«

»

Găina Zen face ouă de aur

28 Februarie 2012

găină România norme europene

Găina sophisticată se relaxează

Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Filozofii antici n-au rezolvat această dilemă cauzală, întrebarea persistând până de curând. Acum, răspunsul e ferm. Problema a fost definitiv tranşată în favoarea oului. N-a fost nevoie nici de genetică, nici de logică, ci de o găselniţă birocratică. Uniunea Europeană, în cooperare cu autorităţile române, crescătorii de păsări şi presa au lămurit în timp record o chestiune pe care minţile luminate au dezbătut-o veacuri întregi.

Aţi auzit de ouă stresate? Oricât de stupid ar suna noţiunea, există oameni care o iau în serios! Garda Financiară confiscăouă stresate” provenite de la găini cărora nu le cântă Bach la micul dejun şi care n-au loc să iasă la o plimbărică pentru a sta la taclale cu psihologul, bând o cafeluţă, fumând ţigară subţire şi înghiţind o pietricică. Profesoraşul cel trăsnit cu veleităţi de guru al intestinului ar putea scrie un manual întreg pe tema importanţei armoniei în viaţa de găină.

4 ouă costă cât o găină

gaina europeana fara stres cusca

Viaţă de găină

Dreptul inalienabil al găinii de a cotcodăci în cuşti moderne, dotate după standarde europene, e vegheat de Serviciul pentru Bunăstare Animală din cadrul ANSVSA. Evident, respectiva autoritate publică n-are nicio preocupare legată, spre exemplu, de cazul cailor sălbatici de la Letea, în schimb are grijă ca nu cumva, doamne fereşte, vreo găină să scape nemângâiată pe guşă în timp ce se ouă.

Cum de e aşa de clar că oul e mai tare decât găina? E simplu:

  • O găină vie la începutul ciclului de producţie costă 5-10 de lei.
  • O pasăre tăiată şi prelucrată pentru consum costă, în hipermarket, 15 lei (7 lei pe kilogram, între 2-2,2 kg. greutatea medie).
  • Găina produce, într-un ciclu de viaţă, 350 de ouă, care sunt vândute, conform actualelor preţuri, cu 420 de lei, de peste 40 de ori mai mult decât preţul găinii în viu sau tranşată. Sursa datelor.

Practic, dacă un ou fără stres costă 1,2 lei, preţul găinii (dispozitivul care îl produce) e amortizat în primele 4 zile de ouat. Dacă ar costa 0,5 lei, ar fi nevoie de 10 zile. Calculele sunt făcute pentru o singură pasăre. O fermă serioasă are câteva sute de mii de „capete” pe serie.

Probabil că oul de aur de la găina Zen include în preţ costul deplasării Orchestrei Naţionale Radio până la fermă, preţul abonamentului la Găină TV, canalul dedicat anti-stres, onorariul instructorului de yoga, care le relaxează pe înaripate în fiecare dimineaţă şi taxa percepută de bucătar pentru prepararea icrelor negre pentru ciugulit. Totul, pentru ca ouăle să scape de tensiunea neuropsihică şi să pătrundă în galantar cu seninătate şi optimism.

Obsesia naţională pentru mâncare şi lipsa de adaptabilitate în alegerea ingredientelor pentru reţetele zilnice sunt intens speculate. Pentru că românul mediu ştie doar vreo 5 feluri de mâncare şi 3 prăjituri, toate conţinând ouă, neapărat de găină, cererea e neelastică în piaţa produselor alimentare. Astfel, stresul găinii a fost transferat cu lejeritate cumpărătorului de ouă, care plăteşte de 4 ori mai mult decât în urmă o lună pentru fix acelaşi produs. Dar care are, în sfârşit, argumente pentru a susţine valoarea oului în raport cu găina. Oare îi ţin de foame?

1
+3 Vote -1 Vote +1Probiu
29 Februarie 2012 @ 11:11

Corect punctul de vedere! S-a facut practic un transfer de stres

2
Vote -1 Vote +1Ioana
29 Februarie 2012 @ 21:40

Eu cred ca gaina a aparut totusi prima.
Nu vad cum s-ar cloci un ou singur :)

3
+2 Vote -1 Vote +1Acru
29 Februarie 2012 @ 23:04

Ioana, la valoarea lui, oul n-are nevoie de cloceală. :evil:

Tu ce părere ai?