«

»

Laboratorul secret Google

12 Februarie 2012

Google vrea să rezolve cele mai grele probleme ale omenirii dintr-un laborator ţinut secret până de curând.  „Soluţii X” e numele de cod al proiectului, prezentat ca o platformă în care cei interesaţi „pot discuta idei radicale în materie de tehnologie, menite să rezolve probleme globale.”

Aproape de SF

Google e în căutare de idei radicale. „Radicale în sensul că aceste soluţii ar putea ajuta miliarde de oameni. Radicale în sensul că îndrăzneala propunerilor le face să pară desprinse dintr-o poveste science fiction”, explică oficialii companiei.

laborator secret google cercetareSolve for X” e un forum recent lansat, care găzduieşte discuţii pe marginea unor dificultăţi aparent insurmontabile, cum ar fi modificarea climei sau cancerul.

Alte subiecte abordate de Google sunt reciclarea deşeurilor electronice (se pare că o tonă de deşeuri electronice conţine mai mult aur decât o tonă de minereu), transformarea educaţiei, eficientizarea agriculturii, biologia sintetică şi combustibilii ecologici fără emisii de carbon.

Combinaţia – o problemă grea, o soluţie radicală pentru ea şi tehnologia inovatoare care să o poată pune în practică – este esenţa gândirii eficiente. Soluţii X îşi propune să devină un forum care să încurajeze şi să amplifice munca în echipă şi modul de gândire bazat pe tehnologie, considerate cheia progresului.

Laboratoarele de cercetare cu iz de proiect secret sunt o tradiţie pentru giganţii tehnologici. Lockheed Martin a lansat prima dată acest concept cu al său Skunk Works, Amazon are Lab 126, HP are Aria 17, Microsoft deţine laboratoare peste tot, deşi acestea sunt mai degrabă private decât secrete, iar Apple e în sine o companie care pare un uriaş laborator secret.

Iată cum explică Google alegerea numelui “Solve for X” pentru proiectul său:

1
+1 Vote -1 Vote +1Izabela Ciocoi
12 Februarie 2012 @ 23:18

cand citesc articolele astea mi se pare ca suntem cu sute de ani in urma. parca sunt stiri dintr-un alt univers. la noi singurul robot e un tonomat. si ala e politizat in laboratoarele partidelor :)

2
Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
13 Februarie 2012 @ 9:35

mdeah … nu stiu ce sa zic. mi se pare un pic de aroganta din partea google dar admit ca stiu prea putin despre intiativa asta. sutn think-tank-uri formate din specialisti in domeniu care ataca si problema cancerului si altele. google pe cine foloseste?

3
Vote -1 Vote +1Acru
13 Februarie 2012 @ 14:39

Ratatouille, practic asta face şi Google, un think-tank. Ei oferă platforma de dezbatere şi probabil vor finanţa cercetările.
Momentan, l-au scos în faţă pe Richard DeVaul, dar echipa e mai numeroasă. Nu cred că vor face publice numele savanţilor implicaţi înainte de a avea rezultate concrete.

4
Vote -1 Vote +1Probiu
13 Februarie 2012 @ 19:07

sa le uram succes?

5
Vote -1 Vote +1Acru
13 Februarie 2012 @ 21:02

Cred că se descurcă şi fără urările noastre. Cum spunea Izabela(1), suntem atât de primitivi în raport cu “acea lume” încât nu ne rămâne decât să-i admirăm. Şi, poate, să învăţăm de la ei.

Tu ce părere ai?