«

»

Legea sinuciderii şi blestemul vecinătăţii

4 Aprilie 2012

Sinuciderea ar trebui reglementată prin lege, pentru că preceptele religioase nu sunt suficiente. În caz contrar, oamenii de tip Dănuţ Bâtă vor continua să arunce clădiri în aer, spre disperarea celor care poate mai vor să trăiască şi preferă să o facă sub un acoperiş.

Dănuţ Bâtă e vecinul pe care nu ţi l-ai dori niciodată. Povestea lui e simplă:  a vrut să se omoare inhalând gaze, drept pentru care a pornit aragazul şi s-a culcat. Somnul i-a fost sfetnic vital, iar până în zori a uitat de povestea cu sinucisul. Aşa că a urmat vechiul tabiet: şi-a aprins tacticos o ţigară. Gazul acumulat în apartament nu e tolerant cu fumătorii, având metode specifice de a le explica faptul că “fumatul ucide”. Evz ne spune şi că trei familii au rămas fără locuinţă pentru ca ieşeanul Bîtă să-şi clarifice îndoielile existenţiale, iar BZI ne arată imagini cu efectele (ne)hotărârii lui Dănuţ.

Vecinul tău e fericit şi se bucură de viaţă? Sigur?

vecini casa bloc

Soluţie utopică

Dintre toate formele de apropiere umană, vecinătatea e cea mai arbitrară.

Prietenii ţi-i poţi alege, rudele le poţi ignora, dacă relaţiile sunt reci, iar colegii nesuferiţi nu-ţi pot fi impuşi la nesfârşit. Vecinătatea însă pare un blestem pe durată nelimitată, dacă nu obişnuieşti să-ţi schimbi locuinţa frecvent. În plus, n-ai cum să ştii dacă nu cumva chiar vecinul tău e fratele geamăn al lui Dănuţ Bîtă. Şi e absurd să-ţi vinzi casa sau să-ţi anulezi contractul de închiriere doar pentru că ţi se pare că domnul de vizavi e cam deprimat şi uneori parcă miroase a etilmercaptan.

O eventuală lege a sinuciderii n-ar avea cum să-i pedepsească pe cei care, din pricini doar de ei şi Dumnezeu ştiute, chiar îşi iau viaţa. Totuşi, ar diminua numărul de ameninţări demonstrative, uneori transformate în tentative penibile sau periculoase pentru ceilalţi.

Ai înghiţit un blister de aspirină pentru că iubi nu-ţi răspunde la primul apel? Amendă şi suportarea tuturor cheltuielilor pentru tratament şi transport, chiar dacă eşti asigurat(ă). Data viitoare ori faci rost de Furadan, ori mai suni odată. Ai sărit pe fereastră de la etajul 1 şi te-ai atârnat de crengile boschetului din grădină? Nu mă interesează, plăteşti amendă şi taxă de spitalizare. Când te faci bine, plantezi şi un tufiş nou. Tentativa se pedepseşte.

1
-2 Vote -1 Vote +1vasi
4 Aprilie 2012 @ 16:11

eu gandeam ca niste manele in miez de noapte sunt dauna maxima pe care mi-o pot produce vecinii. sper sa nu avem vreo “bata” in bloc!!!
despre ideea cu legea tentativei de sinucidere nush ce sa zic…rromanii nu respecta nici legile existente…

Tu ce părere ai?