Un grup de cercetători cu foarte mult timp liber la dispoziţie a calculat că vreo câteva sute de maimuţe, înarmate cu tot atâtea maşini de scris, ar reuşi, după nişte secole de clămpănit în taste, să rescrie toată opera lui William Shakespeare. Probabil că o singură maimuţă urlătoare dotată cu un smart-phone n-ar întârzia mai mult de o săptămână pentru a “compune” textul unei melodii pop care să ocupe prima poziţie în topurile româneşti.
Tra-la-la, iubirea mea
Căci, la urma urmei, cât de greu poate fi să nimereşti vreo două-trei rime de genul “Când noaptea vine / Te vreau lângă mine / Mă gândesc doar la tine”, “Dragostea mea / Este doar a ta” sau “E mare / E soare / Printre picioarele tale”? Nu-ţi mai rămâne decât să trânteşti opera lirică rezultată pe o frază muzicală scuipată din calculator şi gata hitul verii din care scoţi bani pentru tot restul anului. Iar dacă nu-ţi ies la socoteală ritmul şi metrica, nu-i bai. Mai peticeşti pe ici pe colo cu un inspirat “uă-uă-uău”, un modern “yeah-yeah-yeah” sau cu un clasic “la-la-la”, după caz.
Publicul nu va băga de seamă că textul e de-a dreptul imbecil pentru că nimeni nu se va obosi vreodată să-l asculte. Fanii creaţiilor à la O-zone au “înghiţit” deja versuri memorabile de genul “Chipul tău şi dragostea din tei / Mi-amintesc de ochii tăi”, aşa că nimic nu-i mai poate surprinde. Să nu uităm că marea masă a dănţuitorilor din cluburi este formată din tinerele progenituri ale familiilor care urăsc liniştea. Or, în viziunea petrecăreţilor cu neuronii aglutinaţi din fragedă pruncie, distracţie “la maxiiiiiim” înseamnă doar să-şi bâţâie pletele, respectiv posterioarele, pe ritmul obsedant al instrumentelor de percuţie. Restul e pretext.
Micile poezii contemporane nu vor fi întâmpinate cu huiduieli nici de către aceia mai vârstnici. Ei n-au timp să se pună la curent cu noutăţile de pe piaţă, fiind încă ocupaţi să suspine lângă discurile cu Floarea Calotă, Irina Loghin şi best of Ion Dolănescu.
Restul populaţiei melomane ori are abonament la Ateneu, ori urăşte sincer “arta” comercială, citând cu convingere trupa de hip-hop Paraziţii:
“Detest muzica fără mesaj, n-ascult ca boul / Şi refuz constant, din start, să ascult radioul”.
şi aşteptând momentul când dispozitivele experimentale, care permit creierului să-şi producă muzica adecvată, vor intra în producţia de masă.
eu cred ca este fuarte greu sa compui o muzica
pentru ca trebuie sa rimeze toate dar pana la urma avem
si noi compozitori nostri din romania care compune pentru noi
Primul comment confirma de minune spusele autorului in acest articol! Parca face parte din articol!