«

»

Băsescu face cărţile în Republica Moldova

1 Iunie 2012

Peste două miliarde şi jumătate de lei vechi (267.159 RON) a primit Editura Litera de la Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), numai în anul 2012. Mai modestă, Editura Noi s-a mulţumit cu doar 1 miliard de lei vechi subvenţie din bani publici.

Bonus pentru fraţii PD-L(itera) de la Eugen Tomac

Eugen Tomac

El e Eugen Tomac

Finanţările nerambursabile au fost aprobate în mandatul guvernului Ungureanu, perioadă în care la conducerea DRP se afla secretarul de stat Eugen Tomac, prim-vicepreşedintele organizaţiei PDL pentru românii din străinătate şi actual consilier de stat al Administraţiei Prezidenţiale. Tomac a demisionat de la cârma Departamentul pentru Românii de Pretutindeni imediat după ce PDL a trecut în Opoziţie, întorcându-se lângă protectorul său, Traian Băsescu, al cărui sfătuitor fusese şi până în 2008.

Beneficiara finanţării, S.C. Editura Litera Internaţional S.R.L. aparţine unei familii de basarabeni, asociaţi fiind politicianul moldovean Anatol Vidraşcu, membru al Partidului Naţional Liberal din Republica Moldova, respectiv Dan Anatolevici Vidraşcu şi Marin Vidraşcu, ambii născuţi în Chişinău.

Anatol Vidraşcu a fost vicepreşedinte al Partidului Liberal (PL) din Republica Moldova, formaţiune politică înfrăţită cu Partidul Liberal – Democrat (PD-L) din România. Liberalii moldoveni l-au sprijinit deschis pe Eugen Tomac în cursa electorală din 2008, după cum putem citi în comunicatul de susţinere, în care PL îşi îndemna toţi membrii şi simpatizanţii să voteze candidatul PD-L, Eugen Tomac.

Structura guvernamentală pentru românii din străinătate a alocat nu mai puţin de 1.310.000 RON şi firmei I.C.S. Adevărul Media S.R.L., cu sediul, aţi ghicit, tot în Chişinău.

Republica Moldova, fief electoral PD-L

eugen tomac miscarea populara

Fostul şef al DRP

Reamintim că teritoriile de dincolo de Prut sunt ultimul bastion electoral al preşedintelui PDL. Conform unui recent sondaj de opinie, democrat-liberalii asimilaţi preşedinteului Băsescu sunt singurul partid care contează în intenţia de vot a basarabenilor cu cetăţenie română, Uniunea Social Liberală (USL) fiind creditată cu doar 1% din sufragii.

94,8% este scorul electoral obţinut de Traian Băsescu în Republica Moldova la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană primind, în turul decisiv, voturile a doar 5,2% dintre basarabeni.

În atare condiţii, faptul că un audit al Curţii de Conturi a constatat nereguli în relaţiile contractuale anterioare dintre DRP şi Editura Litera n-a prea contat pentru PDL-istul Eugen Tomac, iar firma familiei Vidraşcu a fost trecută, din nou, pe lista afacerilor finanţate de la buget, primind încă 267.159 de lei, pe lângă sumele dobândite în anii trecuţi de la aceeaşi instituţie a statului român .

Proiectul  ”Achiziţie de carte – Istoria Românilor de Ioan Aurel Pop” (indicativ dosar nr. 40/138/2011), pentru care s-a decontat suma de 12.000 lei, reprezentând contravaloarea a 2000 exemplare, cumpărate de la Editura ”Litera Internaţional” Bucureşti, din care, până la finele anului s-au distribuit doar 395 bucăţi. Contractul a fost încheiat anterior primirii documentelor firmei căreia i s-a atribuit şi nu există o solicitare din partea DRP, doar o ofertă a furnizorului. Documentul de predare – primire pentru un număr de 150 bucăţi nu este înregistrat la cele două părţi contractante şi este semnat doar de reprezentanta DRP.  Preţul menţionat la predare este de 19,90 lei, în condiţiile în care Nota de intrare recepţie, cât şi factura, evidenţiază preţul de 6 lei (5,50 lei+tva), de peste trei ori mai mic.

se arată în auditul Programului privind sprijinirea românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora derulat în perioada 2010-2011. (Sursa)

Miracol economic: când piaţa se prăbuşeşte, Editura Litera creşte!

Patron Editura Litera International Anatol Vidrascu

Anatol Vidraşcu

În condiţiile în care piaţa de carte a scăzut cu aproape 40% în ultimii trei ani, iar puţinele edituri care n-au falimentat se luptă să supravieţuiască, finanţarea unor competitori pe criterii preponderent politice poate produce distorsiuni concurenţiale grave.

Risipa banului public prin direcţionarea finanţărilor către “firme prietene” nu e o noutate. În muribunda piaţă de carte românească însă, orice leu încasat contează, aşa că societatea patronată de familia Vidraşcu a devenit Făt Frumos din povestea capitalismului mioritic, capitolul “piaţa de carte”. Astfel, în 2010, Editura Litera a obţinut un profit net de 428.702 de lei, cu aproape 50% mai mare decât în anul precedent.

Comparativ, profitul Editurii Humanitas - competitor direct - a scăzut cu 39%, în aceeaşi perioadă. O soartă şi mai crudă au avut editurile Nemira, Dacia şi Meridiane, care au intrat în faliment. Câteva dintre firmele Grupului Editorial Rao au fost lichidate.

Interesant e că atât cifra de afaceri, cât şi numărul de angajaţi ai Editurii Litera Internaţional au crescut constant, ignorând cele trei valuri de criză care au lovit piaţa editorială în ultimii ani. Absolut întâmplător, perioada 2009-2012 coincide cu guvernarea PD-L.

Nu sunt Anatol, Dan Anatolevici şi Marin Vidraşcu printre cei mai buni manageri din lume? Ar trebui decoraţi la Cotroceni!

1
Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
4 Iunie 2012 @ 14:50

interesant ar fi de stiut citi votanti sunt acolo

2
+3 Vote -1 Vote +1Acru
4 Iunie 2012 @ 17:47

Peste 250.000 de moldoveni au şi cetăţenie română, iar numărul continuă să crească.

Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de Preşedinte (în faţa lui Mircea Geoană) la o diferenţă de 70.321 de voturi. (sursa)

În plus, nu e vorba doar despre numărul de potenţiale sufragii, ci şi despre poli de influenţă geo-politică.

Tu ce părere ai?