Colindători profesionişti, falsificatori agramaţi, escroci, turnători securişti, poeţi senili cu incontinenţă urinară, interlopi, lăutari, actori, fotomodele, poştaşi, hoţi, şantajişti, fotbalişti analfabeţi, comentatori sportivi, tâlhari, şefi la Cooperativa Agricolă de Producţie (C.A.P.), vânzători la Alimentara, repetenţi, amante de bişniţari. Cu toţii, parlamentari aleşi democratic, prin vot universal, de poporul român.
Lista de mai sus nu e alcătuită la întâmplare. Fiecare ocupaţie ori vocaţie a avut sau are cel puţin un reprezentant printre senatorii şi deputaţii noştri, fie în legislatura actuală, fie în cele încheiate. După 9 decembrie 2012, lucrurile se vor agrava, iar organul reprezentativ suprem va primi o infuzie de tractorişti, ciobani şi vedete pop zbânţuite. Selecţionaţi şi giraţi popular, învestiţi cu autoritate legiuitoare.
Loteria parlamentară
Să presupunem că fiecare dintre cetăţenii români majori, cu discernământ şi drept de vot ar primi un număr de identificare. De la 1 la 18.248.414. Apoi, prin tragere la sorţi supravegheată internaţional, s-ar selecta 588 de coduri, corespunzătoare a 588 de indivizi. Câte unul pentru fiecare post de senator şi deputat disponibil. Norocoşii câştigători ai loteriei Deputaţilor şi Senatorilor ar urma să fie remuneraţi pentru propunerea, dezbaterea şi votarea legilor, exact cum fac actualii politicieni aleşi. Dacă o persoană desemnată de calculator refuză onoarea, procedura se repetă până când e extras un doritor. Din patru în patru ani, prin random.org.
Oare nu cumva strania soluţie propusă ar genera un parlament mai bun, mai onest, mai spălat, mai harnic, mai disciplinat, mai citit? Nu s-ar ameliora calitatea reprezentanţilor poporului la nivel înalt?
Avantajele hazardului. Lozul, mai bun ca votul
Statistic vorbind, componenţa Parlamentului rezultat prin metoda tragerii la sorţi ar fi net superioară calitativ actualei clase politice, propulsate la conducere în mod democratic şi legitimate prin vot. E imposibil ca un mecanism aleatoriu să scuipe din urnă numai mizerie. Cu siguranţă, printre cei desemnaţi de loteria parlamentară s-ar afla şi oameni excepţionali, care, în actualul sistem, au şanse nule de a accede la o înaltă funcţie politică. Unde mai pui că ar fi mai ieftin, ar dispărea traseismul politic şi necesitatea calomniei, s-ar economisi milioanele de euro cheltuite pentru campanii mincinoase şi n-ar mai exista tentaţia unor măsuri populiste, destructive pentru economie.
si un guvern tehnocrat ? Da ! Chiar ca…