«

»

Cum se mai numeşte Naţionala de fotbal

5 Iunie 2013

Selecţionerul

idei bune bursaRomânia e singura echipă naţională de fotbal din lume antrenată de un infractor, chiar în timpul în care acesta îşi derulează pedeapsa. Ca jucător, barbugiul Victor Piţurcă a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare pentru jocuri de noroc, în 1981, la Târgu-Jiu. Ca antrenor, acelaşi Nea Piţi s-a ales cu o sentinţă definitivă şi irevocabilă pentru favorizarea infractorului. Nici atunci, nici acum, penalul personaj nu şi-a ispăşit pedeapsa în puşcărie, continuând să joace fotbal, respectiv să ocupe funcţia de selecţioner al României, unicul job unde cazierul nu contează. Pentru că regulile sunt făcute pentru a inventa excepţii.

Cunoscut mai mult prin copiii din flori făcuţi cu stripteuzele din barul Melody decât pentru performanţe, impertinentul Victor Piţurcă are o relaţie aparte cu noţiunea de corectitudine, demnitate şi fair-play. În 2002, a fost filmat trişând într-un cazinou, prins în flagrant şi dat afară în şuturi.

Jucătorii

Cel mai talentat jucător al Naţionalei de cartofori lui Nea Piţi e Adrian Mutu, un tip prins trăgând sportiv cocaină pe nas între antrenamente. Coordonatorul de joc Mutu are un pumn mai puternic decât şutul, chestie de care s-au convins mai mulţi ospătari şi clienţi ai cluburilor de noapte.

În apărare, Victor Piţurcă se bazează pe stâlpul Gabriel Tamaş. Recent, fundaşul român s-a antrenat în Grădina Etnobotanică hidratându-se şi cu o duzină de păhărele, apoi s-a luat la trântă dreaptă cu uşa unui bloc. Caracter puternic, îmbăTa-m-aş a câştigat bătălia, apoi şi-a savurat victoria îmbrăţişând primul preş întâlnit în cale, pe care s-a culcat, cuminte şi disciplinat.

Stadionul

Echipa de fotbal României evoluează pe un stadion ultramodern, care a costat de două ori mai mult decât copia sa fidelă, Commerzbank Arena din Frankfurt. După ce au plătit 234 de milioane de Euro pentru Arena Naţională, românii au constatat că din cauza erorilor de proiectare, nu creşte iarba, iar gazonul trebuie înlocuit de câteva ori pe an. Nu-i nimic, vopsim suprafaţa de joc în verde şi ne rugăm să nu cumva să ningă. Nu de alta, dar nici acoperişul retractabil nu funcţionează.

Tactica

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla echipei României într-un meci oficial e ca băieţii lui Nea Piţi să marcheze în primele zece minute. Asta pentru că urmează 80 de minute de îngrămădeală cu fundul în propria poartă şi trageri de timp. Stămoşescul “pe aici nu se trece“, adânc transcris în codul genetic naţional, transpare la fiecare fază. Ai noştri trişează fotbalul cu un fel de disperare glorioasă, implorând zeiţa zarurilor să dea ceasul înainte şi să se termine naibii odată calvarul.

Cu asemenea valori, simboluri şi principii, nu-i de mirare că Naţionala se mai numeşte şi echipa … reprezentativă a României.

Tu ce părere ai?