De când e gravidă, parcă s-a tâmpit, se confesează exasperat partenerul de viaţă al unei femei aflate în perioada de gestaţie. Maliţioşii ar spune că ofilirea inteligenţei viitoarelor mămici se produce încă dinaintea concepţiei fătului, mai ales dacă urmaşul este mult dorit şi cu nerăbdare aşteptat. În cazul acesta, aspiranta la titlul de “graviduţă” (înfiorător diminutiv) lasă la o parte masă, casă, carieră şi îşi târăşte jumătatea masculină pe la tot felul de doctori pentru analize, măsurători de compatibilitate, teste genetice şi tratamente de fertilitate.
Ziua din care nimic nu va mai fi la fel
Bietul bărbat nu mai aude decât discuţii despre vitamine prenatale, procesul ovulaţiei şi sosirea ciclului menstrual. Nu mai face sex decât cu ceasul într-o mână şi termometrul în cealaltă, clasica “ţigară de după” fiind înlocuită de o grabnică vizită la toaletă pentru a se verifica prolificitatea demersului. Iar când, în sfârşit, rezultatul testului de sarcină e pozitiv, femeia dansează de bucurie, convinsă că l-a apucat pe Dumnezeu de un picior. În naivitatea lui, bărbatul e de aceeaşi părere. Dacă se află la prima experienţă de acest gen, viitorul tătic nu ştie că în următoarele 270 de zile nimic nu va mai fi la fel.
Mai întâi apar greţurile matinale. Nevasta nu va putea să îşi îngurgiteze micul dejun şi va avea grijă ca nici soţul să nu şi-l poată înghiţi pe al lui, explicându-i cu lux de amănunte ce, cum, cât şi de ce i-a venit pe nas. Ce vreţi, e o perioadă specială pentru ea şi are nevoie să se vorbească despre asta! De altfel, a şi descărcat deja cinci cartele telefonice, sunându-şi toate rudele, vecinele, colegele, prietenele, dar şi neprietenele pentru a le împărtăşi vestea cea mare.
Cine o fi nebuna asta?
Apoi se măresc sânii şi, odată cu ei, apetitul bărbatului pentru năzbâtii. Dar şi aici i se taie repede cheful, cu o explicaţie pseudo-ştiinţifică despre felul în care “gimnastica suedeză” poate dăuna fătului. Uşor-uşor, omul ajunge să nu-şi mai recunoască partenera. Nu-i vorbă că i-a crescut burta, i s-au umflat picioarele şi a făcut guşă, dar parcă nici boii nu-i mai sunt toţi pe acasă.
Ba umple batiste plângându-şi silueta pierdută, ba zburdă prin casă declarându-se cea mai fericită fiinţă în viaţă. Cafeaua i se pare acră şi grepfrutul dulce. Detestă mirosul de crini, dar adulmecă pofticioasă putoarea aroma de sulf. E în stare să-şi trimită consortul după pepeni verzi în toiul nopţii de Revelion şi după ghiocei în miezul verii. “Nu vă faceţi griji, e de la hormoni”, îl linişteşte ginecologul pe domnul ajuns cu nervii la pământ.
Dar cum să nu-şi facă griji când mai întâi îşi oblojeşte “borţoşica” (alternativă la nonsensul volumetric “graviduţă”) deprimată cu saci de batiste şi kilograme de ciocolată, pentru ca mai apoi să fie târât prin malluri unde îşi cheltuieşte şi ultimul ban cumpărând trusou cu cristale şi cărucior pentru copii cu trei viteze. Ba mai trebuie să facă faţă şi valului de tuşe, tanti, soacre, cumetre şi cumnate care îi vizitează pline de bunăvoinţă, dar mai ales de sfaturi.
Gata, de acum mă relaxez!
După nouă luni de nebunie curată, omul speră că ziua naşterii îi va aduce înapoi iubita de pe vremuri. Greşit! Femeia va suferi în continuare de depresie post-partum, de tulburări hormonale pe fondul alăptării şi de crize nervoase din pricina lipsei de somn. Doar că acum bărbatul va putea s-o ignore cu succes pentru că atenţia îi va fi pe deplin atrasă de rodul răbdării dragostei sale, bebeluşul. Care va reuşi întotdeauna să aibă un plânset mai puternic, mai îndelungat şi mai de neînţeles decât mama lui.
ahhh, ce malitios esti!!
@Ratatouille, de ce excluzi posibilitatea ca acest text să fi fost scris de o femeie?
Draga Acru.ro, minunat articol , plin de o incarcatura emotionala greu de suportat..zau! Bietul barbat oropsit de capriciile hormonale ale “gravidutei”, se presupune ca stia ce urmeaza (macar si de la un prieten) daca face sex neprotejat. Asa ca n-am lacrimi…!
@Beatrice, dacă bărbatul nu ştia de la un prieten, are şansa de a citi aici, înainte de a experimenta pe propria-i piele. Asta-i şi ideea
Cât despre lacrimi, ai dreptate, chiar sunt inutile. Opţiunile şi consecinţele lor trebuie asumate.
Ii dau dreptate autorului acestui articol. Sunt tata de 6 luni si am remarcat si eu treburile astea. Lasata nestingherita in grupul celor ce sunt au fost sau vor fi mame, femeia o va lua razna.
Urmeaza cand esti parinte un adevarat cult materialist al articolelor destinate copiilor, de la jucarii, la lapte, biberoane, carucior. Dar la fraza din final, te-as contrazice. Bebelusul e mult mai usor de inteles si mult mai dragalas: imi zambeste mereu si plange doar daca ii este foame, somn sau vrea sa fie schimbat.