«

»

Facebook, prăbuşirea anunţată

21 Mai 2012

Acum o lună de zile, când am scris despre iminenta spargere a bulei speculative Facebook (în articolul Facebook – începe deja spargerea bulei? – 24 aprilie), nu ne-am imaginat că declinul se va produce chiar din a doua şedinţă de tranzacţionare bursieră şi va fi însoţit de vaiete panicarde. Ziarul Financiar titrează: “Facebook s-a prăbuşit în a doua zi pe bursă: 10 miliarde de dolari s-au evaporat din capitalizarea reţelei de socializare”. Interesant e că indicele bursier specific – Nasdaq Composite - a crescut cu 2,46%. Aşadar, nu contextul general al pieţei este responsabil pentru evoluţia descendentă a preţului acţiunilor Facebook.

Vai, ce surpriză!

bursa ideilor bunePresa internaţională ilustrează previzibila ştire cu astfel de fotografii. Pare că scăderea valorii de piaţă a companiei lui Mark Zuckerberg ia prin surprindere pe toată lumea, deşi deocamdată e vorba despre o corecţie de doar 11%. Şi la preţul de azi, 34 de dolari pe acţiune, Facebook (FB) păstrează o mare parte din supraevaluarea iniţială. Am explicat în textul şi comentariile acestui articol care sunt argumentele pentru care reţeaua de socializare, ca afacere, este o balon speculativ la actualele cotaţii.

Tot în articolul menţionat, promiteam cititorilor ACRU.ro să revenim cu un grafic, de îndată ce “Facebook porneşte pe tobogan“. Investitorii au realizat mai repede decât ne-am fi aşteptat că FB e o afacere mult prea scumpă pentru potenţialul ei. Ar fi ridicol un grafic cu doar două zile de tranzacţionare, aşa că vom mai avea răbdare. Aşteptăm ca FB să se tranzacţioneze în jurul valorii de 20 de USD (preţul de azi este 34,03) şi publicăm atunci graficul făgăduit.

Trist e că nici baloanele speculative nu mai sunt ce-au fost cândva. Unde sunt lalelele de altădat’, unde e bula aurului de mai ieri?!

Diploma de acţionar Facebook

Până când piaţa va aşeza compania Facebook la valoarea fundamentală, certificatele de acţionar pot fi obţinute chiar gratuit, de aici.

1
Vote -1 Vote +1coolnewz/Ratatouille
22 Mai 2012 @ 9:17

asta-i tare … sa investesti in lalele! :) )

2
+1 Vote -1 Vote +1Alexa
24 Mai 2012 @ 17:10

Zuckerberg ar fi in stare sa ceara si pentru diploma aia 100 de dolari. Funny e ca unii i-ar oferi 99, avand impresia ca au facut o afacere!!!

Tu ce părere ai?