Două companii private au un conflict comercial. Nu se înţeleg asupra unei clauze contractuale şi rup colaborarea. Concret, Antena Group – Intact Media (trustul familiei Voiculescu, mai pe înţelesul tuturor) cere operatorului RCS-RDS (controlat de Zoltán Teszári) 7 milioane de euro pentru a permite retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3 prin satelit. RCS-RDS zice că suma e prea mare, nu plăteşte şi scoate cele două canale din grilă. Caz închis.
Asta ar fi toată povestea într-o ţară în care presa funcţiona normal. Noi suntem însă în România, unde analistul militar Radu Tudor, metamorfozat în jurnalist pentru că e singura fiinţă vie care o poate calma pe Dana Grecu, descrie situaţia în următorul mod:
“Au trecut doar 3 luni şi pe lângă ofensiva absolut violentă a reprezentanţilor portocalii în CNA împotriva Antena 3 a venit şi măsura concretă : scoaterea postului nostru şi a postului Antena 1 din grila DTH a companiei RCS-RCS (Digi). Mai sunt 7 luni până la alegerile generale. Cum Antena 3 este un critic mai eficient şi mai dur al actualei puteri decât USL, ce credeţi că va genera această măsură abuzivă? O revoltă generală – în stradă sau la urne – a celor care nu mai prind Antena 3, cu efect devastator pentru putere?” – site Radu Tudor
Am înţeles că transformarea din analist militar în “părerolog” social, politic, economic, sportiv, bancar, financiar, juridic, comercial etc. nu-i uşoară, dar la atâta sinceritate nu ne aşteptam! Nu mai e Antena 3 un canal de ştiri obiectiv care se auto-finanţează prin calitatea programelor? Nu mai e singura televiziune afiliată CNN? Nu mai sunt jurnaliştii trustului Intact “specialişti în ştiri”?
Oare în grila CNN, termenul “ştire” se traduce prin instrument eficient de luptă politică, iar “conflict comercial” e sinonim cu persecuţia portocalie? Ce relevanţă au alegerile dacă Antena 3 e un canal TV comercial, care funcţionează după legile fireşti ale pieţei libere?
E şocantă naturaleţea cu care apostolii excelenţei în presă aplică dubla măsură. Deşi ei se definesc drept ziarişti obiectivi, tot ce li se întâmplă e din cauze subiective, neapărat de ordin politic. Deşi susţin că prezintă realitatea echidistant, aşteaptă reacţii partizane. Dacă sunt difuzaţi, înseamnă că sunt buni. Dacă sunt scoşi din grilă, e de la Băsescu.
Sunt asa satul de canalele romanesti incat nici nu prea mai ma uit la TV. Pe telecomanda, pe primele poziti sunt canalele de muzica si canalele din seria Discovery – History Channel.
In afara de ApropoTV ,daca limba vorbita este romana, este ori un reality show fals si ordinar ori o stire care are legatura neaparat cu Basescu.
Oliver, reacţia ta de saturaţie e din ce în ce mai des întâlnită. Şi totuşi, în doar 6 luni, au mai răsărit două televiziuni de ştiri. Oare de ce sunt finanţate instituţiile de presă româneşti?
Ca afacere merg prost, cu o singură excepţie.