Felia de acru a vorbit ieri despre cum au petrecut unele profesoare ziua de 8 martie. Pe scurt: cu stripperi, în Bamboo, pe banii sectorului condus de primarul Neculai Onţanu, îndesând mâncare în poşete.
“Zero respect pentru şcoală. Elevii români sunt manelişti, mănâncă în ore şi înjură profesorii” zice astăzi RTV.net, site-ul televiziunii România TV. Afirmaţia e întărită de un clip care prezintă un ţânc admirator al lui Florin Salam, care dă o reprezentaţie specifică aşezat chiar la catedra sălii de clasă.
Aşa e, mulţi dintre elevi sunt complet lipsiţi de respect. Dar haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să zicem că manifestarea manelistică a puştiului e surprinsă de o distinsă doamnă profesoară. Ar urma dialogul:
Profesoară: Treci imediat în bancă, aici nu e sală de spectacol!
Salam Wannabe: Da’ ce profa, nu cântă manele şi în Bamboo? Daţi poşeta încoace, e ziua lu’ Alina şi a adus prăjituri. Am văzut la televizor că vă trebuie…
Profesoară: Nu fi obraznic!
Salam Wannabe: Parcă vă plăceau băieţii obraznici. Sau doar ăia dezbrăcaţi? Şi eu merg la sală, am brandu’ mai mişto ca striperii lui Bote! Ia ţipaţi un pic.
Profesoară: Dacă nu te potoleşti acum, îţi scad nota la purtare şi vor afla şi părinţii tăi!
Salam Wannabe: Tata e şoferul lui Onţanu. Dacă se supără, la anul nu vă mai invită primarul la potol.
Profesoara: Termină cu prostiile, eu n-am fost la Bamboo!
Salam Wannabe: Şi eu tre’ să vă cred?
Ce-i mai poate răspunde profesoara elevului obraznic?!
Pierderea respectului acţionează prin contagiune în interiorul unei bresle. În plus, dacă respectul de sine e aproape nul, nu poţi pretinde stima celorlalţi, pentru că aceştia te simt vulnerabil. Rămâi profesor şi după ce s-a sunat de ieşire. Pentru că meseria de dascăl nu se limitează la interacţiunea directă cu elevii tăi.
Multe cadre didactice nu realizează că profesorii sunt, de fapt, persoane publice. Publicul e reprezentat de toţi elevii din ţară.
Eu cred ca si profesoarele au dreptul sa se distreze, chiar si intr-un club. Sigur ca indesatul fursecurilor prin sacose nu le onoreaza, dar pana la urma nu exista padure fara uscaturi. Probabil nu toate au facut asa, iar marea majoritate s-au limitat la dans si amuzament de bun simt. Cat despre organizator, ce sa faca saracele daca doar pe banii lui Ontanu mai pot sarbatori si ele ceva? Voi stiti ce salariu are un profesor si cat munceste pentru el? Eu zic sa criticam mai putin si sa fim mai intelegatori, ca doar toti am avut dascali carora le putem multumi pentru ceva.
De acord, să rupă ringul! Dar cand se întâlnesc, a doua zi, la ore cu alde Salam Wannabe, să nu-i ceară respect.
Apropo de salarii, când şi-au ales meseria de profesor, sperau că vor fi plătite regeşte? Dacă da, atunci scâncetele sunt cumva întemeiate. Dacă nu, argumentul e de tip “eu am 10 copii de crescut”. De parcă meseria e impusă, iar numărul urmaşilor e stabilit arbitrar de barză.
Deciziile se mai şi asumă.
Acrule, nu fi rau! (Asta suna a pleonasm, cred…te citim tocmai pentru ca esti rau…) Articolul din “Gandul” se bazeaza pe declaratiile unei “tinere” fara nume…deci nu sunt sigura ca lucrurile au fost chiar asa (nici tu nu ar trebui sa fii). Sunt profesoara de 16 ani, dar mai am si o afacere pe langa. As prefera sa fiu doar profesoara, dar e cam greu…nu renunt insa, pentru ca fac treaba asta din pasiune (se poate si asa…). Apropo de respect, ne confruntam acum cu cea mai sincera generatie de copii de pana acum, parerea mea. “Salam” sau “Parazitii”, nu conteaza ce asculta, acesti copii te respecta daca au ceva de invatat de la tine, care simt ca le foloseste. Daca nu, nu! Punct.
Ami, o parte din articol se bazează pe declaraţia unei participante. Aici revenim la subiectul cu delaţiunea. O profesoară şi-a dat în gât colegele. Aşadar, poate că relatarea cu prăjiturile îndesate în poşetă e exagerată.
Pentru restul spectacolului didactico-erotico-electoral, Gândul publică trei filme. Aici nu ne mai putem îndoi.
Avem toată stima pentru profesorii discreţi, care muncesc din pasiune, nu cerşesc şi nici nu acceptă pomeni. Nici de la elevi, nici de la autorităţi.