«

»

Puterea te vrea sărac şi prost

2 Septembrie 2012

taran agricultura romania racova

Da, se poate!

USL şi-a asigurat 600.000 de voturi din mediul rural printr-o pomană electorală din bani publici în valoare de aproape 200 de milioane de lei (42,8 milioane de euro). Plăţile se vor face în numerar (peşin, cash) începând cu 1 noiembrie 2012, alegerile legislative fiind programate pentru data de 9 decembrie.

Singura condiţie de eligibilitate pentru înscrierea pe lista de mâini întinse spre “tătucul buget” e deţinerea unei suprafeţe agricole care, teoretic, să fi fost cultivată recent. Evident că e imposibilă verificarea fiecărui hectar în parte şi nici n-ar fi de dorit. Pentru că oficialii Ministerului Agriculturii, portofoliu deţinut de Trustul Intact Dan Voiculescu Partidul Conservator, au nevoie doar de un pretext pentru camuflarea mitei electorale, nepropunându-şi vreun obiectiv durabil.

Bani de băutură. La anul, tot săraci

E incontestabil faptul că 2012 a fost un an secetos. Statul are motive economice să investească în agricultură. Fermierii harnici merită sprijin real. Şi totuşi, zecile de milioane de euro alocate de guvernanţi (cu nobleţe ipocrită) sunt doar o pomană care se va risipi în cârciumi, din categoria finanţărilor de palate ţigăneşti, încurajând nemunca şi legitimând ineficienţa ulterioară.

Dacă guvernul Ponta ar fi vrut să ajute ţăranii şi nu doar să obţină voturi pentru Uniunea Social “Liberală”, atunci ar fi alocat 42,8 milioane de euro pentru însămânţări. Ori pentru motorină, sisteme de irigaţii, îngrăşăminte, tractoare, sere. Ar fi suportat costurile viitoarelor culturi agricole ale fermierilor până la ocurenţa sumei de 7500 de euro pentru fiecare beneficiar. Sau ar fi scutit de orice taxe proprietarii celor 1,9 milioane de hectare până când banii alocaţi s-ar fi epuizat, cu condiţia continuării exploatării. Ar fi plătit avansul pentru cei care vor să-şi cumpere utilaje sau o parte dintre ratele celor care deja le deţin.

“Dă-i unui om un peşte şi-l vei hrăni pentru o zi. Învaţă-l să pescuiască şi-i vei asigura hrana pentru tot restul vieţii sale” – Proverb chinezesc

Cu siguranţă că specialiştii în agricultură ar găsi multe alte variante prin care sutele de milioane de lei ar fi putut creşte competitivitatea fermierilor români, oferindu-le şansa dezvoltării unor afaceri eficiente, din care să trăiască şi după alegeri. Mai mult, investind indirect în infrastructură agricolă, banii nu s-ar duce direct în inflaţie, ci ar angrena efecte benefice în lanţ. Cele 600.000 de ştampile pe buletinul de vot cumpărate acum ar putea deveni antreprenori europeni, pierzându-şi atributul definitoriu de masă electorală amorfă care votează cu “ăia care le deie“.

Tocmai acesta e riscul pe care actuala putere executivă nu poate să şi-l asume. De 22 de ani, reţeaua clientelară a clasei politice e finanţată în acest sistem. Bani contra voturi. Cu cât mai sărac, disperat şi imbecilizat e electoratul, cu atât mai ieftină e procurarea unui mandat.

1
Vote -1 Vote +1vivi
2 Septembrie 2012 @ 18:02

Cred ca numarul “ajutoratilor” va ficel putin un milion avand in vedere ca declaratiile si cererile de ajutor cred ca se vor da pe proprie raspundere.

2
+2 Vote -1 Vote +1Acru
3 Septembrie 2012 @ 22:11

Mai e un aspect: producătorii agricoli sunt înregistraţi la primărie. Adicătălea dacă primarele nu doreşte/nu pofteşte să te treacă pe lista “sinistraţilor” pentru că, să zicem, n-ai votat cum se cuvine la referendum sau nu eşti “de-al cas(t)ei”, rămâi neconsolat financiar.
După cum e posibil ca pârloage părăsite de ani buni să fie devină, în acte, culturi calamitate pe care s-ar fi arat, semănat şi treierat intens în 2012.

Tu ce părere ai?