«

»

Găselniţa Zilei – 28 martie 2012

28 Martie 2012

idei bune bursaCultura te scapă de puşcărie. Baştanii adevăraţi ştiu istorie, papagalii au doar tupeu şi gura mare“. Cu aceste două sloganuri am promova educaţia în rândul adolescenţilor. Cel puţin în zonele unde rata de abandon şcolar e îngrijorătoare.

Campania ar fi eficientă pentru că se bazează pe un exemplu concret şi notoriu: Mihail Boldea. Dacă avocatul gălăţean ar fi fost pasionat de istorie şi nu de ceasuri scumpe, ar fi văzut poza asta măcar odată în viaţă. Astfel, şi-ar fi dat seama că e puţin ciudat să prezinte instanţei nişte acte de proprietate datate 1936 pe care scrie Strada Eroilor.  Motivul e înfiorător de simplu: eroii din numele arterei sunt revoluţionarii din 1989, în anii ’30 strada numindu-se Codreanu. În Galaţi, ca şi în mai toate oraşele României, după 1945, 1964 şi 1990, numele majorităţii arterelor de circulaţie au fost schimbate.

În mod ironic, Emil Codreanu, băiatul cu nume de stradă, a fost avocat şi om politic. Nu ştim dacă avea ceasuri elveţiene, dar cu siguranţă avea ceva carte. Chestiune care nu i-ar fi stricat şi contemporanului Mihai Boldea.

Tu ce părere ai?