«

»

F-16, soluția anti-cutremur

11 Noiembrie 2013

România e pregătită pentru un cutremur major. Cele 12 avioane F-16 second-hand date la casat de Portugalia, pentru care plătim 628 de milioane de Euro, îşi vor dovedi utilitatea la următorul seism puternic, când 600 de clădiri din Bucureşti şi alte câteva mii de locuinţe din ţară se vor prăbuşi, îngropând sub moloz zeci de mii de vieţi.

Ţi-e teamă de cutremur? Linişteşte-te, te apără F16 produs în 1980

cutremurul mare Bucureşti

Priorităţi

În octombrie 2013, România a plătit prima tranşă de 100 de milioane de Euro aferentă achiziţiei a 12 avioane militare fabricate la începutul anilor ’80. De la bugetul statului, adică din buzunarul fiecăruia dintre noi. Aproape concomitent, Guvernul Ponta a tăiat la jumătate fondurile care vor fi alocate, în următorii trei ani, consolidării blocurilor de locuinţe cu risc seismic major. Pentru că “nu sunt bani”.

Întrucât statul român a virat deja (cu generozitate) 100 de milioane €, portughezii s-au apucat să segmenteze motoarele bătrânelor aeronave, să mai schimbe o garnitură, să mai ia rachetele la pilă. E nevoie de reparaţii capitale, căci valoarea de piaţă a rablelor avioanelor respective era de …. 1 dolar în urmă cu 19 ani, când Portugalia le-a primit cadou de la SUA, căci americanii le considerau depăşite. Acum, statul portughez ni le vinde nouă cu 847 milioane $ (628 milioane €). Iar noi le cumpărăm, pentru că suntem “dăştepţi” şi … avem bani!

Nu sunt bani de consolidări, ne mai trebuie un mileniu!

Am spus că avem bani? Doar 19 (nouăsprezece) clădiri “cu bulină roşie” au fost consolidate în Bucureşti în ultimii 36 de ani, adică de când cutremurul din 1977 a ucis 1570 de români, rănind alţi aproape 12.000. Câte o clădire la un an şi zece luni. Păstrând acelaşi ritm, ar fi nevoie de încă un mileniu ca lucrările de consolidare să ajungă la majoritatea construcţiilor şubrede din Capitală, inclusiv la cele 97 de şcoli care funcţionează în spaţii care vor fi rase de pe suprafaţa Pământului la primul cutremur mare. Dar ritmul lucrărilor va încetini la jumătate, căci … dacă nu sunt bani, Dumnezeu cu mila!

F5/Reload/Reîncarcă pagina dacă filmul nu rulează

Jumate de miliard de dolari la gunoi. Lancer = fier vechi

După 1989, România a cheltuit aproape jumătate de miliard USD pentru modernizarea flotei de avioane sovietice MiG-21 şi transformarea lor în variantele Lancer A, B şi C. Acum, le va tăia la fier vechi pur şi simplu. Pentru că-şi permite, are destui bani pentru a cumpăra 12 bucăţi F-16 mai vechi cu zece ani decât MiG-urile 29, aruncând la coş şi investiţiile iniţiale în MiG21, pe care le-a făcut de bunăvoie.

Cu doar 30 de milioane $, Polonia, membru NATO ca şi România, tocmai a modernizat 15 aparate MiG29 pe care le va folosi până în anul 2028. (sursa)

Vecinii maghiari, foşti membri ai Pactului de la Varşovia ca şi noi, care au intrat în NATO cu cinci ani înaintea României, au decis să vândă echipamentele militare sovietice neutilizate. În timp ce Ungaria vinde avioane MiG-29 pentru câteva miliarde de forinţi, iar Polonia modernizează ieftin vechea flotă, România transformă în fier vechi aeronave de vânătoare în a căror recondiţionare a băgat sute de milioane de dolari şi cumpără rable care costau 1 dolar acum 20 de ani. Pragmatic şi inteligent, nu?

Câte vieţi ar salva 628 milioane €. Despre priorităţile decidenţilor

150 de Euro pe metrul pătrat costă consolidarea anti-seismică a unei construcţii. Un bloc mediu, cu şase etaje şi 24 de apartamente are 5.600 de metri pătraţi construiţi. Pentru a-i reface întreaga structură de rezistenţă, ar fi nevoie de 840.000 €. Cele 628 de milioane de Euro aruncate cheltuite pentru duzina de F-16 second-hand ar ajunge pentru reabilitarea a…4,2 milioane metri pătraţi de clădiri! Un calcul simplu arată că bugetul consumat pentru cele 12 vechituri zburătoare, care ne vor apăra de inamici imaginari, ar fi suficient pentru a salva de la prăbuşire 748 de blocuri cu aproape 18.000 de apartamente, cu dependinţe cu tot.  Implicit, zeci de mii de oameni ar avea o şansă în plus să nu crape sub dărâmături.

  • Pentru una bucată avion de luptă F-16 Block 15, guvernul României plăteşte 52,33 milioane de Euro. În 2013, 100 de milioane € au zburat deja, în contul celor 12 aeronave care vor fi livrate peste vreo doi ani, când se încheie reparaţiile.
  • Pentru finanţarea programului naţional privind reducerea riscului seismic la construcţii, acelaşi guvern USL va aloca, anul viitor, 900 de mii de Euro (4 milioane lei). Atât e bugetul proiectat pentru pe 2014, atât se va investi în stabilizarea miilor de clădiri pericol public.

Primul “rol” benefic: scurtează agonia

consolidare bloc seism

Pericole

Diferenţa dintre cutremure şi războaie e că ameninţarea seismică e reală, în vreme ce armata de duşmani care ar ataca România în viitorul apropiat reprezintă o proiecţie ipotetică pentru o minte normală. Cum inamicii aeropurtaţi lipsesc cu desăvârşire, micro-flotila de F-16 va deveni utilă după următorul cutremur de magnitudine peste 7, atunci când mii de victime vor agoniza sub dărâmături. Avioanele “multirol” pot survola oraşele calamitate, senzorii termici având capacitatea să ghideze proiectile către grămezile de moloz care încă ascund muribunzi. Cu precizie milimetrică, rachetele lansate din F16 ne vor putea curma suferinţa inutilă dintr-un foc. Suntem pregătiţi de cutremur!

1
Vote -1 Vote +1coolnewz
11 Noiembrie 2013 @ 10:27

pe de alta parte … poate nu ma pricep, dar nu prea vad cum poate fi consolidat un bloc?! In afara poate de a-i pune niste sine de tren pe verticala pe exterior de jur-imprejur, pe ici-pe colo, prin punctele esentiale … nu am alta idee

2
+8 Vote -1 Vote +1Petre
11 Noiembrie 2013 @ 19:46

Al doilea rol benefic …
Vor zbura pe langa cladirile care nu au picat la cutremur pentru a le testa rezistenta la vibratii …

3
+7 Vote -1 Vote +1Acru
15 Noiembrie 2013 @ 0:02

@coolnewz, sunt nenumărate soluţii tehnice de consolidare a structurilor deja construite.
Uite doar un exemplu:

Variante de consolidare există, bani să fie! Oh, wait…

Tu ce părere ai?