«

»

România nu mai e la fel

30 Iulie 2012

România USL mitingRomânia are 5,53 milioane de pensionari în sistemul de asigurări sociale, conform datelor oficiale. Bugetarii din Administraţie, Educaţie şi Sănătate, fidelii prieteni ai USL, reprezintă cam 900.000 de voturi (sursa). Personalul forţelor armate şi cel asimilat acestora (MAI, MApN) e de aproximativ 250.000 români. 404.000 şomeri sunt înregistraţi în evidenţele ANOFM. Dacă facem adunarea, rezultă aproape 7,1 milioane.

7,4 milioane de voturi favorabile a primit Uniunea Social Liberală în tentativa de a-l demite pe Traian Băsescu. 10,88 milioane de români au votat împotrivă sau au boicotat (voluntar ori întâmplător) referendumul.

Priviţi şi spre România modernă

Lecţia pentru USL e cum nu se poate mai clară. Chiar dacă aduci la vot întreg electoratul tradiţional (ipoteză fantezistă), nu strângi cvorumul de 50%. Pomenile, tombolele electorale, discursul revanşard naţionalist, ignorarea economiei reale, sfidarea Germaniei, tupeul în desconsiderarea eticii intelectuale şi viziunea proletara pot mobiliza la urne un anume tip de simpatizanţi, care numără maximum 7-8 milioane.

Azi, leul s-a apreciat semnificativ în raport cu euro, după săptămâni întregi de picaj. Asta e relevant pentru o parte din România, nu costul marmurei din vila Dante.

România a evoluat, iar o parte din societate s-a modernizat. De când a preluat puterea executivă, USL a ignorat sau a penalizat mediul de afaceri, economia privată, liber profesioniştii, micii antreprenori, minoritatea maghiară şi societatea civilă cu mentalitate europeană. Cabinetul Victor Ponta a guvernat doar pentru pensionari, bugetari, naţionalişti şi asistaţi social. Aceste categorii i-au răsplătit preocuparea, au susţinut acţiunile anti-Băsescu, însă n-a fost destul. În România de azi, ei nu mai sunt suficienţi. O mare parte din Ardeal, zonă mai apropiată valorile occidentale şi câteva oraşe mari sunt pierdute pentru USL.

“Întindeţi o mână şi României progresiste. Uitaţi pentru o vreme de strivirea duşmanului politic şi propuneţi un mesaj constructiv“. Asta au transmis Uniunii Social Liberale cei care au boicotat referendumul. Aude cineva?

Tu ce părere ai?