«

»

De unde vin banii pentru pomana electorală

26 Martie 2012

pomană electorală

Să ne deie, maică, să ne deie!

Coaliţia guvernamentală a găsit sursa banilor pentru anunţata pomană electorală pentru bugetari. Cum angajaţii statului nu şi-au crescut eficienţa, iar soluţia concedierilor anulează beneficiile politice, banii nu pot veni decât din creşterea taxelor şi impozitelor, precedată de rostogolirea împrumuturilor. E un adevăr cât se poate de simplu, explicat didactic aici.

Statul are nevoie de două miliarde de lei pentru ca promisiunea electorală a preşedintelui Băsescu să fie respectată. Aproape jumătate din bani îi va obţine prin creşterea de la 1 ianuarie 2013, cu 16%, a impozitelor şi taxelor locale, dar şi a amenzilor. Informaţia a apărut astăzi.

Deşi circuitul banilor nu e direct, infuzia de capital în bugetele locale degrevează bugetul naţional de anumite cheltuieli. Astfel, pomana pentru bugetari se poate înfăptui de la 1 iunie, iar PD-L şi UNPR pot culege roadele electorale. UDMR n-are nevoie de populism pentru a-şi atinge numărul de voturi tradiţional.

Dublă penalizare

Cele două miliarde de lei aruncate în piaţă sunt un pretext excelent pentru inflaţie. Efectul psihologic se vede deja. Urmează majorarea impozitelor, fapt care echivalează cu o dublă penalizare pentru economia reală.

Pomenile electorale cu efecte devastatoare asupra economiei nu sunt invenţia PD-L. Sistemul a fost practicat şi înaintea actualei guvernări şi va continua să existe atât timp cât oamenii îl vor cere. Aţi văzut vreun bugetar protestând împotriva creşterii salariilor? Aţi văzut vreun lider de sindicat întrebând de unde vin banii? Dacă nu, atunci să nu-i criticăm prea aspru pe aleşii poporului, politicienii de la putere. Ei fac doar ceea ce majoritatea românilor aşteaptă de la ei.

Tu ce părere ai?