanta n-a fost decat un taxi cu girofar. In afara de doctori si cei care l-au preparat, nimeni nu i-a vazut lui Nastase “ranile”. As putea sa pun pariu ca Nastase nu a fost in pericol niciun moment. Toata istoria asta pute de la 1 km. Sper sa aflam in curand rezultatele anchetei oficiale si ancheta sa fie facuta pe bune.

10
+2 Vote -1 Vote +1Acru
24 Iunie 2012 @ 8:38

În casă, mai erau şi poliţiştii. De ce ai aştepta încă doi martori înainte de a chema “taxiul cu girofar”?

Oricât ne-ar plăcea teoriile, e greu să negăm existenţa plăgilor împuşcate. Problema e contextul în care s-au produs ele.

11
+1 Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 9:36

Buna intrebare, dar sa nu uitam ca totusi timpul a fost scurt, de la pronuntarea sentintei pana la “sinucidere” nu trecusera nici 3 ore. Daca a existat un plan (si eu cred ca a existat) el a fost incropit la disperare si executat in graba. De ce nu ar fi plin de greseli, mai ales de executie?
Cred ca existenta plagilor e totusi esentiala pentru a demonstra sau demonta ipoteza existentei unui scenariu. Nici un scenariu nu ar cuprinde o impuscatura prin gat. ma gandesc…
Pot sa atac problema si altfel, pur matematic. Care e probabilitatea sa-ti tragi un glont prin gat si sa nu patesti aproape nimic? Inmultiti rezultatul cu sansele sa vrei sa te sinucizi si sa iti nimeresti doar gatul. Inmultiti rezultatul cu probabilitatea ca un dreptaci sa incerce manevra cu stanga. Ce rezultat ati obtinut? Aia e probabilitatea ca povestea asta sa fie adevarata. Mi-e imi da o probabilitate mai mica decat aia de a castiga potul cel mare la 6 din 49. Daca cineva chiar crede povestea asta cu sinuciderea, am un pod de vanzare…

12
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 9:38

Inca ceva: taxiul cu girofar a venit cu politistii. Ca sa scapi de politisti, trebuia sa chemi o ambulanta normala, care iti dadea jos fularul de la gat si vedea ca n-ai nimic.

13
Vote -1 Vote +1Acru
24 Iunie 2012 @ 9:41

Nu-i mai eficient să faci un plan de fugă decât unul care să simuleze sinuciderea, riscând ca, la capătul lui, să te aştepte tot celula umedă şi caldă?

14
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 10:01

Fuga e rusinoasa, plus ca sansele sa fie gasit si adus inapoi ca un caine erau mari. E foarte greu sa te mai ascunzi, planeta asta e tot mai mica, plus ca omul e obisnuit cu un anumit standard de viata, are avere, familie, o varsta… nu merge. Sunt sigur ca au analizat si scenariul asta dar sinuciderea ratata e un scenariu mult mai bun. Sinuciderea ratata e mai pe placul publicului, insetat de dramolete. Daca incerci sa te sinucizi, oamenii te iarta. Li se face mila, uita cat de mafiot esti, cat ai furat. Oamenii sunt slabi, si pesedeaua stie asta. O sinucidere ratata deschide o gramada de posibilitati de a executa 8 luni de detentie fara a vedea puscaria pe dinauntru, si te spala si de multe pacate in ochii unei mari parti a populatiei. Dupa ce isi va fi ispasit pedeapsa, Nastase va fi mai popular decat a fost vreodata in toata viata lui. Asta daca nu-i taie cineva elanul, demascand toata tarasenia.

15
Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 10:10

Daca ma gandesc mai bine, Machiavelli insusi nu ar fi putut concepe un plan mai genial de a intoarce o situatie extrem de proasta intr-una extrem de favorabila.

16
-1 Vote -1 Vote +1anonim
24 Iunie 2012 @ 10:24

Daca avea de gand sa fuga, nu era nevoie sa astepte acasa nici macar sentinta. O putea afla si din alta tara. Daca era favorabila, se intorcea si zicea ca a fost in vacanta. Nastase nu e un borfas de duzina, caruia ii vine ideea sa fuga cand aude soneria. Eu unul nu cred varianta “fuga” nici o secunda.

17
+2 Vote -1 Vote +1Laurentiu
24 Iunie 2012 @ 10:50

Un .38 ii zbura o buna parte din gat si se caca pe el de durere. Avea doar arsuri de la gazele iesite din pistol. Scenariul meu.

18
+1 Vote -1 Vote +1Acru
24 Iunie 2012 @ 22:09

@Laurenţiu (17), l-o fi nimerit doar un 7.65 din Carpaţi Md. 1974 ;)

19
Vote -1 Vote +1Acru
24 Iunie 2012 @ 22:11

Daca incerci sa te sinucizi, oamenii te iarta.

Nu şi justiţia.

Daca avea de gand sa fuga, nu era nevoie sa astepte acasa nici macar sentinta.

Unii oameni cred până în ultima clipă că lor nu li se poate întâmpla. În plus, în sinea lui, Adrian Năstase chiar crede că e nevinovat.

Fuga e rusinoasa (…) Nastase nu e un borfas de duzina

Nici Omar Hayssam nu e un infractor oarecare. Nici deputatul Mihail Boldea, nici Mihai Necolaiciuc (CFR), nici Nicolae Popa, nici măcar Guru Bivolaru.

20
+2 Vote -1 Vote +1Tudor Barbu reloaded
25 Iunie 2012 @ 23:43

Nastase sigur n-a fost impuscat cu un Smith & Wesson Special, daca a fost impuscat. Teoria asta sta in picioare daca glontul care l-a ranit provine din pistolul polistului….ceea ce nu-i deloc exclus.

21
+1 Vote -1 Vote +1anonim
27 Iunie 2012 @ 3:32

Acum dupa ce l-ai vazut pe Nastase la televizor, inca mai crezi ca prin gatul lui a trecut un glont acum 2 zile?

22
Vote -1 Vote +1Acru
27 Iunie 2012 @ 17:59

O să-ţi răspund printr-o informaţie ornitologică:

Ştiaţi că peruşii îşi pot roti capul cu 180 de grade? La fel şi Adrian Năstase, la urcarea în ambulanţă. :D

Cum spuneau Laurenţiu (17) şi Tudor (20), nu un glonţ dintr-un .38. Altfel, operaţia de curăţare a plăgilor a fost filmată. Rănile au existat.

23
+1 Vote -1 Vote +1anonim
29 Iunie 2012 @ 9:10

Eu n-am vazut nici o filmare. Atat iti spun: un om impuscat in gat nu isi misca capul dupa 2 zile. O fi avut vreo zgarietura, in nici un caz ce s-a dat la televizor, glont intrat printr-o parte si iesit pe partea cealalta (nici de .38 nici de orice alt calibru).

24
+1 Vote -1 Vote +1ionut
15 August 2012 @ 14:32

Scenariul propus de acru.ro e foarte plauzibil; as adauga doar ca, ploaia de gloante s-a lasat fara rani; o unghie in gat poate sa-i fi scapat intr-adevar cuiva, dar nu un glont. Ala e facut sa ucida si nefiind proiectat de PSD, probabil ar functiona. Si cu un pistol cu aer comprimat, daca te-ai impusca conform scenariului oficial, ti-ar intepeni gatul un pic. Probabil ca in urma agitarii pistoalelor s-au tras niste gloante, dar nimeni nu a fost impuscat. Acum nu ca as fi eu mare pistolar, inafara de PM 7,62 si niste arme de vanatoare, cu altceva n-am mai tras, dar putem cauta pe youtube, efectele unui pistol de calibrul .38 cum inteleg ca a fost al lui Nastase. http://www.youtube.com/watch?v=uDUWZuOWAeU :)

25
+1 Vote -1 Vote +1ionut
15 August 2012 @ 14:40

Revin, am ignorat gusa fostului premier; ea permite impuscarea fara efecte adverse.

26
Vote -1 Vote +1Acru
16 August 2012 @ 9:10

nefiind proiectat de PSD, probabil ar functiona

Bună asta! :lol:

Având în vedere că la Curtea de Apel Adrian Năstase ţopăia ca un suricat când a coborât din dubă, iar asta se întâmpla la doar o lună după ce ar fi fost împuşcat în gât, trebuie să admitem că ne-am înşelat în privinţa rănii. N-au existat plăgi produse de pătrunderea unui glonţ.

Tu ce părere ai?