Statul român în acţiune: plăteşte 5 milioane de euro pentru recrutarea de manageri privaţi, îi numeşte, apoi le respinge planurile de restructurare pentru a-i face să plece. Ulterior, procesul o ia de la capăt, ca să arătăm creditorilor externi că ne străduim. Alţi bani, altă distracţie, alte onorarii şi comisioane.
Dimitris Sophocleous, directorul general al CFR S.A. din ianuarie 2013, a demisionat pe 15 aprilie, după ce Ministerul Transporturilor condus de Relu Fenechiu a respins planul său de administrare. Directorul demisionar a acuzat disperarea factorului politic de a pierde influenţa asupra resurselor unei companii de stat şi a finanţărilor europene. Probabil că grecul nu s-a adaptat străvechilor tradiţii româneşti.
În timp ce nişte firme de recrutare câştigă sume de ordinul milioanelor de euro, companiile statului produc pierderi şi acumulează datorii. Datorii care induc întârzieri în lanţul de plată, producând blocaj financiar. Cum schema cu ştergerea arieratelor din pix nu mai funcţionează, urmează binemeritata insolvenţă, finalizată cu faliment şi lichidare.
Disponibilizarea tuturor bugetarilor paraziţi, urmată de privatizarea tuturor activelor statului cât încă sunt eficiente? Nu, nu se poate aşa ceva, noi nu ne vindem ţara! Mai bine o falimentăm.
La CFR, decidenţii politici aleşi chiar de popor, s-au chinuit ceva mai mult să păstreze aparenţa de bună-credinţă. În cazul Companiei Energetice Oltenia au fost mai direcţi:
P.S. Mulţumim Forţa Nouă (F9) pentru preluare.
zic sa facem referendum si pt conducerea CFR