«

»

Ciorbă din cloşca cu puii de aur

12 Iunie 2012

Dacă vreţi să înţelegeţi cum îşi omoară statul român cloşca cu puii de aur, uitaţi-vă la Transgaz Mediaş (TGN), companie a cărei perspectivă de rating a fost coborâtă astăzi. Transportatorul de gaze a obţinut în ultimii 4 ani profituri din ce în ce mai mari, pe fondul creşterii afacerilor. Ce are agenţia Standard & Poor’s cu S.N.T.G.N. Transgaz de vrea să-i revizuiască evaluarea în sens negativ, când afacerea generează profituri record?

S&P ne lămureşte:

  • riscuri importante de reglementare într-o ţară unde aceasta nu este independentă de guvernare;
  • distribuirea a 90% din profit ca dividende în dauna bugetului de investiţii.

În traducere liberă, preţul gazelor e un instrument politic. Statul, ca acţionar majoritar, ia 90% din profitul obţinut de Transgaz şi îl cheltuieşte pe salariile bugetarilor, pensii, pomeni electorale, piscine la sat şi pârtii de schi la ţară. Deşi e din ce în ce mai rentabilă, compania Transgaz nu-şi poate retehnologiza reţeaua din cauză că 90% din profit e vărsat, prin lege, la bugetul statului. Conductele ruginesc în câmp, deşi randamentele anuale obţinute din activitatea economică sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

Ministrul şi directorul

idei bune dezbatere argumenteŞi mai e un aspect pe care Standard & Poor’s nu-l menţionază explicit, dar pe care îl ia, cu siguranţă, în calcul. În octombrie 2009, ministrul Adrian Videanu l-a demis pe directorul Ioan Rusu, în locul lui fiind numit Florin Nicolae Muntean. În septembrie 2010, Muntean e dat afară de noul ministru, Ion Ariton, în locul lui fiind desemnat Florin Cosma. Anul acesta, iar s-a schimbat conducerea politică, aşa că Daniel Chiţoiu l-a concediat pe Cosma şi l-a readus director al Transgaz pe Ioan Rusu. Un fel de bambilici politic cu manageri de companie.

Comparativ, SNP Petrom, controlată de austriecii de la OMV, are acelaşi CEO de 6 ani: pe Mariana Gheorghe.

Transgaz nu e încă vechea Pobeda din parabola cu găini. Dar are toate şansele să devină o nouă “gaură neagră pentru economie” dacă mai rămâne mult sub administrarea statului român. Exact aşa cum sunt Poşta Română, CFR, Oltchim, toate exploatările miniere, Termoelectrica, CET-urile, chiar şi Televizinea Română (SRTV).

Dacă s-ar întâlni cu cloşca ouătoare de aur,  ai noştri decidenţi politici ar tăia-o şi ar găti din ea o ciorbiţă fierbinte, numai bună de oferit gratis în campania electorală. Trist e că reacţia majorităţii românilor ar fi exact aceasta.

1
+2 Vote -1 Vote +1ionut
19 Iunie 2012 @ 8:25

sesizeaza cineva ironia: pe omul care controleaza robinetul gazelor romanesti il cheama Rusu?? :) )

Tu ce părere ai?