«

»

Pasiuni ardeleneşti

19 Martie 2013

conserva ardealulOrkla Foods România în parteneriat cu publicistul medieşean George Togan anunţă lansarea Tratatului de istorie alimentară modernă şi contemporană, intitulat ca în poza de mai jos. Condimentată aproape ardeleneşte, cartea e o reeditare adaptată a unei lucrări publicate în 1944 şi oferă un răspuns lămuritor întrebării publicitare “ce este fainoşagul, domnule?“.

Fainoşagul face parte din ordinul Perissodactylia, Familia Ecvideelor, are corpul zvelt, gâtul puternic şi e cunoscut sub denumirea Equus caballus. Ingredientul secret al conservelor Ardealul are coadă stufoasă, urechi ascuţite, poartă coamă şi merge pe patru membre lungi, terminate cu câte un deget învelit în copită. Făinoşagul cu care grupul alimentar norvegian Orkla Foods Ingredients dă gustul produselor “ardeleneşti” e înrudit cu zebra, măgarul african şi catârul. Fiind erbivor, uneori mănâncă şi plante aromatice atunci când paşte, ceea ce explică urmele vagi de mirodenii naturale din produsele Orkla Foods România. Iniţial sălbatic, fainoşagul din reţetă a fost domesticit pentru oameni, cu pasiune.

Orkla Foods Ardealul

Nechează Ardealul

Ardealul nechează, marşul batalioanelor corupte

De un realism cutremurător, lucrarea Nechează Ardealul se inspiră din versurile unui străvechi cântec patriotic românesc, furat de la polonezi. “Treceţi batalioane române Carpaţii” e versiunea plagiată a marşului infanteriei poloneze, pe care îl puteţi asculta aici.

Întrucât alimentele comercializate în România par stocate într-o Cutie a Pandorei, nu trece nicio zi fără descoperirea unui lot toxic sau fals etichetat. Cum starea de fapt e departe de a fi o noutate, e clar că istoria recentă a industriei alimentare autohtone constă într-un lung şir de complicităţi abjecte motivate de corupţie sau dezinteres. Consumatorilor nu le rămâne decât să fredoneze prin spitale cântecul batalioanelor intoxicate, pe acordurile binecunoscutului marş:

Un cântec istoric ne-aduce aminte
Corupţii în veci vor fi fraţi.
De la funcţionar, pân’ la preşedinte,
Cu toţii sunt profund pătaţi. [bis]

Ardealul, Ardealul, Ardealul nechează
Problema e numai la noi.
Păzeşte-ţi copile părinţii şi fraţii,
Căci statul e-un imens bubui. [bis]

Altfel, să iubim cărniţa românească. E dubioasă, da’-i a noastră. Poftă mare (ca) de cal să aveţi!

Pentru conformitate: alături de Ardealul, din portofoliul Orkla Foods România mai fac parte mărci precum Tomi, Bunătăţi de la Bunica, Wiesana, Holland, Linco, Unirea, Fruhstuck sau La Minut. Sloganul companiei este “Pentru oameni, cu pasiune”!

1
+2 Vote -1 Vote +1FAINOSAG.RO
23 Martie 2013 @ 12:47

Cei de la Orkla Foods au declarat ca fainosagul este facut din acel 1% cal care se gaseste in orice conserva de vita. Probabil trecea din intamplare pe langa malaxor o martoaga si-au zis “baga-l domne la tocat si p-asta ca tot iarba mananca”. Definitia fainosagului ar trebui bagata in DEX.

2
Vote -1 Vote +1alexandru cel Mare
9 Iunie 2013 @ 16:53

sa va iau fainosagul p…

3
+1 Vote -1 Vote +1marius
7 Iunie 2016 @ 16:30

Fainosag e un cuvant campus din ardelenescul fain-frumos so ungurescul sag ce inseamna tinut,tara.deci fainosag insamna tara frumoasa…fara nici o conotatie gastronomica

Tu ce părere ai?