Deşi românii sunt deştepţi şi devreme acasă în sugestiile Google, ca rezultat al bombardamentului concertat de false căutări, presa internaţională crede altceva. Şi pe bună dreptate.
Numărul de astăzi al The New York Times, cotidian ale cărui ediţii duminicale au cel mai mare tiraj din Statele Unite, scrie despre românul Nelu Bălan, cunoscut ca Nello patronul de restaurant, un apropiat al fraţilor Păunescu (Viorel şi George Constantin).
Ioan Nelu Bălan (55 de ani) e un băiat cu ochi albaştri şi ochelari fumurii trimis în Israel de autorităţile comuniste în urmă cu 30 de ani, „cu aprobare specială”. Născut în Rediu, Răuseni, Botoşani, fost ospătar la Iaşi, SecuNello s-a plimbat prin mai multe ţări europene înainte de a se stabili la New York, unde şi-a deschis un restaurant, pe care îl conduce după metode exersate în turismul românesc pe vremea Securităţii.
Îi face pe americani la buzunare
„După desert s-ar putea să vă fie servită o neaşteptată porţie de obrăznicie” îşi intitulează NYTimes articolul de astăzi, apărut la rubrica bilunară The Haggler.
Cotidianul american trece apoi în revistă păţaniile mai multor clienţi ai cârciumii de lux Nello de pe Madison Avenue 696.
Ţeapă la nota de plată. Preţurile sunt secrete!
Pe 30 octombrie, am mers împreună cu doi prieteni să luăm prânzul la Nello, un restaurant aflat în partea de nord-est a Manhattan-ului. La scurt timp după ce ne-am aşezat la masă, un chelner a venit la noi şi ne-a prezentat specialităţile zilei, una dintre ele fiind descrisă ca „paste cu sos de trufe”.
La sfârşitul mesei, eu m-am ales cu nota de plată şi, pentru o clipă, am crezut că am vedenii. Mâncarea pentru toţi trei costa 400 de dolari. Cum era posibil?
Simplu.
Porţia de paste costa 275 de dolari. Pe bune!
Când l-am luat la întrebări pe şeful de sală, mi s-a spus că Nello nu dezvăluie niciodată preţul specialităţilor şi că e datoria clientului să iasă la interval cu întrebările. Ca să mai adauge şi dezgustul pagubei deja făcute, managerul mi-a spus că ar fi trebuit să ne aşteptăm la preţuri mari la Nello pentru că:
1) restaurantul e lângă Hermès, firma franceză care vinde haine şi poşete de lux şi
2) restaurantul funcţionează în actualul sediu de aproape 25 de ani.
Destul de ciudat, continuam să mă simt jecmănit. Abia după ce am început să fac scandal, managerul mi-a returnat 25% din valoarea notei de plată.
Mai târziu i-am trimis un e-mail lui Nello Bălan, proprietarul, iar el mi-a răspuns în aceeaşi zi, cerându-şi scuze pentru îngrozitoarea experienţă de care avuseserăm parte. Asta se întâmpla acum câteva luni, evident, iar dacă domnul Bălan se gândea să ne returneze banii în vreun fel, nu se vede nici urmă de aşa ceva.
povesteşte Craig Tall, una dintre victimele românului, cerând ajutorul publicaţiei americane.
Jurnalistul David Segal, autorul articolului, face şi un istoric al botoşăneanului ajuns la New York, amintind câteva episoade semnificative din trecutul său.
Şpagă românească la New York
După ce comentează amuzat faptul că fostul chelner se crede descendentul lui Vlad Ţepeş (noi îl credem, cel puţin în partea cu Ţepeş), New York Times revine la istoria recentă a lui Bălan.
În 2007, Richard Johnson, autorul rubricii mondene din pagina a şasea a New York Post, şi-a cerut scuze în scris pentru că ar fi acceptat un „cadou” de 1000 de dolari din partea domnului Ioan Bălan. Unii cinici se întrebau la vremea respectivă dacă această mărinimie explica desele menţiuni pozitive privind restaurantul care apăreau în rubrica respectivă, scrie David Segal.
În 2009 a existat un proces, intentat de foştii ospătari care spuneau că domnul Bălan „deturnase” peste 100.000 de dolari din bacşişurile lor, adaugă prestigioasa publicaţie americană.
Bălan şi-a umplut iubita de sânge
Istoria lui Ioan Nelu Bălan, prezentat de tabloidele româneşti ca un model de succes în afaceri şi cuceritor pe deasupra, nu conţine doar înşelăciuni şi corupţie. În martie 2006, Nello a fost arestat pentru că a bătut-o măr pe Heather Payne, partenera sa de atunci. Neluţu a încercat să ducă treaba până la capăt, aşezându-se cu genunchiul pe gâtul femeii, însă amintindu-şi că e descendentul nobilului Dracula din Botoşani, s-a potolit când Heather încă mai mişca.
Fondat în 1851, The New York Times a câştigat 106 premii Pulitzer. Ediţia online a ziarului are 30 de milioane de cititori pe lună. Cam cât credeţi că ar costa repararea imaginii afaceriştilor români presupunând că am vrea să ştergem din memoria mediului de afaceri american figura lui Nelu Bălan printr-o campanie transparent plătită?
Articolul original NY Times (include o fotografie extrem de sugestivă) aici.
Surse foto: nypost, cityfile