«

»

S-a scumpit benzina. Foarte bine!

10 Noiembrie 2011

Scumpirea benzinei poate fi şi o veste bună pentru tine. Cu o condiţie, pe care mulţi români o ignoră deliberat.

A cui e capra?

OMV Petrom (SNP), companie a cărui acţionar majoritar deţine 51% din capitalul social, a avut în trimestrul trei al anului cel mai mare profit din istorie, 275 de milioane de euro, pe fondul unor afaceri în creştere cu 23%. La nivelul primelor nouă luni ale anului, cifrele arată şi mai bine: profit net de 875 milioane de euro.  Raportul complet e aici.

eurocapraAproape săptămânal presa publică câte o ştire din care se înţelege fie că s-au scumpit carburanţii, fie că se vor scumpi. Vestea e primită cu un cor de huiduieli şi remarci proletare, dublat de blesteme şi înjurături la adresa capitaliştilor oneroşi care jupoaie biata ţărişoară în timp ce ei, proprietarii caprei, fac profit. Şi mai au şi nesimţirea să-l declare, în loc să-l mascheze prin offshore-uri prin metoda Vântu. Ce ne-am mai răcori dacă le-ar muri capra sau ar fi măcar stearpă!

Cine sunt capitaliştii de fapt? Dacă ne uităm la acţionariatul SNP vedem, în afara OMV, şi Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 20%. Asta înseamnă că – în mod cât se poate de concret – acţionarii Fondului, unii dintre ei foşti proprietari despăgubiţi de stat, au câştigat. Mai observăm că alţi 20% din SNP sunt ai statului român, care automat va încasa dividende şi impozite mai mari de la companie. Ca să-şi ia Udrea poşete noi sau ca să plătească guvernul pensiile, raţionamentul depinde de orientarea politică.

Au mai rămas 8,24% din Petrom. Şi aici intervine vestea bună. O parte dintre aceste acţiuni pot aparţine, cu un minimă strădanie intelectuală şi un moderat efort financiar, oricui vrea să cumpere o bucăţică din SNP.

Cât costă capra şi ce dă?

sonda extracție petrolLa actualul preţ de piaţă, cei care au iniţiativa de a cumpăra acţiuni OMV Petrom îşi vor recupera integral investiţia din profiturile companiei în termen de 5 ani, cu condiţia ca SNP să-şi păstreze profitabilitatea de acum încolo. Dacă şi-o creşte, termenul de recuperare al investiţiei scade, dacă se decide să vândă benzina din ce în ce mai ieftin şi profitul e mai mic, perioada în care banii se întorc înapoi e mai mare. Evident, acţiunile rămân permanent ale proprietarului. E cam ca la veniturile din chirie.

Cât costă efectiv? Minim 165 de lei noi. Un milion şase sute cincizeci de lei vechi. Atât costă 500 de acţiuni Petrom, blocul standard de tranzacţionare.

Şi mai costă ceva. Deschiderea de a învăţa cum funcţionează capitalismul. Ruperea de mentalitatea “să moară capra” şi transformarea ei în mai evreiescul “cât costă o ureche din capra ta, nu mi-o vinzi mie”?

Sigur, ne e mai familiară sudalma decât asumarea riscurilor, ne e mai comod obiceiul păstrării banilor sub scară sau la CEC decât minima documentare şi iniţiativă.

Acelaşi model de gândire şi acţiune, atipic majorităţii românilor, poate fi practicat cu orice afacere deschisă investitorilor. Poţi cumpăra bucăţele din companii de transport, turistice, producătoare de lactate, bere, pâine, textile, medicamente, PVC, apă minerală, poţi deţine fracţiuni din afaceri cu energie verde, gaz, curent electric, hârtie. Şi enumerarea chiar nu e exhaustivă.

Iar s-a scumpit benzina! Până la urmă depinde şi de tine dacă e o veste bună sau nu.

1
+3 Vote -1 Vote +1morioca
10 Noiembrie 2011 @ 17:19

Unde n-ar da Domnul sa citeasca ce scrii tu aici și imbecilii care se cred Robin Hood si blocheaza pompele platind benzina cu saci de monede. Daca si-au luat Merțane, BMW-uri si alte cazane de impresionat pipitele, de ce dracului n-au pastrat și niscaiva leuti pentru combustibil?
Stau oamenii seriosi prin benzinarii si pierd vremea ore in sir dupa cate un cretin care se crede original si are impresia ca o sa moara sefu de la Petrom de oftica pentru ca e el smecher si o imbecilizeaza pe cate o biata casiera, obligand-o sa numere mii de monede.
Daca n-aveti bani de benzina scumpa mergeti in pzda mamilor voastre cu metroul, ca nu va cade rangul! Fie ca platiti in banuti sau in hartii de milioane, suma tot aia e.

2
-2 Vote -1 Vote +1Catalin
20 Noiembrie 2011 @ 10:19

Deranjant, comentariul de mai sus… In ce priveste articolul, cam simplista concluzia. Masina mea este si ea mare, dar asa trebuie sa fie; am si banii ptr plin, pe care-l platesc la acelasi pret ca peste tot in Europa. Dar am facut greva “maruntisului” -si as mai face-o- fiind sigur ca asa este bine: asta pentru ca nu am auzit ca vre-un lucrator la o statie de carburanti de “la noi” sa aiba salariul de “la ei”. Cum ca, de fapt, petrolistii nostri -indiferent de proprietari- nu fac decat sa-si mareasca nesimtit profitul, pe un segment de piata unde nu ai ce face, decat sa alimentezi. Altfel, mori. Si ce ma mai deranjeaza sunt argumentele cu care vin benzinarii.

3
+3 Vote -1 Vote +1Acru
20 Noiembrie 2011 @ 18:19

@Catalin, dacă ai bani de plinul unei maşini mari oriunde în Europa, e clar că ai putea primi şi tu o parte din profitul unei companii petroliere. Asta explică articolul, îţi arată o alternativă constructivă. Sigur, dacă alegi varianta nemulţumirii şi a grevei cu monede, e opţiunea ta personală. Pe care o respect, de altfel, atâta vreme cât nu ea nu blochează activitatea celor care au alte alegeri.

4
Vote -1 Vote +1Nautilus
26 Septembrie 2012 @ 12:26

“Acelaşi model de gândire şi acţiune, atipic majorităţii românilor, poate fi practicat cu orice afacere deschisă investitorilor. Poţi cumpăra bucăţele din companii de transport, turistice, producătoare de lactate, bere, pâine, textile, medicamente, PVC, apă minerală, poţi deţine fracţiuni din afaceri cu energie verde, gaz, curent electric, hârtie. Şi enumerarea chiar nu e exhaustivă.”

Domnule Prim-Ministru Nicolae Văcăroiu, suntem impresionaţi de grija pe care o purtaţi buzunarului nostru. Vă promitem solemn că profitul de pe urma acţiunilor OMV-Petrom îl vom investi în cele mai bune sortimente de “sec” şi “demisec”, din cele care vin la bidon de plastic de 3 şi 5 litri.

~Nautilus

5
Vote -1 Vote +1Acru
26 Septembrie 2012 @ 12:35

@Nautilus, cei care pricep cum e cu investitul nu prea le au cu vinul vărsat. După cum nici Buffett nu se omoară după berea la pet. Deh, chestie de gust.

Văcăroiu e aici. Nu bea vin, ci altceva.

Tu ce părere ai?